Erkeklerde Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir? Klamidya Nedir? Klamidya Sadece Cinsel Yolla mı Bulaşır?
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar cinsel ilişki sırasında, partnerlerin birinden diğerine bulaşan ve dünyada en sık karşılaşılan enfeksiyon (bakteri, virüs ve parazitlere bağlı) hastalıklar olarak bilinir. Bu haberimizde: Erkeklerde cinsel yolla bulaşan hastalıklar, Cinsel yolla bulaşan virüs, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar testi, Klamidya sadece cinsel yolla mı bulaşır, Tuvaletten bulaşan cinsel hastalıklar, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar kan tahlilinde çıkar mı, Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve korunma yolları, Ağız yoluyla bulaşan cinsel hastalıklar" gibi merak ettiğiniz tüm konuları aydınlatmaya çalışacağız. Sağlıklı günler diliyoruz...
Bir kısmı erkek ve kadının sadece genital bölgesinde sorunlar oluştururken (genital siğil ve ülserler, vajinal akıntı), diğer bir kısmı sistemik problemlere yol açarlar (AIDS, Hepatit B, frengi). Cinsel yolla bulaşan başlıca hastalıklar şunlardır:
Bel soğukluğu (Gonore)
Hem kadında, hem de erkekte görülür. Erkekte, hastalıklı partnerle ilişkiden 2 -14 gün sonra idrar yaparken sızlama ve yanma, sık idrara çıkma şikâyetleriyle başlar. Kadında ise belirtiler, ilişkiden 1 -3 hafta sonra ortaya çıkar. İdrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, vajinal akıntı başlıca bulgulardır.
Frengi (Sifiliz)
Hastalıklı kişiye temastan yaklaşık 3 hafta sonra bakterinin girdiği bölgede mercimek büyüklüğünde kırmızı, ağrısız bir kabarıklık oluşur. Zamanla bu kabarıklık derinleşir ve yine 'ağrısız frengi ülseri' denen bir yara haline gelir. Bu ülser 4 -6 haftada iz bırakmadan iyileşir. Ancak iyileşme, hastalığın geçtiği anlamına gelmez. Mikrop hâlâ vücuttadır ve çoğalmaya devam eder. Bu, frenginin birinci dönemidir. 1 hafta -6 aylık sürelerin ardından vücutta kırmızı lekeler belirir. Boğazda, ağızda, deride veya anüste yaralar oluşur. Beraberinde baş, vücut ağrıları ve kırıklık ortaya çıkar. Uzunca bir süre sonra kemikler, damarlar, kalp ve beyin etkilenir. Tedavisi, erken dönemde penisilinler başta olmak üzere antibiyotiklerle yapılır.
Genital Siğil (Kondilom)
Hem erkek, hem de kadının genital bölgesinde, toplu iğne başı büyüklüğünde ufak ya da 4-5 cm kadar büyüyebilen, karnabahar görünümündeki ağrısız kitlelerdir. Bulaştıktan sonra 2-6 aylık kuluçka döneminin ardından, genital bölge veya anüste sayıları ve büyüklükleri değişen siğillerin oluşmasıyla belirti verirler. Oldukça bulaşıcıdırlar. Tedavide, görünen kitleler ilâç ya da cerrahi girişimle yok edilir.
Hepatit B
Bazen ağır enfeksiyonla seyredip kronikleşen bir hastalık olabilse de, basit bir aşıyla önlenebilir. Bir kısım hastalarda, hafif kırgınlık gibi bir belirti verir. Yoğun kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, bulantı, kusma, yorgunluk, karaciğer bölgesinde ağrı, idrar renginde koyulaşma gibi bulgular ortaya çıkabilir.
