Hususi pasaport başvuru evrakları nelerdir?
Hususi yani yeşil pasaporta sahip olmaya hak kazanan, devletin belirli kademelerinde görev yapan bireylerin çıkaracağı bazı evraklar bulunmaktadır. İşte hususi pasaport hakkında detaylı bilgi ve gerekli belgeler…
Hususi pasaport için gerekli belgeler başvurudan önce hazırlanmalı ve ilgili kuruma teslim edilmelidir. Hususi pasaport almak isteyen kişilerin şu belgeleri hazırlaması gerekir:
- Kişiye özel yeni kimlik kartı (Kimlik kartı çıkarmamış olan kişiler nüfus cüzdanından yararlanabilir.)
- Harç bedeli makbuzu
- E devlet kapısından alınabilen pasaport başvuru formu
- Son 6 aya ait ikametgâh gösteren belge
- 4 adet son 6 ay içerisinde çekilen biyometrik fotoğraf (Fotoğrafta yüz net olarak çıkmış olmalıdır. Ayrıca 50 mm’ye 50 mm ebatlarında ve beyaz arka fonda çıktı alınmalıdır.)
- Hususi pasaport almak isteyen vatandaşların T.C vatandaşı olması ve yurt dışında bir görevi olması gerekir. Bu neden ile görevli kişilerin görevlerine dair belgelerini de ibraz etmesi önemlidir.
HUSUSİ PASAPORT TALEP FORMU NASIL HAZIRLANIR?
Hususi pasaport için talep formunun hazırlanması e devlet kapısından yapılabilir. İlgili form, pasaport polislerinden de temin edilebilir. Başvuru formunda pasaportun türü, kişisel veriler, seyahat amacı gibi bilgiler yer almalıdır. Buna ek olarak pasaportun geçerlilik süresi de form üzerine işlenmelidir. Başvuru sahibine ait bir adet fotoğraf ve imza da form üzerine eklenmelidir. Formda kullanılan fotoğraf biyometrik şekilde çekilmiş olması ve yüz net olarak belli olmalıdır. Form doldurulduktan sonra diğer evrakların arasına konur ve teslim edilir.
Talep formunda bilgilerin eksiksiz olması büyük bir öneme sahiptir. Buna ek olarak başvuru sahibinin seyahat amacı ve seyahat edilmek istenen ülke de formdaki boşluklara kaydedilmelidir. Hukuki pasaport talep formu sayesinde süreç daha hızlı bir şekilde halledilir.
HUSUSİ PASAPORT SÜRE UZATIMI NASIL YAPILIR?
Hususi pasaportta sürenin uzatılması için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Hususi pasaport uzatımı yapılır iken şunlara dikkat etmek gerekir:
- Pasaport sahibi, pasaportun üzerinde yazan süre dolmadan önce ilgili polisten gerekli olan uzatım belgelerini temin eder. Bu belgeler arasında pasaport başvuru formu, süre uzatma amacı ile ödenecek harcın bedeli ve pasaportun orijinal nüshası yer alır.
- E devlet üzerinden temin edilen belge ile başvuruda bulunabilir. Bu belge içerisinde seyahatin süresi ve pasaportun geçerlilik tarihi de yer alır.
- Başvuru formu eksiksiz olarak doldurularak harç bedeli ile birlikte polise verilir.
- Başvuru sonrasında süresi uzatılan pasaport yerine teslim edilir.
- Pasaportun süre uzatılması için gereken işlem belgelerin eksiksiz olmasına ve iş yoğunluğuna bağlı olarak değişir.
HUSUSİ PASAPORT DEFTER BEDELİ 2023 NE KADAR?
Hususi pasaporta ait defter ücreti 2023 yılı için henüz açıklanmamıştır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu çerçevesinde düzenlenen maddeler bu pasaportun defter bedelinin belirlenmesinde yardımcı olur. Pasaporta ait 2022 defter bedeli 298,50 TL şeklindedir. Bu bedel her yıl yeniden hesaplanır. Güncel pasaport değerinin öğrenilmesi için e devlet kapısından ya da pasaport polisinden yardım alınabilir.
HUSUSİ PASAPORT KİMLERE VERİLİR?
Hususi pasaport verilen kişiler arasında başta üst düzey devlet yöneticileri gelir. Milletvekili, savcı, hâkim, büyükelçi, vali, kaymakam gibi kişiler de hususi pasaporttan yararlanabilir. Devletin belirli kademelerinde görev yapan bireyler bu pasaport sayesinde ülke dışına çıkar.
Hususi pasaport yurt dışına çıkmak için özel bir nedeni olan kişiler için de uygundur. Bu kişiler arasında genellikle iş adamları, sanatçılar, doktorlar ve gazeteciler yer alır. Hususi pasaport almak isteyen kişilerin ilgili koşulları sağlaması ve istenen belgeleri tamamlaması önemlidir. Belgelere ve şartlara ilişkin en güncel veriler resmi kurumların web sitelerinde yer alır. Belgelerin temini ise e devlet üzerinden yapılabilir.