Tgrt Haber

Güneş Motel olayı nedir? Güneş Motel nerede?

Editör: Dilek Ulusan / Kaynak: TGRT HABER
09 Mart 2023 14:00 - Güncelleme : 09 Mart 2023 16:33
Güneş Motel olayı nedir? Güneş Motel nerede?

1977 yılında yaşanan Güneş Motel olayı tekrar gündeme geldi. Vatandaşlar tarafından araştırılan Güneş Motel olayı Türk siyasi tarihi için önemli bir yere sahip. Bu tarihte seçimlerde tek başına iktidar olamayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 10 eski Adalet Partili vekille hükümet kurmuştu. Yoğun görüşme trafiği sonucunda milletvekili ve bakanlık pazarlığı yapılmıştı. İşte, Güneş Motel olayı nedir? Güneş Motel nerede?

Türk filmlerine de ev sahipliği yapan Güneş Motel, Hatta Güneş Motel,1970'lerin ikinci yarısında popüler oldu. Güneş Motel, Türk siyaseti açından önemi önemlidir.  Güneş Motel olayı nedir? Güneş Motel nerede?

GÜNEŞ MOTEL NEREDE?

Bir zamanların önemli turistik tesislerinden biri olan Güneş Motelleri, İstanbul​ Florya’da bulunuyor. Sayısız Türk filminin çekildiği bir yer olan Güneş Motel, Türk siyasi hayatı için de önemlidir. Dönemin CHP lideri Bülent Ecevit’in hükümet kurabilmek için Adalet Partisi​ vekilleriyle bir araya geldiği oteldir.

GÜNEŞ MOTEL OLAYI NEDİR?

Güneş Motel Olayı veya 11'ler Olayı olarak da bilinir. 1977 Türkiye genel seçimleri'nde Adalet Partisi'nden milletvekili seçilen 11 vekilin partilerinden istifa ederek Cumhuriyet Halk Partisi'ne destek vermesini ifade eden Güneş Motel olayında bu vekiller 5. Demirel Hükûmeti'ne verilen gensoruyu desteklemek, Bülent Ecevit'in kuracağı hükûmetin güvenoyu oylamasında destek vermek karşılığında Ecevit'in kuracağı 42. Türkiye Hükûmeti'nde ekseriyetle bakanlık görevi almıştır. 213 sandalyeyle tek başına hükümet kuramayan CHP iktidar için bir formül arayışındaydı. Adalet Partisi (AP) lideri Süleyman Demirel, AP ile Milli Selamet Partisi (MSP) ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) katılımıyla II. Milliyetçi Cephe hükümeti kurulmuştu. 22 Aralık 1977 tarihinde Ecevit ile 12 eski AP'li (Tuncay Mataracı, Şerafettin Elçi, Mete Tan, Hilmi İşgüzar, Orhan Alp, Fethi Acar, Mehmet Oğuz Atalay, Cemalettin İnkaya, Ali Rıza Septioğlu, Enver Akova, Ahmet Karaaslan ve Güneş Öngüt) arasında Darıca’da bir görüşme gerçekleştirildi. Görüşmeler gizli tutulmasına rağmen basına sızdırıldı. Bunun üzerine görüşmelerin devamı için yeni bir mekan araştırılmaya başlandı. Görüşmeler dönemin CHP'li İstanbul Belediye Başkanı Aytekin Kotil’in organizasyonuyla Florya’daki Güneş Moteller’de yapıldı.

 

 

Kaynak: TGRT HABER
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...