Tgrt Haber

Güneş Yanığı Nasıl Geçer, Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

17 Nisan 2019 11:09
Güneş Yanığı Nasıl Geçer, Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Yaz aylarında "güneş yanıklarından kurtulmak için bitkisel yöntemler nedir?" sorusu çok fazla sorulmaya başlandı. Okuyucularımızın talepleri doğrultusunda hazırlamış olduğumuz makalemizde güneşin zararlı ışınlarına maruz kalanlar için güneş yanağına iyi gelen bitkisel yöntemleri sizler için araştırdık. Keyifli okumalar.

Temmuz ve Ağustos ayları sıcak havaların hakim olduğu aylardır. Güneş altında bir takım koruyucu tedbirler almadan vakit geçirmek, güneşin zararlı ışınları yanıklara sebep olmakta. İlk etapta deride kaşıntı, kızarıklık ve acı gibi belirtiler başladı ise artık güneş yanığı olmuşsunuz demektir. Peki bu acıdan ve yanıktan doğal yöntemlerle kurtulmak mümkün mü? Evet mümkün. İşte, yaz aylarında tatil için sahili seçen ve güneş ışınlarının yoğun olduğu bölgelerde yaşayan insanların korkulu rüyası olan güneş yanıklarına iyi gelen yöntemlere gelin hep birlikte bakalım.

Güneş Yanığına İyi Gelen Doğal Yöntemler Nelerdir?

Güneş Yanığına İyi Gelen Doğal Yöntemler Nelerdir?

Güneş ışınlarının yaz aylarında daha dik ve etkili olarak dünyaya ulaşması sonucunda ciltte güneş yanıkları oluşur. Kızarıklık, yanma hissi, ağrı ve şişme 2-4 saat sonra başlar, 24 saatte ise en üst düzeye ulaşır. Güneş yanıklarının hafif olanları kısa sürede geçer. Fakat sonrasında ortaya çıkan lekeler, ciltte erken yaşlanmaya ve kansere neden olabilir. Bu yüzden ilk olarak güneş yanığına önlem almak gerekiyor. Bu önlemleri aldığınız halde veya unutkanlık ile güneş altında çok kaldığınız zaman güneş yanığına ne iyi gelir bilmek sağlık için yararlı olabilir.

Özellikle yılın tüm yorgunluğunu sahillerde atmak için tatile giden tatilcilerin güneş yanıkları yüzünden tatilleri kabusa dönüşebiliyor. Güneş yanığı sebebiyle oluşan ağrınızı, acınızı dindirecek bazı doğal yöntemlere gelin hep birlikte bakalım. 

Güneş Yanığı İçin Soğuk Su 

Güneş Yanığına İyi Gelen Doğal Yöntemler Nelerdir?

Uzmanların, güneş yanığı tedavisinde ilk önerisi soğuk su ile duş almak veya yanık bölgelerine soğuk kompresler yapmak geliyor. Bu şekilde güneş yanığı olan bölgelerdeki ağrıları hafifletebilirsiniz. Aynı zamanda güneş yanığı sonrasında kaşıntının önüne geçebilmek için bol su içilmelidir. Çünkü deri kuruduğu zaman kaşıntının derecesi artar. Soğuk su ile banyo yapmak yangıyı azaltacaktır. Yanıkların üzerine soğuk su ile ıslatılmış steril bir bezle pansuman yapılabilir. Yanık su toplar veya patlarsa, üzerindeki ölü deri temizlenmeli ve antibiyotikli bir krem sürülmelidir.

Güneş Yanığı İçin Yulaf Ezmesi

Güneş Yanığına İyi Gelen Doğal Yöntemler Nelerdir?

Güneşten yanan cildinizi yumuşatmak için yulaf ezmesi kullanabilirsiniz. Yarım bardak yulaf ezmesini 1 bardak kaynar suyla iyice karıştırın ve soğumaya bırakın. Karışım tamamen soğuduktan sonra cildinizin güneşten yanmış bölgelerine yavaşça, dairesel hareketlerle sürün. 3-4 dakika beklettikten sonra bol suyla durulayabilirsiniz.

Güneş Yanığı İçin Aloe Vera Jeli

Güneş Yanığına İyi Gelen Doğal Yöntemler Nelerdir?

Yanık tedavisinde etkili bir çözüm olan Aloe Vera Jeli güneş yanığını yumuşatarak cildin nemlenmesini sağlar. Cildinizin yanan bölgelerine elde ettiğiniz jeli iyice yedirin ve cildin jeli emmesini sağladıktan 20 dakika sonra soğuk suyla durulayın.

Güneş Yanığı İçin Zeytinyağı

Güneş derinin kurumasına ve soyulmasına sebep olur. Bu durumda cilt çok gerildiği için ağrılar oluşturur. Bunu engellemek, cildi yumuşatmak için zeytinyağını cildinize gönül rahatlığıyla sürüp ıslattılmış bir havlu ile tampon yapabilirsiniz. 

Güneş Yanığı İçin Yoğurt

Güneş yanığına karşı en çok kullanılan uygulamalardan biride yoğurttur. Yoğurt cildin gerginliğini alır soğumasını sağlayarak rahatlama hissi verir. İyi etki için yağsız yoğurttan yanığın oluştuğu bölgeye sürüp 5 dakika beklettikten sonra ılık ya da soğuk suyla durulayabilirsiniz.

