Hangi cilt hangi yağı kullanmalı? Karma, yağlı, kızarık ve kuru cilt tiplerine göre doğal, iyileştirici yağ çeşitleri
Her cilt tipi farklı ürünlere farklı reaksiyonlar verebilir. Bitkisel yağları alırken organik ve soğuk sıkım olması önemlidir. Peki, doğal yağları nasıl anlarız? Doğal yağlar yoğun bir yapıya ve aroma içerir. 3-4 damla avucunuza sıktığınız yağın doğal olup olmadığını yapısından da kolayca anlayabilirsiniz. Cildiniz için uygun bir yağı bulursanız kolajen ve nem desteğini büyük ölçüde sağlamış olursunuz. Peki, yağlı, karma ve kuru ciltler hangi yağları seçmeli?
Bitkilerinden ve bitkilerin tohumlarından elde edilen yağların cilt üzerinde birçok etkisi vardır. Doğru yapılmış yağlarla beraber cildinize uygun doğru yağları seçerseniz kızarıklık, roza ve birçok cilt problemlerini çözmüş olursunuz. Cildimizin neden yağlara ihtiyacı var? Cilt tipinizi tanıyor musunuz? Cildinize neyin faydalı olduğunu biliyor musunuz? İşte tüm bu soruların cevabını haberimizde bulabilirsiniz.
BİTKİSEL YAĞLAR NASIL YAPILIR?
Bitkisel yağlar temel hammaddesi yağlı tohumlardır. Bitkilerin tohumlarından elde edilen yağlar, çeşitli işlmlerden geçirilerek elde edilir. Küspe, hayvan yemi olarak kullanılırken; ham yağ, rafine edilerek sofralık bitkisel yağa dönüştürülmektedir.
DOĞAL YAĞ NASIL ANLAŞILIR?
Bitkisel yağlar ilk olarak yapısından anlaşılır. Ayrıca yağların katkı maddesi içermediği ve doğal olduğunu kağıda damlattığınız yağın leke yapıp yapmadığında anlayabilirsiniz. Eğer leke yapıyorsa o yağ doğal değildir.
DOĞAL YAĞLAR NELERDİR?
- Akneye eğilimli cilde iyi gelir,
- Tıkalı gözeneklerin iyileşmesine yardımcı olur,
- İnce çizgilerin oluşunumu engeller,
- Doğal nemlendirme verir,
- Cildi sakinleştirir,
- Cilt bariyerini onarır,
- Kolajeni destekler
- Cilt Bariyerini güçlendirir
HANGİ CİLT TİPİ HANGİ YAĞLARI KULLANMALI?
Yağlı cilt tipi: Yağlı cilde sahip insanların da yağa ihtiyacı vardır. Cildin su kaybı sonrası daha çok yağ salgılanır. Linoleik asit yağları bu cilt tipine en uygun yağ çeşididir. Linoleik asit fındık, pamuk, ayçiçeğinde bulunur. Aspir tohumu yağı da yağlı cilt için etkilidir. Kabuk çekirdeği yağı akneye neden olan bakteri içinde etkilidir.
Kuru cilt tipi: Kuru cilt için en önemlisi oleik asit içeren yağlardır. Oleik asit ayrıca, pekan yağında %59-75, kanola yağında %61, fıstık yağında %36-67 oranında bulunur. Cadı fındığı yağı nem dengesini sağlar. Ayrıca zeytinyağı da kuru cilt için uygundur.
Karma cilt tipi:Çörek otu yağı ciltte sebum dengesini sağlar. Oluşan sivilceye de iyi gelir.
Hassas cilt-kızarık cilt tipi: Yalancı iğde yağı cilt hücreleri için önemlidir. Kızaran bir cildiniz varsa avokado yağı da önemli bir yağdır. Jojoba yağı da cildi nemlendirir çünkü e vitamini içerir.