Tgrt Haber

Güneş Tutulması namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Küsuf ve Husuf namazları nasıl kılınır? İşte Güneş Tutulması sırasında okunacak dualar ve ibadetler!

Editör: Dilek Ulusan / Kaynak: TGRT Haber
25 Ekim 2022 11:31 - Güncelleme : 25 Ekim 2022 17:14
Güneş Tutulması namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Küsuf ve Husuf namazları nasıl kılınır?  İşte Güneş Tutulması sırasında okunacak dualar ve ibadetler!

Bugün gerçekleşecek Güneş Tutulması Türkiye'den de izlenebilecek. Yılda en az iki kez gerçekleşen Güneş Tutulması bu yıl 2. kez gerçekleşecek. Güneş Tutulması esnasında ibadetler yapılır. Küsuf namazı güneş tutulunca, Husuf namazı ise ay tutulduğu zaman kılınır. Peki, Küsuf namazı kaç rekattır, nasıl kılınır? İşte Güneş Tutulması esnasında yapılması gereken ibadetler!

Türkiye​'de 12.40-15.05 arasında gerçekleşecek parçalı güneş tutulmasının maksimum seviyesi saat 13.50’de gerçekleşecek. Bu esnada yapılacak ibadetler mevcuttur. Güneş tutulduğu zaman Hazreti Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellemin de Küsûf namazı kıldırdığını ifade eden çok sayıda hadis mevcuttur. Peki, Küsuf namazı kaç rekattır, nasıl kılınır? 

GÜNEŞ TUTULMASINDA HANGİ NAMAZ KILINIR? 

Güneş Tutulmasında iki namaz nafile namazdır. Güneş Tutulması​ esnasında Küsuf namazı kılınırken, Husuf namazı ay tutulduğu zaman kılınır.

KÜSUF VE HUSUF NAMAZLARI NASIL KILINIR? 

25 Ekim Salı günü gerçekleşecek Güneş Tutulmasında Küsuf ve Husuf namazları kılınır. Namazlarda cuma namazını kıldıran imam, ezansız ve ikametsiz en az iki rekat namaz kıldırır. Kıraati gizli veya açıktan okur. Kıraatte uzun sure okumak iyidir.

KÜSUF NAMAZI NASIL KILINIR? 

Sözlükte kararmak, örtmek anlamına gelen Küsuf namazı nasıl kılınır? İki veya dört rek‘atta bir selâm verilir. Diğer nâfile namazlarda olduğu gibi her rek‘atta tek rükû ve iki secde yapılır. 

GÜNEŞ TUTULMASINDA OKUNACAK DUA

Güneş açılıncaya kadar kıbleye doğru dönerek dua okunur. Eğer bir imam bulunmazsa herkes evinde tek başına da kılabilir. Küsuf namazında imam-ı a'zama, imam-ı Malik'e ve imam-ı Ahmed'e göre, hutbe okunmaz. İmam-ı Şafii’ye göre, namazdan sonra hutbe okunması müstehaptır.

HUSUF NAMAZI NASIL KILINIR?

Bu namaz, iki rekat kılınırsa sabahın sünneti gibi, dört rekat kılınırsa ikindinin sünneti gibi kılınır.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...