Tgrt Haber

Kadınlar Günü neden kutlanır, nasıl ortaya çıktı? 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün anlamı nedir

06 Mart 2022 11:30 - Güncelleme : 08 Mart 2022 11:33
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne dair merak edilenler...

8 Mart Dünya Kadınlar Günü 1800'lü yıllardan günümüze dek her yıl Mart ayında kutlanmaktadır. "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü", Birleşmiş Milletler tarafından 1977 yılında ilan edilmesinin ardından resmi olarak kutlanmaya başlamıştır ve bu yıl Mart'ın 2. salı gününe denk gelmektedir. Dünya Kadınlar Günü'nde kadın haklarına, özgürlüklerine dair farkındalığa dikkat çekilirken; günün anlam ve önemi de merak edilmektedir. İşte, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün tarihçesi...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne dair merak edilenler...

Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart'ta kutlanmaktadır. 1857 yılında New York'ta 40 bin dokuma işçisinin daha iyi çalışma şartları talep etmesi nedeniyle greve başlamasına dayanan tarihi hikaye, günümüze kadar gelmiştir. Peki, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nasıl ortaya çıktı, neden kutlanmaya başladı? Kadınlar Günü'nün önemi ve hikayesi nedir? İşte, Kadınlar Günü'nün ortaya çıkmasına neden olan mücadeleci kadınların hikayesi, kadın hak ve özgürlüklerinin önemi...

Kadınlar Günü neden kutlanır, nasıl ortaya çıktı? 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün anlamı nedir

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ'NÜN TARİHÇESİ VE ÖNEMİ NEDİR?

Amerika Birleşik Devletleri'nin New York eyaletinde bir tekstil fabrikasında 40 bin kadın işçi, "daha iyi çalışma koşulları" istiyordu ve bunu kabul ettirmek için grev yapma kararı aldı. Bunun üzerine, olaya müdahale edildi. Polisin fabrikayı kilitlemesi ve fabrika önünde kurulan barikatlardan işçilerin kaçamaması neticesinde kadın işçilerden 129'u, içeride çıkan yangında yanarak hayatını kaybetti. Bu olay, dünyada, kadınlarının seslerini duyurabilmesi için yaktıkları ateşin ilk kıvılcımı olarak tarihe geçti. Vefat eden işçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı ve bu olay yıllar sonrasında 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü'nün ortaya çıkmasına neden oldu. 

Kadınlar Günü neden kutlanır, nasıl ortaya çıktı? 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün anlamı nedir

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI, NEDEN KUTLANIYOR?

1911 yılında Kopenhag'da düzenlenen Uluslararası Emekçi Kadınlar Konferansı'nda Alman Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart'ın, 1857 yılında hayatını kaybeden ABD'li kadın işçilerin anısına "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını önermiştir ve bu öneri, konferansa katılan 17 farklı ülkeden100 kadının oy birliği ile kabul edilmiştir.

Kadınlar günü ilk olarak 1911 yılında "anma günü" olarak kayda geçse de; 1921 yılında 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda günün adı "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak değiştirilmiştir. 

Bazı ülkeler, Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yıllarında, Kadınlar Günü kutlamalarına ve anmalarına bazı yasaklar, bir takım kısıtlamalar getirse de, kadınlar 1960’lı yılların sonunda 8 Mart’ı yeniden anmaya başlamıştır ve bu anlamlı gün, günümüze kadar ulaşmıştır.  

Kadınlar Günü neden kutlanır, nasıl ortaya çıktı? 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün anlamı nedir

TÜRKİYE’DE KADINLAR GÜNÜ NE ZAMAN KUTLANMAYA BAŞLADI?

Ülkemizde, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü 1921 yılında kutlanmaya başlamıştır. 1980 darbesi döneminde dört yıl kutlama yapılmamış; 1984'ten itibaren her geçen gün daha da geniş kitlelere yayılarak kutlanmaya devam edilmiştir. Kadınlar Günü, kadın hak ve özgürlüklerine dikkat çekilen, çeşitli etkinlik ve konseransların düzenlendiği, çeşitli markaların kadınlara özel ürünlerde indirim yaptığı ve kadınlara özgü bir gün olarak kutlanmaktadır. Kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde her yıl, bir gün değil her gün eşit şartlarda ve özgür yaşamak istediğinin altını çizerek, o güne dair farkındalık oluşturmayı amaçlamaktadır. 

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...