Tgrt Haber

Fitch de gerçeği gördü

11 Mart 2016 08:41 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:13
Fitch de gerçeği gördü

Başta Rusya olmak üzere gelişen piyasalardaki büyüme öngörülerini aşağı çeken Fitch, Türkiye’de ise diğer kredi derecelendirme kuruluşları gibi güçlü reform ve yatırım hamlelerine kayıtsız kalamadı. Fitch Ratings Başekonomisti Coulton, bu yıl için % 3'lük Türkiye büyüme beklentisini % 3,5’a yükselttiklerini açıkladı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, küresel ve gelişen piyasalara ilişkin büyüme öngörülerini aşağı çekerken Türkiye için beklentisini 0,5 puan artırarak yüzde 3,5'a yükseltti. Fitch Ratings Başekonomisti Brian Coulton, “Türkiye için 2016 büyüme beklentimizi yüzde 3'ten yüzde 3,5'a yükselttik. 2015'ten gelen güçlü veriler yakın vadede ekonomik ivmede artışa işaret ediyor. Asgari ücretteki artış ve düşük petrol fiyatlarının desteği ile tüketici harcamaları artıyor. Makro politika duruşu ise oldukça gevşek" ifadelerini kullandı. Hafta başında yayımlanan, “Küresel Ekonomik Görünüm" raporu incelendiğinde de Türkiye'nin, düşük petrol fiyatlarının, güçlü tüketici talebinin ve asgari ücretteki artışın etkisiyle olumlu yönde ayrıştığı görülüyor.

EN YÜKSEK OLUMLU REVİZYON

Fitch Ratings tarafından değerlendirilen gelişmiş ve gelişen ülkeler içerisinde bu yıl büyüme tahminlerindeki en yüksek yukarı yönlü revizyon, Türkiye için yapıldı. Kuruluşun geçen yıl aralık ayında, 2016'da Türkiye için öngördüğü yüzde 3'lük büyüme beklentisi 0,5 puan artırılarak yüzde 3,5'e çıkarıldı. Orta Vadeli Program'da Türkiye'nin bu yılki büyüme beklentisi ise yüzde 4,5 olarak açıklanmıştı.

OTORİTERLERDEN ÖVGÜ

Yapısal reformların yanında enerji ve uluslararası ulaşım merkezi hedeflerine dair stratejik yatırımlara hız verilmesi Türkiye'ye dair yatırım ve büyüme beklentilerinin de atmasını sağladı. Bunun yanı sıra hükümetin cari açıktaki hızlı daralma ve düşük kamu borçlanması gibi hamlelerine kayıtsız kalamayan finans kuruluşları Fitch ile sınırlı değil. Uluslararası Para Fonu (IMF) da geçen ay, Türkiye için büyüme beklentisini % 0,3 arttırmıştı.

MALİ YAPI İSTİKRARLI VE GÜÇLÜ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's de, Türkiye'nin “Baa3" ile “yatırım yapılabilir" seviyedeki kredi notunu korumuştu. Moody's'in Türkiye değerlendirmesinde, ülkenin uzun seçim sürecinde ekonomik direncini ve güçlü mali ölçütlerini korumasına ve istikrara kavuşan düşük kamu borcu ve borçlanma yapısına dikkat çekilmişti. Geçen yıl Standard & Poor's (S&P) da Türkiye'nin yabancı ve yerel para cinsinden kredi notlarını koruduğunu belirtmişti. S&P açıklamasında da, esnek döviz kuru ve bankacılık sisteminin gelecekteki dış şokları absorbe edebileceği ifade edildi.

Bir sonraki analizi 19 Ağustos'da

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Gamble, son röportajında, “Kamu borcunun azalması ve ülkenin mali pozisyonu, 'yatırım yapılabilir' notunun temelini oluşturuyor" diye konuşmuştu. Büyümenin yanısıra kuruluş, 26 Şubat'ta Türkiye'nin “BBB-" ile “yatırım yapılabilir" seviyedeki kredi notunu da teyit etmişti. Fitch Ratings'in, Türkiye'ye ilişkin bir sonraki değerlendirmesini 19 Ağustos'ta yapması bekleniyor.

EN FAZLA KÜÇÜLME RUSYA'DA OLACAK

Fitch'in, Türkiye'nin aksine gelişmiş ve gelişen piyasalara ilişkin aşağı yönlü revizyonları da dikkat çeken diğer başlık oldu. Kuruluşun söz konusu raporunda küresel büyüme beklentisi % 2,9'dan % 2,5'e çekildi. Gelişmiş ekonomiler için de bu yılki büyüme tahmini, % 2,1'den % 1,7'ye düşürüldü. Küresel ekonomik büyümenin “motoru" olarak görülen gelişen ekonomilere ilişkin beklenti de 0,4 puan azaltılıp % 4'e indirildi.

Tüm ülkeler içerisinde ise bu yıl büyüme beklentilerinde en büyük aşağı yönlü revizyon Rusya için yapıldı. Rusya'ya ilişkin büyüme tahmini yüzde 0,5'ten yüzde eksi 1,5'e çekilerek ülke ekonomisinde küçülme yaşanacağı öngörüldü. Ayrıca Brezilya'nın büyüme tahmini de yüzde eksi 2,5'ten yüzde eksi 3,5'e çekildi. Güney Afrika'nın bu yıl için ekonomik büyüme beklentisi de yüzde 1'e düşürüldü. Hindistan'a ilişkin bu yılki yüzde 7,5'lik büyüme tahmini korunurken, Çin'in büyüme öngörüsü ise yüzde 6,2'ye indirildi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...