Hikaye nasıl yazılır, Hikaye yazma yöntemleri. En kolay hikaye yazma teknikleri
Bunu yapmak için öncelikle hikayede anlatılan bir olay belirlenmelidir. Konu belirlerken, iyi düşünün ve yaşantınızı şöyle bir gözden geçirin. Önceden dikkatinizi çekmiş olayları veya durumları anımsamaya çalışın ve bunlarla ilgili ihtiyaç duyarsanız notlar alın.
Konuyu Belirleyin
Bunu yapmak için öncelikle hikayede anlatılan bir olay belirlenmelidir. Konu belirlerken, iyi düşünün ve yaşantınızı şöyle bir gözden geçirin. Önceden dikkatinizi çekmiş olayları veya durumları anımsamaya çalışın ve bunlarla ilgili ihtiyaç duyarsanız notlar alın.
Zihninizde, size komik veya ilginç gelen anılarınız var ise bunları yeniden hatırlayın ve not alın. Bu olaylardaki ayrıntıları düşünün.
Ardından bu anıları veya olayı iyice genişletip geniş penceden bakın.
Yaşantınızı, şahit olduğunuz yaşantıları gözden geçirin. Size yazmada malzeme verebilecek olayları, kişileri veya ortamları yeniden düşünün.
Bildiğiniz veya tanıdığınız ortamlara gidip buralarda gözlem yapabilirsiniz. Bununla birlikte hiç bilmediğiniz ortamlarda da bulunabilirsiniz. Bildiğiniz ortamlar okul, park gibi yerler olabilir. Bilmediğiniz yerler kafe, restoran veya pazar gibi yerler olabilir. Buralarda insanları, çocukları gibi kişileri gözlemleyin.
Ayrıntıları analiz edin.
Bir kahraman olabilecek kişileri ve onların özelliklerini bulmaya çalışın. Böyle kişiler, komik, ilgi çekici özelliklere sahip kişiler olabilir.
Mekanı ve zamanı belirleyin ve not alın. Buraların özelliklerini belirleyin.
Kısacası seçtiğiniz konu; çarpıcı, ilgi çekici ve etkileyici aynı zamanda okuyanlarda yeni bir duygu uyandırmalıdır.
Başlık seçerken, hastalık veya sevgi gibi çok genel kelimeler değil 'haylaz bir çocuğun mutluluğu' gibi bitmemiş cümleler olmalıdır.
Ana fikir belirlemeniz gerekir. Bu da hikayeyi neden yazdığınızın özeti oalcaktır. Örneğin 'ağaç yaşken eğilir veya en küçük şeyler bile hayatımızı değiştirebilir' gibi bitmiş cümlelerle ifade edilebilecek şekilde net olmalıdır.
Karekterleri belirleyin
öncelikle bir ana karakteriniz olmalı. Bu karakter olayların başlamasında da gelişmesinde de sonuçlanmasında da en etkili olan kişiler demektir.
Yardımcı karakterler de olmalıdır. Onlar da asıl karakterin yanında yer alır.
Bu karakterleri, fiziksel, ruhsal veya mesleki durumu gibi toplumsal özellikleri belirlenip anlatılmalıdır.
Karektere isim verirken, örneğin, şirinler çizgi filminde gargamelle bilinmesi, yaprak dökümündeki Ali Rıza bey gibi anılacak isimlerin bililnçli seçilmelidir.
Hikayenin olayı belirleyin
hikayeler bir ana olay etrafında gerçekleşir. Hikaye bu ana olayın etrafında döner. Ana olayın gerçekleşmesine yardımcı olmak için ayrıntılar vererek yardımcı olayları da anlatırız. Bunu yaparken, planlı bir kurgulama yapmalıyız ve anlamlı geçişlerle olayı detaylandırmalıyız.
Hikayede mekanı ve yeri belirleyin
her hikaye bir mekanda veya yerde geçer. Bir mekanı hikayede belirtmek, betimlemek okuyanların zihninde daha kolay ve lezzet alacakları şekilde canlansını sağlayacaktır. Karakterlerin gözünden bulunduğu örneğin manzarının anlatımı yapılabilir.
Durumun veya olayın yaşandığı zamanı belirleyin
kesin bir tarih veya saat verilebilr. Bununla brirlikte tam olarak zaman verilmeden de örneğin 'ben gençken' gibi çok daha genel zamanlar verilebilir.
Konuyu anlatıcıyı belirleyin
hikyayeyi kimin anlattığını belirleyin. A karakteri eve geldi ve kanepeye oturdu gibi detayları 3. tekil kişi olabilir.