Epilepsi belirtileri nelerdir? Epilepsi çeşitleri nelerdir? Epilepsi nasıl tedavi edilir?
Beynin tamamında ya da sadece bir bölgesinde bir grup beyin hücresinde anormal olarak kısa ve ani başlayan aşırı biyo-elektriksel deşarjlar ortaya çıkmasına epilepsi denir.
Beynin tamamında ya da sadece bir bölgesinde bir grup beyin hücresinde anormal olarak kısa ve ani başlayan aşırı biyo-elektriksel deşarjlar ortaya çıkmasına epilepsi denir. Bu karşılaşılan durum sonunda nöbet ve havale meydana gelir. Makalemizde epilepsi belirtileri nelerdir, epilepsi çeşitleri nelerdir ve epilepsi nasıl tedavi edilir konularında sorularınıza cevaplar bulabilirsiniz.
Epilepsi belirtileri nelerdir?
Meydana gelen nöbetler beyinde bölgedeki hücre gruplarına göre farklı belirtiler gösterir. Bunlar;
- Dalgınlık,
- Sabit bakma,
- Donakalma,
- Bazen korku hissi olarak kasılma olmayan nöbetler olarak adlandırılır.
- Yere düşme,
- Ani bilinç kaybı,
- Kasılı kalma,
- Sürekli kol ve bacak kasılmaları,
- Ağızdan köpük gelmesi,
- Dişlerde kilitlenme,
- Altına kaçırma,
- Morarma gibi yaşanan durumlar kasılma ile gelen nöbetler arasında yer alır.
Dikkat edilmesi gereken bebeklerde meydana gelen nöbetler büyük çocuklarda olduğu gibi belirgin olmayabilir. Bebeklerde nöbet belirtileri olarak sebepsiz ani sıçramalar, ağzın tek taraflı çekilmesi, ağız şapırdatma, sık göz kırpma, sabit bakmalar sayılabilir. Çocuk durgunlaşıyor, bir şeyle uğraşırken yaptığı şeyi kesintiye uğratıyorsa, farkında olmadan küçük el, kol ve mimik hareket eşlik ediyorsa nöbet açısından incelenmesi gerekli olabilir.
Epilepsi çeşitleri;
- Jeneralize epilepsi: Genelde şuur kaybı, düşme ve tüm vücutta kasılma şeklinde ortaya çıkar. Beyin aktivitesi bir anda bozulur.
- Parsiyel epilepsi: Şuur kaybı olmadan sadece bir bölgede kasılma görülür. Beynin sadece bir bölümünde epilepsi aktivitesi oluşmuştur.
- Kompleks parsiyel epilepsi: Ellerde otomatik ve tekrar eden hareketler görülür. Şuur kaybı olur ve kasılmalar vücudun belli bölgeleri ile sınırlı kalır.
- Absans epilepsi: Çocuklarda görülen bir epilepsi çeşididir. Belirtisi ise genel olarak dalmadır.
Epilepsi nasıl tedavi edilir?
Tedavide en önemli adım epilepsi tanısının doğru konmasıdır. Epilepsi nöbetleri ilaçlarla tedavi edilir. Doktorun tedavi için uygun gördüğü ilaçlar nöbetleri baskılayarak tedavi eder. Hastanın durum ve hastalığın seyrine göre tedavi süresi 2-4 yıldır. İlaca cevap vermeyen bazı hastalarda epilepsi cerrahisi gibi diğer tedavi seçenekleri kullanılır. Çocuk hastalar ilaç tedavisine büyük oranda olumlu cevap verir ve nöbetler kontrol altına alınır. Epilepsi ilaçları kontrolsüzce kesilmemelidir. Bu nöbetlerin tekrarlamasına neden olabilir. Düzenli tedavi ve ilaç kullanımında çocuk hastalarda %70 - % 80 gibi bir oranda iyileşmesi mümkündür. Ve artık bu oranda iyileşme kabul edilmiş sayılır.