Tgrt Haber

Enflasyon muhasebesi, değişimlerin ölçülmesi anlamına geliyor

Editör: Sumru Tarhan / Kaynak: TGRT Haber
29 Ağustos 2024 12:33 - Güncelleme : 29 Ağustos 2024 12:43
Enflasyon muhasebesi, değişimlerin ölçülmesi anlamına geliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in gelir ve kurumlar vergisi mükellefini geçici vergi dönemlerinde enflasyon muhasebesi kapsamından çıkarıldığını duyurmasının ardından enflasyon muhasebesi nedir, ne demek merak edilmişti.

ENFLASYON​ MUHASEBESİ​ NEDİR?

Paranın satın alma gücündeki değişimler sonucunda mali tabloların gerçek durumu ifade etmesi haline gelmesini sağlamak üzere yapılan düzeltme işlemi anlamına geliyor.

Bilançolarda aktif hesapları güçlü mükellefler varlıklarını sermayeleriyle edinmiş ise enflasyon düzenlemesinden olumlu yönde etkileniyor ve vergi​ yükü azalıyor.

Borcu fazla olan mükellefler ise borç kaleminin düzeltmeye tabi olmasından dolayı olumsuz etki alabiliyor ve ek vergi ödemesi çıkabiliyor.

Enflasyon muhasebesi, değişimlerin ölçülmesi anlamına geliyor - 1. Resim

MEHMET ŞİMŞEK​ ENFLASYON MUHASEBESİ AÇIKLAMASI

2023 senesinin sonundan başlayarak cirosu 50 milyon TL altında olanlar 2024 senesinin 2. ve 3. geçici vergi dönemlerinde enflasyon muhasebesi yapamayacak. Böylece dönem sonu bilançosu ekleme gerekliliği de olmayacak.

Bu düzenleme ile kolaylık sağlandığı belirtilirken Mehmet Şimşek, tebliğ taslağının yayımlanmak üzere Cumhurbaşkanlığına gönderildiğini ekledi.

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...