Duyu Yolları Nedir?
Özel reseptörlerin uyarılmasıyla canlının çevresinden ve kendi iç ortamından haberdar olma şekline duyu denilmektedir. Bu haberimizde "Yüzeysel duyular, Derin duyular, Kombine duyular, Visseral duyular nedir?" sorularının cevaplarını vermeye çalışacağız...
Duyu; özel reseptörlerin uyarılmasıyla canlının çevresinden ve kendi iç ortamından haberdar olma şekline denebilir. Omuriliğin arka kökündeki kabartıya “Spinal gangliyon (sinir düğümü)” denir. Burada duyu ile ilgili sinirlerin hücre gövdeleri bulunmaktadır. Burada ki her hücre spinal sinir denen sinir sistemine bir uzantı gönderir ve çevreden aldığı uyarıları, aynı sinir hücresinin (nöron) bir diğer uzantısı (akson) vasıtasıyla ara kök içinden omuriliğe ve oradan beyine gönderir.
Duyular 4 ana grup altında toplanırlar.
- Yüzeysel Duyular: Dokunma, sıcaklık, ağrı gibi
- Derin Duyular: Derin ağrı, basınç, eklem ağrıları. Derin duyular eklem, kas ve ligamentlerdeki reseptörlerden başlamaktadır. (Yüzeysel ve derin duyulara Somatik duyular denmektedir.)
- Kombine Duyular: Yüzeysel ve derin duyu mekanizmalarının birlikte çalışması ve bunun korteks tarafından değerlendirilmesidir.
- Visseral Duyular: İç organlardan yayılan ağrı, bullantı gibi duyulardır. Bunlar iç organlarımızın otonom sinir sistemiyle ilişkilidirler.