Tgrt Haber

Enkaz altında ne kadar hayatta kalınır? Enkaz altında en uzun süre kalan insan kim?

Editör: Dilek Ulusan / Kaynak: TGRT HABER
11 Şubat 2023 15:08 - Güncelleme : 11 Şubat 2023 16:34
Enkaz altında ne kadar hayatta kalınır? Enkaz altında en uzun süre kalan insan kim?

Kahramanmaraş merkezli 10 ilde büyük yıkıma neden olan deprem sonrası Türkiye'den ve dünyadan kurtarma ekipleri afet bölgelerinde yer aldı. 11 Şubat Cumartesi günü tüm ekipler arama kurtarma çalışmalarına devam ediyor. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken hayatını kaybedenlerin sayısı 20 bini aştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesini kapsayan 10 ilde OHAL ilan edildiğini açıkladı. Enkaz altında arama çalışmaları devam ederken, uzmanlar, enkaz altında yapılmaması gerekenler konusunda uyarılarda bulundu. İşte, Enkaz altında ne kadar hayatta kalınır? Enkaz altında en uzun süre kalan insan kim?

Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 şiddetinde 2 büyük deprem yaşandı. Deprem 10 ilde büyük yıkıma neden oldu. Üniversiteler online eğitime dönerken, ilköğretim ve liselerde eğitim öğretime 20 Şubat'a kadar ara verildi. Yıkılan binalar sonrası enkaz altında kalan vatanşdaşlar için arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Peki, Enkaz altında ne kadar hayatta kalınır? Enkaz altında en uzun süre kalan insan kim? 

ENKAZ ALTINDA NE KADAR SÜRE KALINIR?

Yaşanan deprem sonrası enkazda kalma süresi değişiklik gösterir. Enkazın yeri, suya, havaya erişim, hava koşulları, enkaz altında kalan kişinin fiziksel ve psikolojik durumu etkiler. Kişinin yaralanma seviyesi de kişinin enkaz altında kalma süresini de etkiler. Kan kaybediyor olmak, yaşama şansını 24 saatin ötesine taşımayı zorlaştırıyor.

Enkaz altında ne kadar hayatta kalınır? Enkaz altında en uzun süre kalan insan kim?

ENKAZ ALTINDA YAPILMASI GEREKENLER

-Sürekli bağırmayın. Rasgele bağırıldığında toz, duman ve cüruflar solunum yolunu kapatırlar. 
-Güvenli bir çıkış görüyorsanız hareket edin. Eğer yaralıysanız olduğunuz yerde durun.
-Sakin ve sabırlı olun, paniğe kapılmayın. Aktif Dinlenme ve Aktif Uyku durumuna geçin.
-Dışardan gelen seslere göre cevap verin.
-Nefes alıp-verirken bir ritm tutturun.-Etrafınızda bulduğunuz yiyecekleri yiyin
-Enkazda başka kişiler varsa onları da telkin edin.
-İlerleyen saatlerde beton bloklara vurarak dışarıya ses vermek için bir araç bulun.

ENKAZ ALTINDA EN UZUN SÜRE KALAN İNSAN KİM?

Enkaz altında en uzun kalan vatandaşlar arasında, 1995’te Güney Kore’de yaşanan depremde bir depremzede 10 gün sonra enkaz altından çıkartılmıştı. Çin'de ise,  2008 yılında meydana gelen Siçuan depreminde 80 yaşındaki kısmi felçli Xiao Zhihu 11 gün sonra enkaz altından kurtarıldı. 

Türkiye'de ise 1992 Erzincan depreminde görev yaptığı SSK Hastanesi'nin 5. katındaki lojmanda kalan hemşire Nurcan Eraslan, tam 8 gün sonra enkaz altından çıkarılmıştı.

En uzun süre enkaz altında kalan isei Bangladeş'te Mayıs 2013’te bir kadın, bir fabrikanın çökmesinin ardından enkaz altından 17 gün sonra çıkartılmıştı.

Kaynak: TGRT HABER
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...