Google'a ne kadar ceza geldi
Fransa Maliye Bakanlığının, ABD merkezli teknoloji şirketi Google'dan, geçmişten gelen birikmiş vergi cezaları ile birlikte toplam 1,6 milyar avro talep ettiği bildirildi.
Ekonomi gazetesi Echos, Bakanlığın, Google'dan geçmişten gelen vergi borçları ve cezaları ile birlikte 1,6 milyar avro talep ettiğini duyurdu.
Google'un Fransa şubesinden yapılan basın açıklamasında ''şirketin faaliyet gösterdiği bütün ülkelerde vergi yasalarına uygun hareket ettiğini'' belirtilirken vergi cezasının miktarı konusuna ise değinilmedi.
ABD'li Google, Avrupa ülkelerinde vergi kaçırdığı suçlaması yüzünden uzun süredir AB Komisyonu'nun yakın takibinde bulunuyor.
Son olarak İngiliz hükümeti ile Google arasında bu ülkede 2005 yılından bu yana ödenmemiş vergi borçları için 130 milyon sterlin karşılığında bir uzlaşma sağlanmıştı.
Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin ise bu ay başında yaptığı açıklamada, Google şirketi ile vergi borçlarının çok fazla olduğu gerekçesiyle bir uzlaşmanın söz konusu olmadığını bildirmişti.
AB ülkeleri, Google gibi uluslararası bazı şirketleri kendi topraklarında olağanüstü kar sağlamalarına rağmen, AB içindeki yasal boşlukları kullanarak, şirketin ana merkezini şirket vergilerin daha düşük olduğu İrlanda, Lüksemburg gibi ülkelerde göstererek daha az vergi ödemekle suçluyor.
AB Komisyonunun, vergi kaçakçılığıyla mücadele için hazırladığı yeni vergi sistemi reform teklifi ile çok uluslu büyük şirketlerin vergi ödemekten kaçınmasının önlenmesi hedefleniyor. AB Komisyonu, ortak kural olarak uluslararası şirketlerin vergilerini artık kar ettikleri yerde ödemesini istiyor.
AB Komisyonu Ekonomik ve Mali İşlerden Sorumlu Üyesi Pierre Moscovici, geçen ay düzenlediği basın toplantısında, vergi kaçırılmasından dolayı her yıl 50 ile 70 milyar avro kaybettiklerini belirterek, “Bu düzenlemelerle çok uluslu şirketlerin AB içinde iş yapan diğer küçük şirketlerle aynı vergi kurallarına uyması sağlanacak. Şirketlerin karlarını vergi cenneti tabir edilen yerlere götürmelerinin önüne geçilecek” ifadesini kullanmıştı.
Moscovici'ye göre düzenlemenin yasalaşması halinde, AB ülkelerinin şirketlerden aldıkları vergi ve karlarına ilişkin bilgiler paylaşılarak, şeffaf bir vergi ortamı sağlanacak.
Google, Amazon, Starbuck, Apple gibi firmalar avantajlı vergi planlamalarından yararlanarak büyük indirimler sağlıyor.