Van'daki Erçek Gölü, iklim değişikliği sebebiyle her geçen gün su kaybediyor. Böyle devam ederse, binlerce canlıya ev sahipliği yapan göl yok olabilir.
Erçek Gölü'nde su kaybi devam ediyor. Van Gölü’nün 30 kilometre dogusunda yer alan ve bölgenin kus popülasyonu bakimindna en zengin alani konumundaki Erçek Gölü, küresel iklim degisikliginin etkisiyle büyük ölçüde su kaybi yasiyor.
Türkiye’deki 453 kus türünün yarisini barindiran ve yalniz yerel türlerin degil, flamingo gibi göçmen kuslarin da önemli konaklama ve üreme alanlarindan biri olan Erçek Gölü, Van Gölü havzasinda 114 kilometrekarelik yüzölçümü ile Van Gölü'nden sonraki en büyük göl konumunda. Bin 808 rakimda yer alan ve en derin yeri 40 metre olan Erçek Gölü'nü besleyen tek akarsu ise gölün dogusundan dökülen Memedik Deresi.
Erçek Gölü'mün kapali bir havza oldugunu ifade eden Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Cografya Bölümü ögretim üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoglu, “Erçek Gölü'ndeki seviye farkliligina gitme, alçalma ve yükselmeler sadece oradaki küçük balikçi teknelerini degil, oradaki bütün canli popülasyonunun ekosistemini etkiliyor. Dolayisiyla orada yasanan yil içerisinde yada uzun yillar periyodu içlerindeki alan kaybetme aslinda Erçek Gölü'nün ekosisteminde yasam döngüsü içerisinde ciddi zararlar veriyor. Basta kuslarin yuvalanmasi, çogalmasi için gerekli olan o sartlarin olusturan o sazliklarin zarar görmesi de sonra onlarin besin kaynaklari, beslenme alanlarinin giderek daralmasina yol açiyor. Bunlar da hem kuslari, hem de balikçilikla ugrasan o bölgedeki ekonomik anlamda kazanç elde eden insanlarin hayatini olumsuz yönde etkiliyor.” diye konustu.
“Hem balik türünde zarar verdigi gibi belli ölçüde ama süphesiz bu aktiviteyi ya da bu ekonomi faaliyeti yapmak gölü kullanan oradaki balikçilarin teknelerini yanastirdiklari limanlarin yada balikçi barinaklarinin bu süreçte olumsuz etkileniyor” diyen Alaeddinoglu söyle devam etti:
“Uzun yillar Erçek Gölü de Van Gölü gibi alan kaybediyor. Dolayisiyla orada da benzer bir surun var. Oradaki limanlarin ve barinaklarin yeniden tasarlamasi oradaki insanlarin hayatlarini kolaylastiracak sekilde yönetilmesi gerekmektedir. Bu mümkün. Van Gölü'nde de Erçek Gölü'nde de mümkün. Bunun için kaynak ayrilmali çünkü o insanlarin ekonomik faaliyetlerini sürdürebilecekleri o imkanlar, o firsatlar olusturulmali. Çünkü havzada hem Van Gölü için hem Erçek Gölü için bizim yasadigimiz sorun yani gölde alan kaybetme o seviye düsmeleri sadece bize has bir durum degil. Dünyanin farkli ülkelerinde de benzer durumlar var. Onlar da bu havzalari yönetmek suretiyle oradaki insanlarin hayatlarini kolaylastiriyorlar. Benzer bir uygulama da burada yapilabilir diye düsünüyorum.”