Tgrt Haber

Ekinoks Nedir? Solstis Nedir? 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu Ne Demek?

23 Eylül 2020 13:27
Ekinoks Nedir? Solstis Nedir? 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu Ne Demek?

Güneş ışınlarının Ekvator'a dik vurması sonucu aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an olan Ekinoks, gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. Ekinoks her yıl bir kez tekrarlanır. Şimdi gelin "Ekinoks nedir, Solstis Nedir, 23 Eylül sonbahar ekinoksu ne demek" gibi yaşanan bu doğal olaylarda; İlkbahar ekinoksu ve Sonbahar ekinoksunun ne zaman yaşandığına hep birlikte bakalım...

Güneş ışınlarının öğle vakti ekvatora dik gelmesine ekinoks denir. Ekinoks'ta dünyanın her yerinde gece ve gündüz eşitliği meydana gelir. Aydınlanma çemberi kutup noktalarından teğet geçer. İşte bu durum 21- Aralık ve 21 Haziran tarihlerinde gerçekleşir.

Ekinoks nedir? Solstis nedir?

Kış ve yaz dönemlerinde güneşin en uzak olduğu tarihlere ise Solstis denir. Burada güneş ışınları öğle vakti yengeç dönencesine dik açı ile gelir. Böylece kutup dairelerinde 24 saat gündüz, 24 saat ise gece yaşanır. Aydınlanma çemberi kutup dairelerinden teğet geçer.

Ekinoks yılda iki kez tekrarlanır. 

Bunlar: 

  • İlkbahar Ekinoksu
  • Sonbahar Ekinoksu

dur. 

23 Eylül durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Böylece Güney Yarım Küre’de gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlar. Bu durum Kuzey Yarım Küre’de tam tersi bir durum oluşmasını sağlar. Diğer taraftan bu tarih itibariyle Güney Yarım Küre’de İlkbahar, Kuzey Yarım Küre’de ise Sonbahar'ın başlangıcı yaşanır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcı olarak bilinir.

Ekinoks nedir? Solstis nedir?

21 Mart durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’ye dik düşmeye başlayınca Güney Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Bu durumda Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi bir durum yaşanır. Böylece Güney Yarım Küre’de Sonbahar, Kuzey Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcı meydana gelir. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına bu tarihte teğet geçer. Yani Güneş her iki kutup noktasında da görülür hale gelir. Dünya’da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Güney Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcı olarak bilinir.

Kuzey Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart İlkbahar Ekinoksu - 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu olarak bilinir.
Güney Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart Sonbahar Ekinoksu - 23 Eylül İlkbahar Ekinoksu olarak bilinir. 

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...