Eyyamı Bahur sıcakları nedeni Afrika değil insanlar! Meteoroloji uzmanı Güven Özdemir serin havalar için tarih verdi
Meteoroloji uzmanı Güven Özdemir, Eyyamı Bahur sıcaklarının nedenlerinin doğa olaylarından çok insanlardan kaynaklı olduğunun altını çizdi. Özdemir, "Eyyamı Bahur sıcakları Afrika dalgasıyla artmadı" dedi. Öte yandan son günlerde etkili sıcak hava dalgasının azalacağını söyleyen Meteoroloji uzmanı Özdemir, serin havalar için tarih verdi.
Son 50 yılın en sıcak Haziran ve Temmuz ayı yaşandı. Eyyamı Bahur sıcaklıklarının arttığına dair yapılan açıklamalar üzerine bazı meteoroloji uzmanları ise şiddetli yağış uyarılarında bulundu.
Eyyamı Bahur sıcaklıkları ve beraberinde artan yağışlar hakkında ise İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Meteoroloji Mühendisi Güven Özdemir, tgrthaber.com'un özel haber şefi Zehra Maslak'a açıklama yaptı.
EYYAMI BAHUR SICAKLARININ NEDENİ AFRİKA DEĞİL İNSANLAR!
Özdemir'in açıklamalarında dikkat çeken detay ise sıcaklıklardaki artışın doğal olmadığı oldu.
Meteoroloji uzmanı, Eyyamı Bahur sıcaklıklarının doğal olmadığını insanlardan kaynaklı meydana geldiğini şu sözlerle ifade etti:
"Çarpık kentleşme nedeniyle şehir içindeki rüzgar hareketlerinin basıncı oldukça düşer. Şehir içi rüzgar dalgaları binalardan kaynaklı doğru noktalara yapılmıyor. Bununla beraber yeşil alanların azalması. Fotosentez miktarının düşmesi ve ağır sanayinin şehir içinde kalması da sıcaklık dalgalarını artırdı. Tabi ki bunlar tek değil Güneş ışınları daha dik ve sıcak gelmeye başladı. Küresel ısınma nedeniyle dünya genelince sıcak hava dalgaları arttı. Ancak açıkça söylemek gerekirse Eyyamı Bahur sıcaklıklarının nedenleri tam olarak doğal değil insanlardan kaynaklı da artışlar meydana geliyor."
SERİN HAVALAR İÇİN TARİH VERDİ
Meteoroloji uzmanı, aşırı fosil yakıt kullanımının neden olduğu sıcaklara dikkat çekti.
Son 50 yılın en sıcak aylarının yaşandığı bugünlere değinen Özdemir, yüksek basıncın da insani hatalardan kaynaklı artığının altını çizdi.
Perşembe gününden itibaren sıcaklıkların 1 2 derece artacağını belirten Özdemir, serin havaların Ağustos ayında hissedilmeye başlayacağını belirtti.
"DENİZLERDEKİ SICAKLIKLAR NORMALİN ÜSTÜNDE!"
Serin havaların tamamen hissedilmemesinin nedeninin ise insanlar olduğunu yenileyen Özdemir, "Bir an önce bununla ilgili çalışmaları artırılmalı. Havalar bu karışık dalgalarla giderse hastalıklarda beraberinde gelir. Özellikle bu durumlar denizlerin de yapısını bozuyor. Deniz sıcaklıkları normal sıcaklıkların çok üstünde. Bu yüzden rüzgar estiğinde denizden gelen hava dalgası havadaki nemi de olumsuz etkiler. Bununla beraber de denizlerin canlı yaşamı bozulur. Müsilaj bu yüzden oldukça arttı. Neden? Çünkü denizin kıyılarını alıp binalar yaptık. Doğanın dengesini bozduk" dedi.
DOĞANIN İNSANA KARŞI SAVAŞI!
Sıcak havaların bilimsel karşılığında insanların doğaya müdahalesi olduğunu bir kez daha vurgulayan meteoroloji uzmanı, sıcaklara bağlı gelişen sağlık sorunlarından ise en çok hamilelerin, kronik hastaların, çocukların ve yaşlıların öğle saatlerde dışarı çıkılmaması gerektiğini belirtti.
Sıcak hava dalgasının Ağustos ayının ilk iki haftasında da etkili olacağı ancak hissedilenin nemden dolayı yüksek olduğunu açıklayan Özdemir, Kuzey ve güneyden gelen hava dalgalarının kısa süre da tüm yurtta etkili olacağının altını çizdi.
Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu gibi bölgelerde sıcaklığın normal seyirde olduğunu belirtti. Öte yandan Marmara ve Karadeniz'de ara ara yağışlar meydana gelebilir.