Hapşırığını tutarsan ne olur? Hapşırık tutmak zararları
Hapşırmak veya aksırmak burun mukozasına yabancı toz parçacıklarının tahriş etmesi neticesinde, burun ve ağız yoluyla akciğerlere doldurulan havanın yarı bağımsız olarak sarsıcı şekilde dışarıya hızla atılması olayıdır. Peki: "Hapşırık nedir, neden olur?, Hapşırığını tutarsan ne olur?, Hapşırığı tutmak öldürür mü?" Şimdi gelin hep birlikte hapşırık tutmanın zararlarına bir göz atalım...
Hapşırmak, burun mukozasına yabancı toz parçacıklarının tahriş etmesi sebebiyle, burun ve ağız yoluyla akciğerlere dolan havanın dışarıya atılması olayıdır. Hapşırık büyük bir ihtimalle, kişinin ya güneş ışığına maruz kalmasından ya mevsimsel geçişlerden veya bulunduğu ortamdaki ani sıcaklık değişimlerinde, soğuk rüzgâr esintisine maruz kalındığında oluşabilir.
Peki, hapşırığını tutarsan ne olur? Hapşırık tutmak zararları nelerdir?
Hapşırığı tutmak veya hapşırmayı tutmaya çalışmak ciddi sorunlara yol açabilir. Hapşırma anında burun ve ağzı kapatıp engellemek sağlık açısından da büyük bir risktir. Bu tarz durumların kişiyi ölüme kadar götüren sonuçlar doğurduğunu "hapşırığı tutarken öldü" başlığı altında çok haber okumuşsunuzdur.
Evet, hapşırığı tutmanın sonuçlarını kısaca sizlere şöyle sıralayabiliriz.
Akciğer yırtılması; Uzmanların belirttiklerine göre hapşırık tutması sonucunda ölümcül sonuçlar ortaya çıkıyor. Vücuttaki basınç aşırı derecede yükseldiği için ilk etapta bayılmalar yaşanabilir. Hapşırma sırasında eğer ağız kapatılırsa basınç dışarı çıkamayacağı için akciğerde yırtılmalar meydana gelebilir. O yüzden mutlaka hapşırık sırasında nefes tutulmamalı ve ağız kapatılmamalıdır.
Beyin ödemi; Yine hapşırık sırasında ağız kapatılıp, nefes tutulursa basınç beyine de sıçrar. Damarlardan gelen oksijen direk beyine ulaşır ve beyini patlatabilir. Ayrıca beyin ödemlerine yol açabilir ve felç olma riski artar.
Beyin ölümü; Bazı vakalarda hapşırık tutması sonucu beyin ölümleri gerçekleşebiliyor. Bu tabi beyin ölümünün başlaması ilk öncesinde beyin kanaması ile geliyor. Hapşırık kesildiği an beyin hasarı oluşabilir ve beyin kanaması meydana gelir. Yaşanacak beyin kanaması durumunda ise kişi %40 oranında beyin ölümü yaşar ve hayatını kaybedebilir.
Göz hastalıkları; Çok sık görülen durumlardan biri de göz damarlarının çatlaması diğer deyimiyle göz damarlarının patlaması. Bu durum da istenmeyen olaylardan biridir. Kişi büyük ihtimal kör olacaktır.
Kulak zarı yırtılması; Hapşırma ile gelen yüksek basınç ağızdan dışarıya atılamadığı için kulaklara vurabilir. Bu da kulak zarlarının yırtılması anlamıdır. Kişi duyu organlarını yitirir.
Kalp durması; Hapşırık basıncının diğer etkileyebildiği organ kalptir. Kalp damarları patlayarak kalbin ölümü gerçekleşir. Bunun sonucunda ise kişi dönüşü olmayan yola girer ve hayatını kaybeder.
Yani, hapşırık sırasında mutlaka kendinizi serbest bırakmalısınız. Ağız, burun kapatılmamalı gerekirse ele bir mendil alarak veya sağ ya da sol kolun dirsek kısmına hapşırmak gerekir. Sık sık hapşırık tekrar ediyorsa viral enfeksiyon geçiriyor veya alerjik bir reaksiyon yaşıyor olabilirsiniz. Bunun içinde bir doktora danışmanızda yarar olduğunu düşünüyoruz. Grip ve nezle vakalarında sık sık hapşıracağınızı da unutmayın. O nedenle toplum içinde veya kapalı ortamlarda diğer kişilerinde sağlığını düşünerek hapşırma sırasında mendil kullanmak faydalı olacak hem de çirkin görüntülerin oluşmasını engelleyecektir...