Güneş Yanığı İçin Çilek

Cildiniz hassas değil ise çilek de güneş yanığınıza iyi gelecektir. Bunun için çileği küçük parçalar halinde ezdikten sonra yanığın oluştuğu bölgeye parmaklarınızla sürmeniz yeterli olacaktır. Birkaç dakika bekledikten sonra ılık suyla ya da soğuk suyla durulayın. 

Güneş Yanığı İçin Marul 

Taze marolun yapraklarını kaynattıktan sonra soğumaya bırakın. Yeteri kadar soğuduktan sonra pamuğu karışım içine bırakın ve güneş yanıklarınıza sürün. Güneş yanığına iyi geldiğini ve etkisini gösterdiğini göreceksiniz. 

Güneş Yanığı İçin Salatalık

Güneş Yanığına İyi Gelen Doğal Yöntemler Nelerdir?

Cilt sağlığı için faydalı olan ve birçok krem yapımında kullanılan salatalık, güneş yanığına iyi gelir. Bunun için yapmanız gereken ezilmiş salatalığı cildinize uygulamak olacaktır. Diğer yandan gliserin ve gül suyu ile karıştıracağınız salatalığı, güneş kremi olarak kullanabilirsiniz.

Güneş Yanığı İçin Karbonat ve Lavanta Yağı

Karbonat ve lavanta esansiyel yağları ısıyı düşürür ve iltihabı yatıştırır. 250 gram karbonat ve 10 damla lavanta esansiyel yağı, Ilık su dolu küvete ilave edin ve çözülene kadar karıştırın. 20 dakika kadar küvette kalın. Sabun, son derece hassaslaşan cildi kurutup tahriş edeceğinden kullanmaktan kaçının.

Güneş Yanığı İçin Elma Sirkesi veya Soda

Güneş Yanığına İyi Gelen Doğal Yöntemler Nelerdir?

Çok büyük güneş yanıklarında ise, küveti ılık suyla doldurun içine iki bardak elma sirkesi ilave edin ve karıştırın. 15 dakika içinde dinlenin vücudunuzdaki yanma hissini azalttığını hissedeceksiniz. Aynı banyoyu elma sirkesi yerine, yarım bardak soda ile de yapabilirsiniz.

Güneş Yanığı İçin Süt

Güneş yanığınızın acısı fazlaysa doğrudan buz uygulamayın. Bir kumaş veya havluyu soğuk sütle tamamen ıslatıp yanığa nazikçe dokundurun. Soğuk süt hem serinlemenizi hem acının dinmesini hem de sütteki yağ ve protein nedeniyle, hassas bölgenin yumuşamasını sağlayacaktır. Bu uygulamayı, 15 dakika süresince ve aralıklı olarak deneyebilirsiniz.

Güneş Yanığı İçin Patates

Güneş Yanığına İyi Gelen Doğal Yöntemler Nelerdir?

Patates, antioksidanı en bol besinlerden birisi olduğu için güneş yanıklarının bozduğu hücre yapılarının tamirinde kullanılacak en temel gıdalardan bir tanesidir. Haşlanmış patatesin kabuklarının soyulup, yanık yarasının üzerine uygulanması, iyileşme sürecinin hızlanmasına yardımcı olmaktadır. Bu tedavi yöntemi aynı zamanda, yanık bölgede enfeksiyon oluşumunu da önlemektedir. Hatta patates yöntemi, çoğu hastanede de uygulanmaktadır.

Güneş Yanığı İçin Domates

İçinde bulunan likopen sayesinde domates, güneş yanıklarında doğal koruyucu görevi görüyor. Yapılan bir araştırmada, 3 ay boyunca düzenli olarak domates yiyen kişilerin, yemeyenlere oranla güneş yanıklarından %25 daha az etkilendiği keşfedilmiş.

Güneş Yanığı İçin Yeşil Çay

Yeşil çay kelimenin tam anlamıyla gerçek bir cilt dostu. İçinde bulunan antioksidanlar ve anti-aging maddeleri sayesinde, sadece yanıklardan korumakla kalmıyor, ayrıca güneş ışınlarının diğer zararlı maddelerinden de korunmamızı sağlıyor.

Güneş Yanığı İçin Ayçekirdeği

Ay çekirdeğinin içinde bulunan E vitamini, güneş yanıklarına karşı koruma ve tedavide çok önemli bir yer tutuyor.

Güneş Yanığı İçin Nar

Narda bulunan elajik asit, güneşten gelen ultraviyole ışınlarına karşı koruma sağlarken, içinde bulunan antioksidanlar güneş yanıklarına karşı doğrudan tedavi görevi görür.

Güneş yanığından korunmak için:

  • Günün öğle saatlerine denk gelen ve güneş ışınlarının dik olarak geldiği saatlerde güneşlenmemek gerekir.
  • Güneşin dik geldiği saatlerde şapka ve gözlük kullanılması gerekir.
  • Dışarıda durmanız zorunluysa bile mümkün olduğunca gölge yerlerde beklemelisiniz.
  • Güneşlenmeden 30 dakika önce güneş koruyucu kremi kullanmalısınız.
  • Vücudu direk güneş ışınlarından koruyan açık renkli, güneş ışığını yansıtacak hafif kıyafetler giyilmesi güneş yanığı olmanızı engelleyebilir.

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...