Tgrt Haber

Good Will Hunting (Can Dostum) 1997

31 Ekim 2020 14:24
Good Will Hunting (Can Dostum) 1997

İngilizce adı “Good Will Hunting” olan ve Türkçe’ye “Can Dostum” olarak çevrilen Amerikan yapımı efsane film, gösterime girdiği 1997 senesinde çok sevilmiş ve en iyi senaryo ödülü de dâhil iki dalda Oscar ödülü alarak son derece olumlu ve akıcı bir film olarak hafızalarımızda yerini almıştır. Evet gelin hep birlikte efsane filmin diğer detaylarına bakalım…

Filmin başrol oyuncusu Will Hunting (Matt Damon) arkadaşları ile karıştığı bir kavgada almış olduğu cezanın infazı için ünlü bir üniversitede temizlik görevlisi olarak çalışmaktadır. Will, Allah vergisi müthiş bir zekaya sahiptir ve okulda bir taraftan temizlik yaparken bir taraftan da kimsenin çözemediği matematik problemlerini gizlice çözmektedir.

Good Will Hunting (Can Dostum) Filmi

Nihayet Will‘in okul koridorlarında ispatlanmak için yazılan matematik problemlerini çözdüğünü gören profesör Lambeau bu dâhinin harcanmaması için kendi himayesi altına alarak onu eski oda arkadaşı terapist Sean Maguire (Robin Williams) ile tanıştırıp Will’in hayatına yön vermesini ister... Ne var ki Will öyle iletişimi güçlü, yumuşak başlı, gül ağacı gibi her yöne eğilebilen bir tip değildir! Geçmişte yaşadıkları yüzünden kimseye güvenip bağ kuramayan Will, aynı zamanda hemşehrisi olan terapist Sean arasında terapinin ilerleyen zamanlarında güvene dayalı farklı bir dostluk bağı oluşur. İşte bu bağlamda Will’in kariyer yolculuğunda başta terapisti diğer taraftan yeni tanıştığı kız arkadaşı Skylar (Minnie Driver) kilit isim olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Can Dostum Filmi

Peki kahramanımız Will (Matt Damon) nasıl bir kişiliğe sahiptir?

Bir serseri gibi takılan Will, başıboş yaşayan, alkole düşkün, arkadaşları daha çok zaman geçirmeyi seven, genç yaşının vermiş olduğu heyecanla kızlara karşı ilgili bir karakter olarak karşımıza çıkıyor. Will, kendi yaşıtları gibi üniversite okuyup güzel bir hayat sürmek yerine, çoğu insanın okumak için hayalini bile kuramadığı ünlü bir üniversitede temizlik görevlisi olarak çalışmayı onurlu bir meslek olarak görüyor. Onun böyle düşünmesindeki en büyük etken ise okullarda alınan eğitimi bir öğrenci pasosuyla kendisi daha ucuza ve daha iyisini alabildiğini düşündüğü içindir.

Good Will Hunting (Can Dostum) Filmi

Filmin başlarında izleyenler matematiksel ifadelere maruz kalsa da ilerleyen vakitlerde seyir tamamen teparist, hasta ilişkisine dönüşüyor. Bu manada yönetmenin herşeyin dozajını mükemmel ayarladığına da şahitlik etmiş oluyoruz. Filmin müziği ile oyuncuların performansı ve en önemlisi de efsane replikleriyle izleyenler akışa kendisini kaptırıveriyor. Can Dostum'u kim izlerse izlesin kendinden bir parça bulacağına biz adımız gibi eminiz...

good-will-hunting can dostum filmi

Matematik dışında başka sosyal bilim ve alanlara da ilgili olan Will, fırsatını bulduğu anda bunu göstermekten çekinmiyor. Hatta sırf bu yönünü ortaya koymak için Harvard’da tıp okuyan Skyla isminde bir kızla yakınlaşma şansı yakalıyor. Bilgiyi kullanma, sunma, anlatma ve ikili ilişkilerdeki cesareti neredeyse fedailik derecesinde olan Will, iş duygularını kullanmaya gelince adeta beş yaşındaki bir çocuk gibi davranıyor. Bunun tek nedeni kafasının matematiksel çalışması… Duygularına bu ilişkilerde yeterince yer verememesidir.

good-will-hunting

İşte burada ortaya terapist Sean’den istemeden de olsa yardım alıyor. Sean ile arasında geçen konuşma kadın erkek ilişkisine verilebilecek en güzel örnek replikler arasında yer alıyor.
Filmde geçen replikte;

Sean: “Sana kadınları sorsam neleri sevdikleri hakkında bir sürü şey sayarsın. Belki birkaç kere yatmışsındır da. Ama bir kadının yanında uyanmanın ve mutlu olmanın ne demek olduğunu söyleyemezsin.

