Tgrt Haber

Etil Alkol Nedir? Etil Alkol Zararları Nelerdir?

03 Mart 2021 15:48
Etil Alkol Nedir? Etil Alkol Zararları Nelerdir?

Farklı türlerde birçok alkol çeşidi vardır. İspirto, parfüm, boya gibi birçok maddenin yapısında ve sanayi alanında üretilen alkol çeşitleri ile birlikte tüketilen alkol, insan vücuduna büyük zarar verir. Yapılan istatiksel bir çalışmaya göre dünya genelinde iki milyardan fazla insan alkol tüketmektedir. Bağımlılık yapan alkol, insan sağlığını tehdit eder... Bu haberimizde; "Etil alkol nedir?, Etil alkol neden zararlıdır?, Etil alkolün zararları nelerdir?, Alkol en çok hangi organlara zarar verir?, Alkollüyken araç neden kullanılmaz?, Alkolün mideye, beyine zararları nelerdir?" gibi tüm soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.

Farklı türlerde birçok alkol çeşitidi vardır. İspirto, parfüm, boya vb. maddelerin içeriğinde ise alkol ve alkol türevleri kullanılmaktadır. Etil (Etanol - CH3CH2OH) alkol çeşidi ise tüm içkilerde kullanılmaktadır. Etil alkol, alkolün saf ve renksiz halidir. Tadı acı ve yakıcıdır.

Etil Alkol Nedir? Etil Alkol Zararları Nelerdir?

Meyvelerin doğal yapısında bulunan şekerlerin ve üzüm ve arpa gibi tahılların fermantasyonundan elde edilen alkolün, %55′ten fazla etanollü alkollü içecekler yanıcı sıvılar olarak bilinir ve hemen alev alır. İlaç veya sakinleştirici olarak da kullanılan etanol, kullanışı açısından pek çok ülkede kontrol altında satılmaktadır.

Geçmiş zamanlarda alkol yaşam iksiri olarak görülür ve ömrü uzattığı düşünülürdü. Ancak geçen zaman içinde yapılan araştırmalar sayesinde bu inanışın yanlış olduğu anlaşıldı. Özellikle alkolün insan vücuduna ve sağlığına büyük zararı olduğu bilimsel olarak ispatlandı. 

Etil Alkol Nedir? Etil Alkol Zararları Nelerdir?

Alkol bilinç durumunu değiştirir. Merkezi sinir sistemini sakinleştirir. Aşırı içildiği zaman öldürücü bir zehir olabilir. Günümüzde milyonlarca insan aşırı alkol tüketir. Akole genellikle genç yaşta başlanır. Ve bugün bir çok insan alkolizmle mücadele etmektedir.

Etil Alkol Nedir? Etil Alkol Zararları Nelerdir?

Alkolizim günümüzde artık bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Sosyo ekonomik açıdan ise oldukça önemli bir konudur. Alkol nedeniyle oluşan sağlık harcamaları, üretim kaybının büyüklüğü çok can sıkıcı bir hal almıştır. Trafik kazaları nedeniyle ölüm, intiharlar, cinayetler, kazalara bağlı olan ölümler alkole bağlı olarak gelişmektedir. Ayrıca akole bağlı iş kazaları, yaralanma ve hastalıklar sebebiyle iş kayıplalrı ve mali kayıplar alkolün ve alkolizmin diğer biz zararıdır.

Alkolün Zararları Nelerdir?

Etil Alkol Nedir? Etil Alkol Zararları Nelerdir?

Alkolün zararlarını yukarıda da anlatmaya çalıştık ama kısaca tekrar değinecek olursak alkol:

  • İnsan kalbinin bozulmasına,
  • Damarların kireçlenmesine,
  • Kalp yetmezliğine,
  • Kansere,
  • Mideye,
  • Kadınların ve erkeklerin üreme sisteminin bozulmasına, 
  • Anne karnındaki bebeğin "fetal alkol sendromu" olmasına, 
  • Tüm damarlarda genişlemeye,
  • Cildin bozulmasına,
  • Aşırı kilo alımına ve şişkinliğe
  • Beyinden göze giden görme sinirlerinin bozulup körlüğe

kadar daha sayamadığımız birçok sağlık sorunlarına yol açar.

Alkollüyken Araç Neden Kullanılmaz?

Alkollüyken araç neden kullanılmaz

Alkol tüketimi insan kanındaki oksijenin azalmasına neden olur.  Oksijeni yeterince alamayan beyin ise bir süre sonra fonksiyonlarını kaybeder. Alkolün etkisiyle bilinç yitirilir ve korku azalması kişinin kendine olan güvenin artmasını sağlar. Bu da arabayı süren kişinin risk almasına ve kaza yapmasına neden olur. Normal yaşamda kurallara uyan kişiler, alkol tükettikten sonra bu tür uyarı ve kuralları hiçe sayabilir. Yani, alkol kişinin dengesini, görmesini, işitmesini yitirmesine, beyinsel fonksiyonların azalması sonucu kas kontrolünün zayıflamasına bu da yolda giderken herhangi bir canlının hayatına neden olabilir.

Sağlıklı yaşamak ve sağlıklı kalabilmek için alkol ve alkolün türevlerinden uzak durmazını tavsiye ediyoruz. 

Sağlıklı günler diliyoruz... 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...