Kurbanlık seçerken dikkat, paranız boşa gitmesin: Dişi hayvan kurbanlık olur mu? Hangi hayvan kesilmez
Kurban Bayramı yaklaşırken kurban ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşların fiyat araştırmaları arttı. Kurban pazarlarında sıkı pazarlıklar akıllara ''Dişi hayvan kurbanlık olur mu?'' sorusunu getirdi. İşte ''Hangi hayvanlar kurbanlık olur?'' sorusunun cevabı ve bilmeniz gerekenler…
İslam dünyasının iki dini bayramında biri olan Kurban için geri sayım başladı. İmkanı olan Müslümanlar kurban ibadetini yerine getirmek için araştırmalarına başladı. Kurbanlık telaşı ile ‘’Dişi hayvan kesilir mi?’’ sorusu gündeme geldi. İşte İslam'a uygun kurbanlık seçimi
DİŞİ HAYVAN KURBAN OLUR MU?
Kurban Bayramı yaklaşıyor. Müslümanlar Allah’a yakınlığını göstermek ve verdiği nimetlere şükretmek amacıyla kurban ibadetini yerine getirir. Allah katında kabul görmesi için kurbanlık seçimi son derece önemlidir. Müslümanlar kurbanlık seçimi öncesi ''Dişi hayvan kurban olur mu?'' sorusunun cevabını merak ediyor.
İslam dinine göre davar, sığır ve deveden kurban olur. Davar denince koyun, keçi; sığır denince; inek, boğa, manda, dana, düve, tosun anlaşılır.
Kurban şartları sağladığı sürece hayvanın dişi veya erkek olmasında bir sakınca yoktur. Kısacası cins, yaş ve sağlık gibi kriterleri tamamladığı sürece dişi hayvan kurban sayılır. Kurbanlık seçimi konusunda mezhepler arası görüş farklılığı bulunur.
Mâlikî ve Şafiî mezhebi âlimleri erkek kurbanın dişi cinsine göre faziletli olduğunu söyler. Hanefî mezhebi âlimleri ise koyunda erkek; keçi, deve ve sığırda ise dişi cinslerinin daha iyi olduğuna ifade eder.
HANGİ HAYVANLARDAN KURBAN OLUR?
Kurban ibadetini en sağlıklı şekilde yerine getirmek isteyen Müslümanlar ''Hangi hayvandan kurban olur?'' sorusunun cevabını merak ediyor. İşte kurbanlık seçerken dikkat edilmesi gerekenler:
- Yünü kırkılmış koyunu kurban etmek mekruh sayılır,
- Davarın 1, sığırın 2, devenin 5 yaşından büyük olması gerekir,
- 6 ayı geçen kuzu, görünüş olarak büyükse kurban olur,
- Bir gözü kör, topal, dişlerinin yarısı olmayan, kuyruğu kesik ve ölmek üzere olan sağlıksız hayvanlar kurban edilmez,
- Husyeleri küçük, hamile ve tüyü dökülmüş hayvanı kurban etmek mekruh sayılır,
- Davarda bir, sığırda iki meme kesik ise kurban olmaz ancak yavrusunu emzirebilecek seviyedeyse olur,
- Kurbanlık tosuna binmek veya onunla çift sürmek mekruhtur.
ZAYIF HAYVANDAN KURBAN OLUR MU?
Kurbanlık alırken sağlıklı ve gerekli şartları taşıması ibadetin kabul olması açısından önemlidir. Sağlıksız, hasta ve sakat hayvan kesilmez. Hastalığı açık olan hayvandan kurban olmaz. Peki zayıf hayvandan kurban olur mu?
Çok zayıf olan hayvan kurban olmaz.
KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?
Kurbanlık seçimi ile ilgili araştırmalar yoğunlaşırken Müslümanlar ‘’Kurban Bayramı ne zaman?’’ sorusuna odaklandı. Her yıl, Hicri takvime göre Zilhicce ayının 10. Günü itibariyle başlayan Kurban Bayramı bu yıl temmuz ayına denk düşüyor. 2022 yılı Kurban bayramı takvimi ise şu şekilde:
- 8 Temmuz Cuma (Kurban Bayramı arifesi)
- 9 Temmuz Cumartesi (1. Gün)
- 10 Temmuz Pazar (2. Gün)
- 11 Temmuz Pazartesi (3. Gün)
- 12 Temmuz Salı (4. Gün)
KURBANLIK FİYATLARI 2022 NE KADAR?
Kurban Bayramı yaklaşırken ''Kurbanlık fiyatları ne kadar?'' sorusu gündeme geldi. Kurbanlık fiyatlarına ilişkin resmi bir açıklama gelmezken, et fiyatlarındaki artışın pazarlara yansıması bekleniyor.
2022 kurbanlık fiyatları için öngörülen tahmin küçükbaş için 3-4 bin, büyükbaş için 60-70 bin oldu.