EMAR (MR) Nedir? Nasıl Emar çekilir? Kimler EMAR Çektiremez
Emar (MR), vücudun organlarını detaylı görüntüleme için, radyo frekansları kullanan tıbbi görüntüleme tekniğidir. Açık ve Kapalı Emar olarak farklı sürümleri bulunur.
Emar (MR), vücudumuzun en detaylı şekilde görüntüleri temin etmek için, radyo frekansları kullanılarak yapılan tıbbi bir görüntüleme tekniğidir. Bu yöntem en zararsız ve en fazla detay veren yöntemlerden biridir. Emar çekildiği esnada dev mıknatıs makinasının ortasında bulunan yatak ile tünele girilir. Makinada iken mutlaka hareket etmeden durulmalıdır. Emar denilen bu tıbbi görüntüleme makinası kemiklerin içini derinlemesine görebilmektedir bu sebeple derin ve incelenmesi gereken ciddi durumlarda kullanılır. Açık Emar ve Kapalı Emar olarak farklı sürümleri bulunan MR 1970'lerde ve 1980'lerde gelişmesinden bu yana, çok yönlü bir görüntüleme tekniği olduğu kanıtlanmıştır. EMAR (MRI) en çok tanılayıcı ve biyomedikal araştırmalarda kullanılırken, aynı zamanda canlı olmayan nesnelerin görüntülerini oluşturmak için de kullanılabilir. Emar taramaları, ayrıntılı görüntülere ek olarak çeşitli kimyasal ve fiziksel veriler üretebilir.
Emar çekilme sebepleri;
- Yumuşak olan dokuların görüntülenmesinde
- Kafatasının içine bakılması gereken durumlarda
- Beyindeki tümörün tespit edilmesi durumunda
- Beyin kanamaları gibi zor ve aır durumların detaylı tespitinde
- Kadınların meme kanseri teşhisinde
- Kas, bağ, kan damarı, kalp, karaciğer, böbrek gibi organların detaylı görüntülenmesinde
- Kalp hastalıklarının detaylı taramasında
- İç organ hastalıklarının tespitinde
Emar çektiremeyecek kişiler;
- Eğer vücutta çelik içerek protez veya plaklar var ise
- Böbrek sıkıntısı olan hastalar
- Çok kilolu olanlar
- Kalbinde pil bulunanlar
- Diş teli olanlar
- Sabit işitme cihazı kullananlar
- Kalbi stent takılı kişiler
Emar çekilmeden önce eğer doktorunuz özel bir şey belirtmedi ise yapmanız gereken sadece üzerinizde bulunan yüzük, küpe, kolye, gözlük gibi eşyaları çıkartmaktır. Kemer ve tokalı şeyler üzerinizde olmamalıdır. Bazı durumlarda doktorunuz sizden 6-8 saat aralığında aç kalmanızı ve emarı çektirirken aç olmanız istenebilir.
Emar süresi genellikle 3-45 dakika arasında değişiklik göstermektedir. Tam çekimler genellikle 20-45 dakika arasında olur. Çok uzun süre kalamayacak hastalar için bazı yerlerde açık emar bulunmaktadır. Bu aşağıda da resmi bulunan makinaya herkes rahatlıkla girebilir. Açık emar sayesinde birçok hasta kolaylıkla korkularından kurtularak emara girebilmektedir.
Kapalı emarlar ise her türlü görüntülemeyi yapmaktadır fakat daha kısa görüntülemelerde daha çok talep edilmektedir.
Emar çekildikten sonra bazı baş dönmeleri, mide bulantısı, baş ağrısı, terleme gibi şeyler hissedilebilir. Bu durum geçicidir. Doktorunuza başvurmanız sağlıklı olacaktır fakat kurdeşen gibi daha ağır yan etkiler tespit ederseniz derhal doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Emar çekilemten korkmamalı, hastalıklarımızın en sağlıklı şekilde tespiti için çaba sarfetmeliyiz. 10 dk gözlerimiz kapalı olarak uyuklamak gibi görüp işleri daha da kolaylaştırabiliriz.