‘İnternetime dokunma' eylemi olay oldu
‘İnternetime dokunma’ eylemi sebebiyle karışan Taksim’de yaşananların boyutu dün ortaya çıktı. İnternet sansürü dünya basınında.
Müdahalenin ortasında kalarak bebeği gazdan etkilenen babanın çırpınışı kameralara yansıdı. Hastaneye kaldırılan bebek tedavinin ardından taburcu edildi. Yine sivil bir polisin kadın eylemciye attığı yumruğun görüntüleri tepki çekti. İnternete sansürde Türkiye’yi Kuzey Kore, İran ve Suriye’yle aynı lige düşüren düzenlemeye tepkiler çığ gibi büyüyor. Vatandaşlar, hafta sonu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) internet erişimini engelleme hakkı tanıyan düzenlemeye karşı farklı illerde eylem düzenledi. Ancak İstanbul’daki protestolara şiddet karıştı.
Önceki akşam Taksim Meydanı’na yürümek isteyen gruba polis müdahale etti. Bazı eylemciler, TOMA’nın önünde durarak müdahaleyi engellemek istedi. Tek TOMA yetersiz kalınca ikincisi devreye girdi. Göstericilere uzun süre tazyikli su sıkıldı. Buna rağmen eylemciler dağılmayınca polis gaz bombası kullandı. Radikal grupların ortaya çıkmasıyla Taksim iyice karıştı. Göstericiler, polise taş ve havai fişek atarak karşılık verdi. Olayda çok sayıda vatandaş da gazdan etkilendi. Yaşananların boyutu dün ortaya çıktı. Kameralara yansıyan görüntülere göre, İstiklal Caddesi’nde yürüyen bir baba ile bebeği, müdahalenin ortasında kaldı. Polisin attığı gazdan bebeği etkilenen baba, “Çocuk nefes alamıyor, ambulans çağırsanıza.” diyerek çevredekilerden yardım istedi. İstiklal Caddesi boyunca bebeği kucağında koşarak yardım isteyen baba, yanlarına gelen zırhlı polis aracıyla bölgeden uzaklaştırıldı.
Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan bebek, tedavisinin ardından taburcu edildi. Eylemler sırasında kadın bir göstericinin uğradığı şiddet de kameralara yansıdı. İstiklal Caddesi üzerindeki bir sokakta bulunan apartmana giren kadın eylemciyi yakalayan polisler, gözaltına aldı. Bu sırada sivil bir polis, tepki gösteren kadın eylemciye yumruk attı. Olay sonrası apartman önünde toplanan kalabalık, polise tepki gösterdi. Çevik Kuvvet ekipleri, apartmanın önüne gelerek vatandaşların içeriye girmesini engelleyince arbede yaşandı. Olayın büyümesi üzerine polis, vatandaşları dağıtmak için gaz bombası kullandı. Eylemler sürerken Odakule’de de polis otobüslerinin bekletildiği otoparktan silah sesleri duyuldu. Göstericilerin otobüslerin bulunduğu yöne taş atarak ilerledikleri sırada nöbetçi polislerden biri tabancasıyla havaya ateş etti. Bölgeye takviye ekipler gelirken, göstericiler uzaklaştırıldı.
‘ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİ İHLAL EDİLİYOR’
Taksim’de dün de eylemler vardı. Ancak akşam saatlerine kadar olay yaşanmadı. Beyoğlu’nda toplanan 3H Hareketi isimli bir grup, Taksim Meydanı’nda açıklama yapmak istedi. Polisin izin vermemesi üzerine Galatasaray Lisesi önünde toplanan grup, yanlarında getirdikleri bilgisayarları çöpe attı. Düzenlemenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu belirten grup, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e veto çağrısında bulundu. Hukuka uygun her türlü girişimi desteklediklerini söyleyen Soner Tuncer, “Neden özgürlükler ithal edilmiyor da yasaklar ithal ediliyor? Gitgide yasaklar ülkesi oluyoruz.” dedi. Barış Ertürk de şöyle konuştu: “İnternet siteleri, mahkeme kararı olmadan tek bir kişinin isteğiyle yasaklanabilecektir. Bu yasa sayesinde, yine mahkeme kararı olmadan, istenilen kullanıcının profili, hangi sitelere girdiğine kadar tüm bilgileri anında görüntülenebilecektir. Özel hayatın gizliliği ihlal ediliyor. Hükümet, uzun zamandır arzuladığı interneti kontrol altına alma hayaline nihayet kavuştu. Bu tür yasaların benzerlerini ancak Kuzey Kore gibi kapalı diktatörlüklerde görürsünüz.”
