Tgrt Haber

Elektrik kaçak kayıp bedeli nasıl geri alınır

25 Aralık 2014 14:13 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:17
Elektrik kaçak kayıp bedeli nasıl geri alınır

Artık kullanıcıların faturalarında gözükmemesine rağmen yinede kesilmeye devam eden elektrik kaçak kayıp bedeli nasıl geri alınır....

Artık kullanıcıların faturalarında gözükmemesine rağmen yinede kesilmeye devam eden elektrik kaçak kayıp bedeli bir vatandaşın mahkemeye başvurması sonrasında 10 yıllık süre içerisinde kendisinden kesilen kayıp kaçak bedelini tahsil ederken bu durum emsal karar oluşturdu. Peki bu ücretleri nasıl geri alacağız ?
Elektrik Kaçak Kayıp Bedeli Nasıl Geri Alınır ?
Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük,  bir elektrik abonesinin, faturada kayıp-kaçak bedeli adı altında ödenmiş olan ücrete ait açtığı davada Yargıtay Hukuk Dairesi’nin verdiği kararı AA muhabirine gözden geçirildi .
Çıkan kararın aboneler için emsal niteliğinde olduğunu bildiren Küçük, bu karara dayanarak elektrik abonelerinin geriye dönük 10 senelik kayıp kaçak kesintilerini geri alma hakkına kavuştuğunu belirtti .
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun kararı bağlayıcı olmasına karşın her bir tüketicinin kendisinden gercekleşen kesintiyi geri alması için ya mahkemeye veya son kullanıcı hakem heyetlerine başvurması gerekmekde olduğunu bildiren Levent Küçük, 36 milyona yaklaşan abonenin “iade” talebiyle son kullanıcı hakem heyetleri ve son kullanıcı mahkemelerine başvurması halinde oluşacak iş yoğunluğuna dikkati çekti.
Bankaların dosya masraflarından yapmış olduğu kesintileri geri alma mürracaatları gerekçesiyle son kullanıcı hakem heyetleri ve adli makamların iş yükünün oldukça çok olduğunu, bu kurumların yoğunluk gerekçesiyle çalışamaz hale geldiğini vurgulayan Küçük, “Zaten tıkanan bu kurumlar, yeni bir yoğunluğu kaldıramaz” diye belirtti.
“EPDK düzenleme yapmalıdır”
EPDK’nın elektrik faturalarındaki kayıp-kaçak bedelini kaldırmasını, bunun yanı sıra her bir abonenin geriye doğru 10 senelik hakkını almasına sağlayacak düzenlemenin yapılması gerekmekde olduğunu açıklayan Küçük, geri ödemenin elektrik aboneliği devam tüketicilerde “mahsuplaşma” olacak şekilde olabileceğini ifade etti.
Küçük, şunları belirtti:
“Yargıtay’ın elektrik abonesinden kayıp-kaçak parası alınamayacağına dair verdiği karar kamuoyunda çok büyük yankı uyandırdı. Hak sahipleri, son kullanıcı hakem heyetlerine ve son kullanıcı mahkemelerine başvurmadan geriye dönük 10 senelik kesintilerini geri almaları için EPDK düzenleme yapmalıdır.”
Kayıp-kaçak bilgisi artık faturaya yazılmıyor
Levent Küçük, son zamanda gercekleşen itirazların peşinden faturalarda kayıp-kaçak ücret bilgisinin yazılmadığını, bu yüzden tüketicinin kayıp-kaçak bedelini geri isterken arıza yaşayabileceğine dikkati çekti.
Tüketicilerin bu ücreti almak için yapacakları müracaatta “hukuki haklarını kullanma” olacağından kesintiyi yapan şirketlerin lazım gelen belgeleri verme zorunluluğunun bulunduğunu vurgulayan Küçük, “Kesinti miktarını geri almak için temel arıza ispat yükümlülüğü olacak. Tüketicinin karşılaşacağı en çok büyük mağduriyet bu. Şirketlerde bu kayıtlar var. Ticaret Kanunu hükümleri gereğince geriye dönük 10 senesi saklamak zorundalar. İşletmelerin bu belgeleri tüketicilerin kullanımına sunmaları lazım geliyor ” ifadesini kullandı.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...