Tgrt Haber

Herkes olası İstanbul depremine odaklanmışken o iller için bombanın pimi çekildi! Her an sallanabilir!

Editör: Dilek Ulusan / Kaynak: TGRT HABER
22 Mart 2023 17:36 - Güncelleme : 22 Mart 2023 17:42
Herkes olası İstanbul depremine odaklanmışken o iller için bombanın pimi çekildi! Her an sallanabilir!

1999 yılında Gölcük’te meydana gelen ve binlerce vatandaşımızın hayatını kaybetmesine sebep olan deprem felaketinin ardından İstanbul için her an deprem meydana gelme olasılığından bahsedilirken uzman isimden iki farklı ile ilişkin önemli uyarılar geldi. İşte şoke eden o uyarılara ilişkin ayrıntılar…

1999 yılının ağustos ayında Gölcük’te meydana gelen ve binlerce vatandaşın hayatına sebep olan deprem​ felaketinin ardından açıklamalarda bulunan uzmanlar, 30 yıl içerisinde İstanbul’da büyük bir deprem​ meydana gelme olasılığının oldukça yüksek olduğunu ifade etmişlerdi. Senelerdir İstanbul​ ili başta olmak üzere Marmara Bölgesi’nde yer alan diğer illeri de deprem​ felaketine karşı uyaran bilim insanları, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş​ ilinde meydana gelen ve 11 ili birden etkileyerek 50 bini aşkın vatandaşın hayatını kaybetmesine sebep olan deprem​ felaketinin ardından uyarılarını sıklaştırdı.

Marmara Bölgesi’nde meydana gelmesi beklenen depremin Kahramanmaraş​ merkezli depremler ile hemen hemen aynı şiddette olacağını varsayan bilim insanları, sonuçların ise şimdikinden çok daha ağır olacağını ileri sürdü. Deprem​ felaketinin ardından İstanbul’da dışa göç devam ederken uzman isimden hiç beklenmeyen bir uyarı geldi. Herkes İstanbul​ depremine odaklanmışken Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş Karadeniz fayına dikkat çekti.

Herkes olası İstanbul depremine odaklanmışken o iller için bombanın pimi çekildi! Her an sallanabilir!

KARADENİZ FAYINA DİKKAT!

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, yapmış olduğu son değerlendirmelerde Karadeniz fayına dikkat çekti. 1968 senesinde Bartın’da meydana gele 6.6’lık depreme Karadeniz fayının sebep olduğunu belirten Bektaş, açıklamasına şu şekilde devam etti: “2019 senesinde yayınlanmış olan Trabzon ve Rize’nin deprem​ tehlikesi gerek yerel yönetim gerek ise de toplum tarafından göz ardı edilmektedir. Bizler bu konuda elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz ancak maalesef birtakım eleştiriler alıyor. Oysa ki biz 1996 ve 2019 senelerinde yayınlanmış olan deprem​ tehlike haritaları arasında farkı ortaya koymaya çalışıyoruz. ‘Bu fark nedir?’ derseniz, yeni haritaya bakıldığında, Trabzon’da deprem​ tehlikesinin 2 kat, Rize’de ise 3 kat arttığını görüyoruz.”

BARTIN DEPREMİNİ ÖRNEK GÖSTERDİ!

Trabzon ve Rize illerinin deprem​ tehlikesi altında olduğunu belirten Bektaş, açıklamasına şu şekilde devam etti: “Deprem tehlike haritaları depremin ne zaman ve nerede olacağı konusunda bilgi vermez. İstanbul’da deprem​ beklerken her an Trabzon’da bir deprem​ meydana gelebilir. Sonuç olarak depremin ne zaman ve nerede olacağı kimse tarafından bilinemez. Tahmini olarak bir zaman ve yer vermem gerekir ise önümüzdeki 50 yıl içerisinde Trabzon’da meydana gelebilecek olan deprem​ yüzde 90 olasılık ile 6.6 yani Bartın depremine yakın bir deprem​ olabilir.”

Kaynak: TGRT HABER
Sonraki Haber Yükleniyor...