İnternet sansürü ve Zeynalov dünya basınınd
Batı medyası internet sansür yasası ve Mahir Zeynalov'un attığı tweet yüzünden sınır dışı edilmesini gündeme taşıdı. Türkiye'deki olup bitenler, Batı medyasında geniş yer almayı sürdürüyor. Tartışmalı internet yasasına ve buna yönelik protestolara dikkat çekilirken attığı bir tweet nedeniyle Azeri bir gazetecinin sınır dışı edilmesi için "Medyaya son baskı silahı" gibi yorumlar yapılıyor.
-BBC: "TÜRKİYE'DE İNTERNETE ERİŞİM ZATEN KISITLANMIŞTI"-
Yeni internet yasasını protesto amacıyla İstanbul'da düzenlenen gösteriyi izleyen BBC, polisin, hükümetin internet üzerindeki "kontrolünü sıkılaştıran" düzenlemeleri, "hükümet sansürü" diyen protestoculara karşı tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullandığına, göstericilerin ise polise havai fişek ve taş attığına dikkat çekti. "Cumhurbaşkanı, yasayı onaylamaması için baskı altında" savını da dile getiren BBC, internet yasasına ilişkin hükümet ve muhalefetin argümanlarını aktarıp yasanın içeriğine ilişkin bilgi verdikten sonra "Türkiye'de internete erişim zaten kısıtlanmış durumda, binlerce site bloke edildi" dedi ve Twitter ve Facebook'un geçen yıldaki gösteriler sırasında yaygın biçimde kullanıldığını anımsattı.
-WSJ: TÜRKİYE'DE SON BASKI SİLAHI"-
ABD'nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, Azeri gazetecisi Mahir Zeynalov olayını anlatırken "Türkiye'nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni bir tehdit ile, yani sınır dışı edilmekle, yabancı gazetecilere yönelik baskıyı artırdı" görüşünü öne sürerken yabancı gazeteciler için Erdoğan'a "en açık biçimde eleştirenler" nitelemesini yaptı. Söz konusu adımın, "Sayın Erdoğan'ın, Türkiye'nin siyasi ve ekonomik sorunlarından uluslararası medyayı sorumlu tuttuğu bir dönemde" atıldığını yazan gazete, 2013 yılının ortasında bu yana "hükümetin, (Wall Street) Journal, BBC, Bloomberg, The Economist ve Reuters'ın yayınlarını hedef aldığını" savundu. WSJ, Gezi olaylarına, ekonomideki sorunlar ve yolsuzluk soruşturmalarına işaret ederek Türk hükümetinin geçen yılın Haziran ayından bu yana "uluslararası ve yurt içi baskıların altında olduğunu" öne sürdü. Gazete, Türkiye'de yabancı gazetecilere daha önce uygulanan baskılara değinirken de 1990 yıllarında Aliza Markus ve Andrew Finkel haklarında açılan davaları anımsattı.
-NYT: "TWİTTER'DEN HÜKÜMETİ ELEŞTİREN GAZETECİ SINIR DIŞI"-
ABD'nin büyük gazetelerinden New York Times de, "Türkiye, Twitter üzerinden hükümeti eleştiren gazeteciyi sınır dışı etti" başlığıyla verdiği geniş haberinde Zeynalov'a ilişkin sürecini anlattıktan sonra milyonlarca dolar nakit ile dolu ayakkabı kutuları dahil iddiaların yayınlanması üzerine "yolsuzluk iddiaları hükümeti sarstığını" yazdı. Türk yetkililerinin ise, Gülen Hareketinin "hükümeti devirmeyi" amaçladığını savunduklarını kaydeden gazete, "Hükümet, Sayın Zeynalov'a karşı, Türk Parlamentosu'nun internet üzerindeki kontrolünü sıkılaştırıp sitelerin mahkeme kararı olmadan bloke edilmesini mümkün kılan ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün dediği 'internet kullanıcılarının kitlesel denetimi'ne izin veren bir düzenlemeyi onayladığı sırada harekete geçti. Düzenleme, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, veto etmezse önümüzdeki iki hafta içinde yasallaşmış olacak" ifadeleriyle nokta koydu.