Folat ve folik asit suda çözünebilen bir B vitamini formudur. Folat, gıdada doğal olarak oluşur ve folik asit bu vitaminin sentetik şeklidir. Folik Asit Nedir Folik Asit Yan Etkileri Nelerdir Folik Asit Alt Yapısı
Folat ve folik asit suda çözünebilen bir B vitamini formudur. Folat, gidada dogal olarak olusur ve folik asit bu vitaminin sentetik seklidir. Folik asit, çogu insan için agiz yoluyla alindiginda veya vücuda enjekte edildiginde güvenilirdir. Çogu yetiskin günde 1000 mcg'den daha az dozlarda kullanildiginda herhangi bir yan etki yasamaz. Folik asit uzun süre ve yüksek dozlarda agizdan alindiginda güvenirliligini kaybedebilir. Makalemizde Folik Asit Nedir Folik Asit Yan Etkileri Nelerdir Folik Asit Alt Yapisi hakkinda bilgiler bulabilirsiniz.
Bazi arastirmalar, folik asitin 800-1200 mcg dozlarinda alinmasinin kalp problemi olan kisilerde kalp krizi riskini artirabilecegini göstermektedir.
Diger arastirmalar da bu yüksek dozlarin alinmasinin, akciger veya prostat kanseri gibi kanser riskini de artirabilecegini düsündürmektedir.
Folik asit, B6 vitamini ve B12 vitaminleri birlikte alindiginda damardan veya agiz yoluyla kullanilmasi, daralmis durumundaki atardamarlari daha da kötülestirebilir.
Folik asit, kansizligin yani sira daha ileri anemi durumlarinda ve bagirsagin emiliminin azalmasi gibi komplikasyonlari önlemek ve tedavi etmek için kullanilir. Folik asit ayrica ülseratif kolit, karaciger hastaligi, alkolizm ve böbrek diyalizi dahil olmak üzere yaygin folat eksikligi ile iliskili diger durumlar için de kullanilir.
Folik asit, herkeste kilo aldirmamaktadir. Kilo alma durumu kisiden kisiye göre degisiklik göstermektedir.