Tgrt Haber

Erişim engeli getirilen Roblox'un açılacağı tarih beklenirken Bakan Tunç konuştu

Editör: Sumru Tarhan / Kaynak: TGRT Haber
08 Ağustos 2024 09:02 - Güncelleme : 08 Ağustos 2024 09:25
Erişim engeli getirilen Roblox'un açılacağı tarih beklenirken Bakan Tunç konuştu

Instagram'da getirilen erişim engelinin ardından dün akşam da Roblox'a erişim engeli getirildi. Çocukların sıklıkla oynadığı oyunun kapanmasının ardından sosyal medyada çok konuşuldu. BTK tarafından kapatılan Roblox geri açılacak mı son dakika, neden açılmıyor 2024 gündeme geldi.

Roblox​ Studio aracılığıyla oyuncuların kendi deneyimlerini ve modellemelerini oluşturduğu Roblox'un dün akşam BTK​ kararı ile kapatılması gündem olurken neden giremiyorum, açıldı mı gibi sorular da kullanıcılar tarafından araştırılıyor.

ROBLOX GERİ AÇILACAK MI, NEDEN AÇILMIYOR 2024?

BTK'nın "roblox.com, 07/08/2024 tarihli ve 2024/5282 D. İş sayılı Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişime engellenmiştir" açıklamasının ardından oyun Türkiye​'de yasaklandı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, erişim engeli​ getirilen Roblox hakkında açıklamada bulundu.

"Çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırması sebebiyle Roblox isimli oyun platformuna ve uygulama marketlerindeki linklerine, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun"da belirtilen hususlar çerçevesinde Adana 6. Sulh Ceza Hakimliğince erişim engeli getirilmiştir" derken sözlerine şöyle devam etti:

Ülkemizin ve milletimizin geleceğini düşünen, sorumluluk makamında bulunan herkesin çocuklarımızı hedef alan bu tür durumlara karşı hassasiyetle yaklaşması, popülist ve sorumsuz söylemlerden uzak durması gerekir. Toplumsal yapımıza dinamit koymaya yönelik girişimlere, çocukların istismarına, şiddete teşvik edilmesine, her biri birer cevher olan evlatlarımızın gelişimini olumsuz yönde etkileyecek faaliyetlere asla müsaade edilmeyecektir."

Erişim engeli getirilen Roblox'un açılacağı tarih beklenirken Bakan Tunç konuştu - 1. Resim

ROBLOX TÜRKİYE'DE YASAKLANDI MI, NEDEN KAPANDI?

Oyunun kapatıldığı bilgisi dün BTK tarafından şu açıklama ile paylaşıldı:

“roblox.com, 07/08/2024 tarihli ve 2024/5282 D. İş sayılı Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişime engellenmiştir.”

Erişim engeli getirilen Roblox'un açılacağı tarih beklenirken Bakan Tunç konuştu - 2. Resim

HANGİ ÜLKELERDE YASAK​ 2024?

Oyunun yasak olduğu ülkeler şöyle:

Birleşik Arap Emirlikleri,  Suudi Arabistan, Çin, Kuzey Kore ve son olarak Türkiye.

Diğer ülkelerde de yasaklanma sebepleri arasında çocukların güvenliğini tehdit ettiği olurken oyun esnasında yabancı kişiler ile iletişimin kolay olması yer alıyor.

Kullanıcıların içerik oluşturması nedeniyle uygunsuz içeriklerin de oyun içerisinde yer alması çocukları olumsuz etkileyeceği de bir diğer neden olabiliyor.

Erişim engeli getirilen Roblox'un açılacağı tarih beklenirken Bakan Tunç konuştu - 3. Resim

ROBLOX KİMİN, NASIL BİR OYUN?

Roblox platformu 2004 senesinde David Baszucki ve Erik Cassel tarafından kurulurken 2006 yılında piyasaya sürüldü.

Platformda LUA programlama dilinde kodlanmış birçok oyun yer alırken kullanıcı sayısı gün geçtikçe artıyordu.

Oyunda kullanıcılar gamepasses ile denetim içi tek seferlik satın alma ile geliştirici ürünleri ve ürünler olarak bilinen birden fazla satın alınabilen içerikler oluşturabiliyordu.

Satın alımlardan kazanılan gelirin %70'i kullanıcıya verilirken geri kalanı Roblox'a verilir.

ROBLOX NE ZAMAN AÇILACAK, AÇILDI MI?

Birçok kullanıcıya sahip olan oyuna 7 Ağustos günü getirilen erişim engeli sonrası ne zaman açılacağına dair herhangi bir bilgilendirme yapılmadı.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sinem nur20 Ağustos 2024 11:55

Hayatım battı ağlıyorum lütfen robloxu geri açın.

Sinem nur20 Ağustos 2024 11:54

Robloxdan başka oyun oynamıyorum ve ben daha 8 yaşındayım. Sadece arkadaşlıklarımda şu kişiler var okul arkadaşlarım, ablam, abim. Tanımadığım kişiler arkadaşlıktan değil. Lütfen robloxu geri açınız.

Robloxu açınnn10 Ağustos 2024 10:49

Öncelikle roblox denen oyunda Türkçe kelimeler zaten kullanılamıyor bu durum 1 elma çürük diye tüm ağacı kesmek gibi oluyor lütfen robloxu açın çocuklar oynamak istiyor ben de dahil eğer açılmazsa herkes daha kötü bir oyun olan weplaye doğru yönelecek. O yüzden robloxu kapatmanızı KESİNLİKLE ONAYLAMIYORUM.

Robloxopeninturkey 9 Ağustos 2024 00:03

Peki neden roblox? Evet hataları olabilir ama WePlay varken mi?

Sudenaz 8 Ağustos 2024 13:13

Bu kararı kesinlikle desteklemiyorum çocuğumla 2 yıldır oynadığım bu oyunda bir kere bile böyle bir saçmalık ile karşılaşmadım çocuğum o kadar üzgün ki Roblox ebeveyn kurallarını destekleyen ve sunan bir platformdur siz oyuna girdiğinizde kuralları okumayıp direkt giren insanlar yüzünden biz suçsuz ve ebeveyn yönetimi altında tuttuğumuz çocukları üzgün görmek istemiyoruz yapay zeka çok gelişti kötü içerikler sunan oyuncuları engelleyebilirsiniz ben bir ebeveyn olarak çocukları böyle üzgün görmek

Robloxcu 8 Ağustos 2024 11:44

saçma keşke kapatılmasa içindeki kötü uygulamaları kapasaydınız hayatımızı bozdunuz roblox gitti diğe ağlıyorum ülkemiz battı

Sansür Kafa 8 Ağustos 2024 10:09

Yasak kararı alan hükümetimizi destekliyorum. Çocukları saçma sapan şeylere yönlendiriyor bu tarz siteler, oyunlar. Çizgi filmler bile çoğu kişinin fark edemeyeceği subliminal mesajlarla dolu

ROBLOX OYUNCUSU 8 Ağustos 2024 09:57

ROBLOX AÇILSIN

Sonraki Haber Yükleniyor...