AIDS
Virüs taşıyan kan ve vücut sıvılarıyla bulaşır. Vücuda girdikten 3 ay sonra ELISA testi ile saptanır. HIV virüsü vücudun savunma sistemini bozarak hastalık yaratır. Virüs vücuda girdikten 5 -10 yıl sonra hastalık ortaya çıkabilir. Sürekli halsizlik, iyileşmeyen yaralar, uzun süreli sebepsiz ateş, kilo kaybı, gece terlemeleri, tedaviyle geçmeyen mantarlar, zatürree tabloları hastalığın belirtileri arasındadır. Bağışıklık sistemini güçlendiren tedaviler ömrü uzatır.
Klamidya Nedir?
Klamidya hastalığı, üreme sistemindeki bakteriyel bir enfeksiyondur ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar arasında en yaygın hastalıklar arasında yer alır. Hem erkeği, hem de kadını etkiler ve her yaşta görülebilir. Hastalığın ilk başlarda belirtileri hafiftir. Fakat tedavi edilmezse özellikle kadınlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Erken doğuma yol açabilir ve gebelik halinde bebek açısından ciddi riskler oluşturabilir. Klamidyadan korunmanın en etkili yolu cinsel ilişki sırasında uygun korunma yöntemlerini kullanmaktır.
Klamidya Belirtileri Nelerdir?
Hastalığın belirtileri 1 ila 3 hafta içinde ortaya çıkar ve ilk başlarda çok hafif olduğu için hasta olmadığınızı sanırsınız. Şikayetler başladığında başka hastalıklarla karıştırılma ihtimalleri yüksektir. Bu nedenle korunmasız ve riskli cinsel ilişkiye giren kişilerin konu hakkında bilinçlenmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Kadınlarda Görülen Belirtiler;
- Vajinal akıntı
- İdrar yaparken yanma ve ağrı
- Cinsel ilişki sırasında ağrı
- Adet dönemi dışında kanamalar
- Karnın alt bölgesinde ağrı
- Rektum bölgesinde ağrı ya da akıntı
Erkeklerde Görülebilen Belirtiler;
- Peniste akıntı
- İdrar yaparken yanma ve ağrı
- Testislerde ağrı
- Karnın alt bölgesinde ağrı
- Rektum bölgesinde ağrı ya da akıntı
Diğer taraftan, bakterinin gözle teması sonucunda klamidya konjonktiviti veya trahom adı verilen göz hastalıkları da oluşabilmektedir.
Klamidya Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Klamidya antibiyotiklerle tedavi edilebilir. İlaçların doktorunuz tarafından reçete edilmesi ve önerilen süreden öncesi bırakılmaması gerekir. Enfeksiyonun geçip geçmediğini saptamak için doktorunuz tekrar test isteyebilir. Ayrıca partnerlerin de klamidya için test ve gerektiği takdirde tedavi olması gerekir.
Klamidya tedavisi hastalığa karşı koruma sağlamaz; dolayısıyla hasta kişiyle cinsel temas halinde tekrar bulaşabilir.
Klamidya tedavi edilmediğinde şu sorunlara yol açabilir:
- Pelvik inflamatuar hastalık,
- Ektopik (tubal) gebelik,
- Epididimit (sperm taşıyan tüpün iltihabı)
- Prostatit (prostat bezinin iltihabı)
- Kısırlık,
- Reiter’in sendromu, (eklem hastalığı)
- Erken doğum,
- Yenidoğanlarda zatürree ve göz enfeksiyonları
Klamidya Korunma Yolları Nelerdir?
Cinsel ilişkiye girilecekse korunma yöntemleri kesinlikle ihmal edilmemelidir.
- Cinsel ilişkilerinizde kondom kullanın.
- Partnerinize cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar hakkında konuşun.
- Tek eşlilik klamidya ve diğer tüm hastalık riskini azaltır.
- Partneriniz de cinsel yollarla bulaşan enfeksiyon belirtileri varsa tedavi olmasını bekleyin.
- Hamile olduğunuz esnada cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar için ayrı bir test yaptırabilirsiniz.