Tgrt Haber

Faiz artarsa dolar düşer mi, artar mı? Merkez Bankası faizi yükseltirse dolar ne olur?

Editör: Kübra Çelepi / Kaynak: TGRT Haber
25 Ocak 2024 10:05 - Güncelleme : 25 Ocak 2024 14:23
Faiz artarsa dolar düşer mi, artar mı? Merkez Bankası faizi yükseltirse dolar ne olur?

Merkez Bankası faiz kararı öncesinde faiz kararı tahminleri vatandaşlar ve piyasa yatırımcıları tarafından merak ediliyor. Piyasa beklentisi Merkez Bankası'nın 250 baz puanlık faiz artırımı yapacağı yönünde. Peki TCMB 250 baz puan faiz artırımı yaparsa dolar ne olur? Faiz artarsa dolar artar mı? Faiz neden artırılır? Dolar ne olacak? Faiz artarsa dolar düşer mi, artar mı? İşte detaylar....

Döviz kurları Merkez Bankasıfaiz​ kararını bekliyor. Merkez Bankası faiz kararı tahminleri arama motorlarında sıklıkla sorgulanıyor. Ekonomistler bu ay için faiz tahmini 250 baz puan artış. Peki, Faiz artırımı olunca dövizi nasıl etkiler? Faiz artarsa dolar​ düşer mi, artar mı?

FAİZ ARTARSA DOLAR ARTAR MI?

Analistler politika faizinin 250 baz puan artırılarak yüzde 45'e çıkarılacağını tahmin etti. Gözler ise serbest piyasa döviz kurlarına çevrildi. Dolar, altın ve borsa yatırımcıları tarafından ilgiyle takip edilen Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? Merkez Bankası ocak ayı faiz kararına göre dolar, kur ne olur?

MERKEZ BANKASI FAİZİ YÜKSELTİRSE DOLAR NE OLUR?

Faizler düşerse dolar, kısa vadede değer kaybına uğrar. Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırması, bankaların da uyguladıkları faizleri artırır. Politika faizi ile birlikte mevduat ve kredi faizleri de yükselir. Dolayısıyla kurlar düşüşe geçerken TL değerlenir. Bireysel ve kurumsal banka müşterileri için de kredi faiz oranları artar. Doğal olarak bankalar, Merkez Bankası'ndan yüksek maliyetlerle borç alır ve bu maliyeti müşterilerine yansıtır. Peki, Merkez Bankası faizi artırırsa ne olur?

FAİZ ARTIRIMI SONRASI DOLAR YÜKSELİR Mİ, DÜŞER Mİ?

Faizlerin düşürüldüğü ve enflasyonun yükseldiği, paranın değer kaybına uğradığı ekonomilerde faizlerin artırılması enflasyonla mücadele de en önemli silahtır. Dolayısıyla faiz artışı, yabancı yatırımcıları ülkeye çeker. Para arzı azalırken enflasyon​ ise düşer. Faiz artışı yatırımcıların riskli varlıklardan daha çok  güvenli varlıklara yönelmesine olanak sağlar. 

MERKEZ BANKASI FAİZİ SABİT TUTARSA DOLAR KAÇ OLUR?

Merkez Bankası faizi sabit tutarsa dolarda çok keskin hareket yaşanmaz.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...