Sana savaşı sorsam Shakespeare’den bahsedersin değil mi? Ama hiç savaş görmedin. En yakın dostunun, kafası kucağında son nefesini verirken sana nasıl baktığını görmedin.

Sana aşkı sorsam sonelerden alıntı yapacaksın. Ama bir kadının karşısında hiç tamamen savunmasız kalmadın. Sana gözleriyle hükmedecek birini hiç görmedin. Tanrı’nın seni cehennemden kurtarması için indirdiği meleğin o olduğunu hiç düşünmedin. Onun meleği olmak nasıl bir şey bunu da bilmiyorsun. Bir aşkı sonsuza dek paylaşmayı…” 

Aralarında geçen bu konuşmalarda Will de kendi eksik taraflarını fark edip buna göre kendini düzeltmeyi başarıyor. Bir sinema filminin akılda kalması hatta klasikleşmesi için sadece yönetmeninin veya oyuncularının iyi iş çıkarmasının yetmediğini birçok filmde hep birlikte görmüşüzdür. Gerçekten bu durumun da istisnası da oldukça azdır. İşte Good Will Hunting, bir filmin unutulmaz olması için gerekli olan bütün şartları izlenyicilerine sunuyor. Filmin, senaryosu, oyunculukları, yönetmenlik ve müzik hepsinde ayrı ayrı başarılı olduğunu görüyoruz.

Kısaca: Good Will Hunting, matematiğe dayalı bir film gibi görünse de sonradan yönünü zor ve dahi bir gencin yolunu bulma çabası olarak değiştiriyor diyebiliriz. Will eski sisteme yeni bir çark olmak istemiyor. Zaten politik ve sistemi yargılayan eleştirilerde bulunduğu efsane replikleri kim unutabilir ki? Bize göre filmin en can alıcı noktası şudur: Bir olaya ilişkin destekleyici kanıtlar olmaksızın genelleyici sonuçlar çıkarmaya çalışan kişiler bir dahi de olsa bu başta kendi hayatı daha sonra da çevresi için felakete yol açabiliyor. Evet, keyfi çıkarım yapmaya alışmış kişiler yaşanan herhangi bir olayı farklı açılardan değerlendirmek yerine tamamen iyi ya da tamamen kötü gibi iki uçta değerlendirebiliyor.
Bunun en güzel örneğini Will ile terapisti Sean arasında; Will’in kız arkadaşıyla olan ilişkisine yönelik konuşmaya baktığımızda; 

good-will-hunting

Will terapistine eğer kız arkadaşıyla daha uzun süre vakit geçirirse onun her yönüyle mükemmel olmadığını fark edeceğini ve ilişkilerinin biteceğini söylüyor.

Will: Merak etme, ne yaptığımı biliyorum. Bu kız farklı; zeki, eğlenceli tanıdığım diğer kızlardan farklı.

Sean: O zaman arasana.

Will: Neden? O kadar zeki olmadığını anlayayım diye mi?

Sean: Kız sıkıcı mı?

Will: Şu an için mükemmel. Bunu mahvetmek istemiyorum.

Sean: Dünyamıza kimi sokacağımızı kendimiz seçeriz. Hayatta kimse mükemmel değildir sen dâhil. Dolayısıyla tanıştığın o kız yani Skylar da mükemmel değil. Önemli olan birbiriniz için mükemmel misiniz? Önemli olan budur.

good-will-hunting

Yukarıdaki konuşmada gördüğünüz gibi Will, birlikte olduğu kız arkadaşı Skylar’ın her konuda mükemmel olmasını bekliyor. Eğer onunla yeterince vakit geçirirse onun mükemmel olmadığını fark edeceğini ve ilişkisinin biteceğini söylüyor. Burada Will aşırı genelleme, falcılık ve etiketlemelerde bulunarak kendi kafasına göre keyfi çıkarımlarda bulunuyor. Will’in filmin sonunda bu olumsuz özelliklerinden terapisti sayesinde kurtulduğunu ve kız arkadaşı Skylar’ı görmek için arkasından gittiğini de belirtmiş olalım. Filmde bir diğer akılda kalan olay ise Will ve Sean arasında güvene dayalı olan o sıcak muhabbettir.

Evet, keyifli seyirler diliyoruz filmi özellikle seyretmeyeneler de tavsiye ediyoruz…

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...