Hakaret davası, hakarete uğradıktan ne kadar süre sonra açılır?
Hakaret davası süresi diğer ülkelerdeki yasalarla karşılaştırıldığında; Türkiye’de oldukça kısadır. Bu nedenle hakaret mağdurları, hakaretin gerçekleştiğinden kısa bir süre sonra dava açmalıdır. Peki hakaret davası nedir, ne sürede açılır, ücreti nedir? İşte detaylar…
Hakarete uğrayanlar, kısa süre içinde dava açmalıdır aksi takdirde, dava zaman aşımına uğrayacak ve hakaret mağduru hak talep edemez. Öte yandan hakaret davası genellikle çekişmeli dava olarak kabul edilir. Bu nedenle mahkeme süreci uzun olabilir ve sonuçlanması birkaç ay veya hatta yıllar alabilir. Fakat davanın niteliği, delillerin elde edilmesi ve tarafların tutumu, davayı etkileyen faktörler arasında yer alır.
HAKARET DAVASI NEDİR?
Hakaret davası kanunu Türk Ceza Kanunu'na göre şekillenir ve hakaret etmek, suç olarak kabul edilir. Dolayısıyla bu tip davaların bitiminde, hakaret eden kişiye hapis veya para cezası gibi cezalar verilebilir. Hakaret mağduru, hakaret eden kişiye karşı hukuki yollara başvurarak hakaret davası açabilir. Hakaret davası, hakaret eden kişiye ilişkin tazminat talepleri içeren bir davadır. Bu dava, hakaret mağdurunun kişilik haklarına yönelik saldırı olduğu için diğer tazminat davalarından ayrılır. Hakaret davası, hakaret eden kişiden maddi ve manevi tazminat talep eden bir davayı ifade eder.
HAKARET DAVASI NASIL AÇILIR?
Hakaret davası açmak için öncelikle, hakaretin gerçekleştiği belgelerin toplanması gerekir. Bu belgeler arasında; tanık ifadeleri, yazılı veya sesli kayıtlar, video kayıtları ve diğer kanıtlar yer alabilir. Bu belgeler, mahkemede hakaretin gerçekleştiğini kanıtlamak için kullanılır. Öte yandan avukatla görüşmek de faydalı olabilir. Avukatın tavsiyeleri doğrultusunda, dava dilekçesi hazırlanır ve adliyeye verilir. Dilekçede hakaretin ne zaman ve nerede gerçekleştiği, kim tarafından yapıldığı ve hakaretin ne şekilde olduğu detaylı bir şekilde belirtilmelidir. Ayrıca hakaret mağdurunun maddi ve manevi zararlarından dolayı hakaret davası dolayında, tazminat talebinde bulunulmalıdır.
HAKARET DAVASI NEDEN AÇILIR?
Hakaret davası nedenleri arasındaki tüm maddeler, esasen kişilerin saygınlık haklarını korumak üzerine kuruludur. Hakaret davaları genellikle bir kişinin onur, şeref veya saygınlığını kıran sözler ya da davranışlar nedeniyle ortaya çıkar. Hakaretin kendisi, mağduru psikolojik olarak etkileyebilir ve mağdurun yaşam kalitesini düşürebilir. Bu nedenle hakaret mağdurları, hakaret eden kişiye karşı hukuki yollara başvurarak hakaret davası açabilir.
HAKARET DAVASI NASIL KANITLANIR?
Hakaret davası kanıt üzerine kurulu bir davadır. Her dava tipinde delil yeterliliği önemli olsa da özellikle hakaret davalarında, mağdur olduğunu iddia eden kişinin bu durumu kanıtlayabiliyor olması ayrı bir öneme sahiptir. Bu nedenle, hakaret davası açarken, aşağıdaki belgelerin toplanması faydalı olabilir:
Tanık ifadeleri: Hakaretin gerçekleştiği ortamda bulunan tanıkların ifadeleri, mahkeme sürecinde önemli bir rol oynar. Tanıkların hakaretin nasıl gerçekleştiğine ve hangi sözlerin kullanıldığına dair ifadeleri, hakaret davasının kazanılması için çok değerlidir.
Yazılı veya sesli kayıtlar: Hakaretin gerçekleştiği ortamda yapılan yazılı veya sesli kayıtlar, hakaretin neden olduğu zararın belgelenmesi açısından önem arz eder.
Video kayıtları: Eğer hakaretin gerçekleştiği ortamda video kayıt cihazı mevcutsa, bu kayıtlar da mahkeme sürecinde delil olarak kullanılabilir.
Diğer kanıtlar: Hakaret eden kişinin sosyal medya hesaplarındaki mesajlar, e-posta yazışmaları, hakaret içeren mektuplar vb. belgeler de hakaret davası açarken delil olarak kullanılabilir.
HAKARET DAVASI AÇMA ÜCRETİ NE KADAR?
Hakaret davası ücreti belirlenen tarifelere göre farklılık gösterir. Hakaret davası açmak isteyen kişilerin öncelikle bir avukatla görüşerek, dava masrafları hakkında bilgi almaları faydalı olur. Avukatlık ücretleri ve mahkeme harçları gibi masraflar, dava konusu tazminat miktarına bağlı olarak değişebilir. Çünkü Türkiye'de hakaret davası açma ücreti, mahkeme harçlarına ek olarak avukatlık ücretleri gibi masrafları da içerir.