Eti fazla pişirmek kanser riskini artırır mı? Et nasıl pişirilmeli?
Çok yüksek ateşte veya sıcaklıkta pişirilen et, faydadan çok zarar veriyor... Ülkemizde en yaygın kullanılan yüksek ısı yöntemleri, ızgara, kızartma ve mangal yöntemleridir. Bilim insanlarının yüksek ısıda pişen etlerde heterosiklik aminler, ileri glikasyon son ürünleri ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar gibi sağlıksız bileşiklerin oluşmasına sebep olduğu söyleniyor. İşte tüm yönleriyle kanserden kurtulma ve sağlıklı et pişirme yöntemleri...
Yapılan araştırmalara göre, çok fazla pişirilen, yanmış hale gelen et tüketiminde bulunmanız pankreas kanser riskini arttırıyor. Yapılan bir araştırmaya göre, etin ızgara veya tavada pişirilirken, ısının azaltılması gerek. Yanmış etin pankreas kanseri riskini %60 oranında arttırdığı gözlemlenmiş.
Bilim insanları 9 yıl süreyle sağlıklı olan 62.581 kişinin beslenme alışkanlıklarını izlemimiş. Bu süreç içinde ise 208 pankreas kanserine denk gelmiş. Buna göre, eti çok pişmiş olarak tüketmeyi tercih edenlerin kansere yakalanma riski, daha az pişmiş et seven ve tüken ya da hiç et yemeyen kişilere göre kansere riskinin %60 daha fazla olduğunu görülmüştür.
Yanık yiyecekler nedeniyle kanser gelişme olasılığı, yenilen yiyeceğin miktarıyla ve kansorejen maddelerin yanık olan besinde hangi orana bulunduğuna bağlı olarak değişim gösteriyor. Yine araştırmalara göre, etin maruz kaldığı sıcaklık ile kanserojen madde arasında bir paralellik var.
Yanık yiyeceklerde var olan kanserojen madde gruplarından polisiklik aromatik hidrokarbonların olduğu belirtilmiş. Besinin yanmasıyla birlikte ortaya çıkan dumanda polisiklik aromatik hidrokarbonlar bulunuyor. Yiyeceği saklamak veya gıdaya lezzet vermek için bu duman kullanıldığı takdirde, polisiklik aromatik hidrokarbonların bir kısmı yiyeceğe geçebiliyor. Özellikle et, ızgarada yandığında da polisiklik aromatik hidrokarbonların ortaya çıktığı gözlemlenmiş.
Yani, uzmanlara göre eti pişirirken, pişirme sırasında ısının azaltması ve yanan et parçalarını yemeden kenara ayrılması gerekiyor...
Kırmızı Etin Zararını En Aza İndirmek İçin Ne Yapmalıyız?
- Eti kızartma, kavurma yerine, kendi suyunda pişirmeye, fırınlamaya hatta buharda pişirin.
- Kömürleşmiş eti tüketmeyin.
- Şayet et pişirirken yanarsa ya da bazı bölümleri fazla piştiyse, o yerleri kesip ayırın.
- Eti 150°'den daha yüksek ateşte pişirmeyin.
- Etin pişirmeden önce marina edilmesi ki özellikle zeytinyağı, limon suyu, sarımsak kullanılarak yapılması zararlı bileşikleri azaltacaktır.
- Çok yüksek sıcaklıklarda etinizi pişirmek zorundaysanız etin sık sık çevrilmesi ve ve koyu renkli tabaka oluşmasını engelleyin.