Tgrt Haber

Hamilelikte depresyon belirtileri nelerdir? Hamilelikte depresyon için ne yapılmalı?

08 Nisan 2021 15:23
Hamilelikte depresyon belirtileri nelerdir? Hamilelikte depresyon için ne yapılmalı?

Depresyon, insan ruh ve beden sağlığını doğrudan etkileyen bir durum olduğu gibi ilerlediğinde tükenmişlik sendromu yaşanmasına da sebep olabilir. Depresyonda cinsiyet ayrılmaz. Fakat özellikle hamilelik dönemlerinde hatta doğumdan sonra da kadınlarda söz konusu durum çok sık görülmektedir. Bu haberimizde: "Hamilelikte depresyon belirtileri nelerdir?, Hamilelikte Depresyon için ne yapılmalı?, Depresyon hamileliğe engel mi?, Hamilelik depresyonu ne kadar sürer?" gibi merak ettiğiniz konuları açıklamaya çalışacağız...

Gebe kadınlarda görülen hamilelik depresyonunun oranı her geçen yıl maalesef artmaya devam ediyor. Bu durum da ister istemez "erken doğum" oranında ciddi bir artışa neden oluyor. Bebeklerde çok ciddi sıkıntılara neden olabilen erken doğum anne adayının psikolojisi ile doğrudan ilgili bir durumdur.

Hamilelikte depresyon belirtileri nelerdir? Hamilelikte depresyon için ne yapılmalı?

Bir anne adayı taşıdığı bebeği ile doğrudan bir bağ içindedir. Yani annenin hamileliği boyunca yaşadığı tüm duyguları bebeğide hisseder. Bu sebeple anne ne kadar huzurlu ve sakin olursa bebeğinin de o denli sağlıklı olduğu bilimsel veriler ile kanıtlanmış bir durumdur. Ancak çoğu annede her daim sağlam bir psikolojinin olması tam anlamıyla sağlanamıyor. Özellikle fiziksel olarak vücutlarının değişmeye başlaması ile birlikte kadınların çoğunda depresyon belirtileri de baş gösterebiliyor.

Hamilelikte depresyon belirtileri nelerdir? Hamilelikte depresyon için ne yapılmalı?

Ülkemizde her sene 1 milyondan fazla doğum meydana geliyor. Bunların maalesef 90-100 bin arası ise erken doğumla dünyaya geliyor. Bu oran doğum sayısına göre aslında bir hayli yüksek... Çünkü bu hamile bayanların yüzde 10’unun depresyonda olduğunu gösteren bilimsel bir veri anlamı taşır. Çoğunuzun bildiği gibi bu tarz psikolojik durumların çeşitli aşamaları var. Hamile kadınlarda depresyon oranı ne kadar ileri düzeydeyse, erken doğum riski de bir o kadar artıyor.

Hamilelikte depresyon belirtileri nelerdir? Hamilelikte depresyon için ne yapılmalı?

Depresyon ile erken doğum arasında nasıl bir etkileşim ve nasıl bir ilişki olduğu konusunda henüz kanıtlanmış bilimsel bir bilgi yok. İki olaydan birinin diğerini nasıl harekete geçirdiği hala birçok araştırmanın da dosya konusu. Fakat bilimsel olarak net bir bilgi sağlanamamış olsa da güçlü veriler stresin hormonlar üzerinde olumsuz etki yaptığı ve bunun da ister istemez bağışıklık sistemini etkilediği yönündedir...

Hamilelikte depresyon belirtileri nelerdir? Hamilelikte depresyon için ne yapılmalı?

Uzmanlar bu gibi durumlarla karşılaşmamak için kadınlara bu duruma kendilerini hazır hissettikleri zaman anne olmalarını tavsiyesi ediyor. Çünkü kadınlar kendilerini anne olmaya hazır hissettiklerinde depresyona yakalanmaları oldukça zorlaşıyor. Anne adayının da çabaları ile bu süreç çok rahat bir şekilde atlatılabiliyor.

Hamilelikte depresyon belirtileri nelerdir? Hamilelikte depresyon için ne yapılmalı?

Ancak bunda eşin ve ailenin diğer fertlerinin belirleyici etkisinin olduğunu da unutmamak gerekir. Anne adaylarına özellikle de eşlerin son derece anlayışlı ve sakin bir yaklaşım sergilemeleri çok önemli bir durum. Bütün hastalıkların, bütün dertlerin stres ve sıkıntıdan kaynaklandığı düşünülünce bu dönemde yardımlaşma, dayanışma, moral ve motivasyonun yüksekliği büyük önem arz etmeye başlıyor. Hamile kadınların hayatını bu dönemde biraz daha kolaylaştırma ve sorumluluklarını azaltmanın kadınların psikolojisi üzerinde ciddi olumlu etkileri oluyor. Bu durum da anne adayını deprasyondan uzak tutabiliyor. Yani görevin en büyüğü eşlere düşüyor.

Peki gebelikte depresyon belirtileri nelerdir?

Gebelik döneminde kadınlarda deprasyon belirtilerini sıralayacak olursak;

  • Anne adayında sürekli üzüntü hali, 
  • Anne adayının konsantrasyonda zorluk yaşanması,
  • Çok fazla veya çok az uyuma, 
  • Hoşlanılan daha önceki sosyal faaliyetlere bu dönemde ilgisini kaybetme,
  • Sürekli hüzün hali,
  • Anne adayında yer yer ölüm korkusu ve intihar düşüncesi, 
  • Anksiyete,
  • Kendini değersiz ve suçlu hissetme durumları, 
  • Yeme içme alışkanlıklarında değişiklik

gibi durumlar iki hafta arka arkaya yaşanıyorsa anne adayımızın deprasyona yakalandığını söyleyebiliriz.

Peki, gebelikte depresyonu neler tetikler?

Bu durumu en çok eşler arasındaki münasabetler etkilemektedir.

Sıralayacak olursak:  

  • Eşler arasında yaşanan problemler,
  • Daha önce anne adayının ailesinde depresyona yakalanmış hasta olması, 
  • Anne adayının çocuk için gördüğü kısırlık tedavisi, 
  • Çocuk düşürme durumları, 
  • Stres ve sıkıntı
  • Gebelik komplikasyonları
  • Travma ve taciz öyküsü

gibi durumlar deprasyonu tetikleyen faktörler arasında yer alır... 

Sağlıklı günler diliyoruz... 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...