Hamilelikte baş dönmesi nedenleri, İlk üç ayda baş dönmesi nedenleri
Hamilelikte baş dönmesi yaşamak oldukça yaygın bir durumdur. Baş dönmesi, bulunduğunuz yerin döndüğü hissini verir. Kendinizi, baygın, yorgun hissetmenize sebep olur. baş dönmesi ile ilgili doktorunuzla konuşmalısınız. Acil tıbbi yardım almanız gerekebilir. Hamilelikte baş dönmesi nedenleri ve belirtileri ile ilgili detaylı bilgi için makalemizi okumaya devam ediniz.
Hamilelikte baş dönmesi yaşamak oldukça yaygın bir durumdur. Baş dönmesi, bulunduğunuz yerin döndüğü hissini verir. Kendinizi, baygın, yorgun hissetmenize sebep olur. baş dönmesi ile ilgili doktorunuzla konuşmalısınız. Acil tıbbi yardım almanız gerekebilir. Hamilelikte baş dönmesi nedenleri ve belirtileri ile ilgili detaylı bilgi için makalemizi okumaya devam ediniz.
Hamilelikte baş dönmesi nedenleri
İlk üç ayda baş dönmesi nedenleri
Değişen hormonlar ve düşen kan basıncı
Hamile kaldığınızda, hormon seviyeleriniz vücudunuzdaki kan akışını artırmak için değişir. Bu bebeğin uteroda gelişmesine yardımcı olur. Artan kan akışı, kan basıncınızın değişmesine neden olabilir. Hamilelikteki kan basıncı genellikle, hipotansiyon veya düşük kan basıncı olarak da bilinir.
Düşük tansiyon özellikle bir yere uzanırken veya oturduğunuz yerden kalkarken kendini belli eder. Bu durum endişe edilecek bir durum değildir ve hamilelikten sonra kendiliğinden geçer.
Mide bulantısı ve kusma
Hamileliğinizde mide bulantısı ve kusma yaşıyorsanız, bu da mide bulantısına neden olabilir. Bu genellikle erken yaşta hamilelik yaşayan anne adaylarının hormon seviyelerinin değişmesiyle meydana çıkar.
Dış gebelik
Baş dönmesi, dış gebelikten de kaynaklı olabilir. Bu, döllenmiş bir yumurtadır ve üreme sisteminize uterusun dışına yerleştirildiğinde oluşur. Çoğu zaman, fallop tüplerine takılır. Bu gerçek bir hamilelik değildir fakat gerçek bir hamilelik gibi karın ağrısı veya baş dönmesi yaşarsınız.
İkinci üç ayda baş dönmesi nedenleri
İlk üç ayda baş dönmesine sebep olan tüm nedenler, dördüncü aya ve daha sonraki aylara da sarkabilir. Bunların dışındaki nedenler ise;
Rahmin üzerindeki baskı
Rahminiz büyür ve bu sırada kan damarlarınıza baskı yapabilir. Bu durumda baş dönmesine neden olur. Bu durum genellikle bebek büyümeye başladığında daha çok yaşanır. Sırtüstü yatmak baş dönmesine neden olabilir. Bunun nedeni hamilelikte sırtüstü yatmak, genişleyen rahminizin alt ekstremitelerinizden kalbe olan kan akışını engellemesine neden olmasıdır. Bu başka şeylere neden olabileceği gibi baş dönmesine de neden olur. Bu yüzden her zaman sağ tarafınıza doğru yatın.
Gebelik diyabeti
Kan şekeriniz çok düşükse gebelik diyabeti yaşıyor olabilirsiniz. Bu da hormonlarınız vücudunuzun insülin üretme şeklini etkilediğinde meydana gelir ve baş dönmesine neden olur.
Doktorunuz, hamileliğinizin 24 ila 28 haftaları arasında, gebelik diyabeti için test önerecektir. Hastalık tanısı konduğunda, kan şekerinizi düzenli olarak izlemeniz ve sıkı bir diyet ve egzersiz planına bağlı kalmanız gerekebilir.
Baş dönmesi, terleme, titreme ve baş ağrısı gibi diğer semptomlarla birlikte, kan şekerinizin düşük olduğunu gösterebilir. Kan şekerini artırmak için, bir meyve parçası ya da birkaç parça kesme şeker gibi bir aperatif yemelisiniz. Meyve suyu da tüketebilirsiniz. Kana en çabuk karışan şey meyve sularıdır. Kan şekerinizin normal seviyelere gelip gelmediğini öğrenmek için birkaç dakika sonra şekerinizi tekrar ölçün.
Üçüncü üç ayda baş dönmesi nedenleri
Anemi
Hamilelikten sonra kansızlığa neden olan sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin sayısında azalma olabilir. Bu, vücudunuzda yeterince demir ve folik asit bulunmadığında meydana gelir. Baş dönmesine ek olarak anemi, yorgun hissetmenize, solgun olmanıza veya nefes darlığı hissetmenize neden olabilir.
Dehidrasyon
- Susuz kalma hamileliğin herhangi bir zamanında meydana gelebilir fakat gün geçtikçe büyüyen bebeğinizin de sizin de günlük su ihtiyacınız artık iyice artmaktadır. Bunun için günde ortalama 3 litre su içmeyi ihmal etmeyin.
- Hamilelikte baş dönmesi nasıl geçer
- Uzun süre ayakta kalmayın
- Kan dolaşımını arttırmak için hareket edin.
- Otururken veya dinlenmek için uzanırken yavaşça ayağa kalkın.
- Üçüncü aydan sonra sırt üstü yatmayın.
- Kan şekeri düşüklüğü yaşamamak için sık sık sağlıklı yiyecekler yiyin.
- Susuz kalmamak için bol bol su için.
- Nefes alabilen rahat kumaşlardan yapılmış rahat kıyafetler tercih edin.
- Baş dönmesine neden olan hastalıkları tedavi etmek için doktorunuz tarafından önerilen şekilde takviye ve ilaçlar alın.