Tgrt Haber

İş bulmak için dua: İş bulmak için dualar ve anlamları

14 Haziran 2021 11:23
İş bulmak için dua: İş bulmak için dualar ve anlamları

İşsiz sayısındaki artış, "iş bulmak için dua" aramalarını arttırıyor. İş arayan vatandaşlar, “İş bulmak için dua, iş bulmak için hangi dualar okunur, bereketli iş duası, iş bulmak için hangi süre okunur?” gibi soruların cevaplarını arıyor. Duaları ve anlamlarını sizler için derledik.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart 2021 dönemi iş gücü istatistiklerine göre ülkemizde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2021 yılı şubat ayında bir önceki aya göre 250 bin kişi artarak 4 milyon 236 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,1 puanlık azalış ile yüzde 13,1 seviyesinde gerçekleşti. Bu durum 'iş bulmak için dua' gibi aramaların da artmasına neden oldu. 

Türkiye’de işsizlik oranının yüksek olmasının nedenlerinden biri, genç nüfusun fazla olması. Genç işsizlik oranının yüksek olması ülkenin genel işsizlik oranını da oldukça etkiliyor. Bu kapsamda iş arayan genç nüfusun Google aramaları da dikkat çekiyor. İşsiz genç nüfus, “İşsizlik maaşı ne kadar, işsizlik maaşı nasıl hesaplanır, iş bulmak için hangi dualar okunur?” gibi soruların cevaplarını arıyor.

İŞ BULMAK İÇİN HANGİ DUALAR OKUNUR?

Dua etmek bir bakıma insanın Allah'ın yüceliği karşısında acizliğini itiraf etmesidir. Allah birçok ayetinde dua etmenin öneminden bahsetmiştir;

“Rabbiniz şöyle buyurdu: Bana dua edin ki duanızı kabul edeyim.” (Mü’min (Gâfir) sûresi, 60)

“Rabbinize yalvara yakara ve sessizce dua edin. Çünkü O haddi aşanları sevmez.” (A‘râf sûresi, 55)

“Kullarım sana beni sorduklarında, (bilsinler ki) ben onlara çok yakınım. Bana dua edenlerin dualarını kabul ederim.” (Bakara sûresi, 186)

“Darda kalanların, kendisine yalvardıkları zaman duasını kabul eden ve onları sıkıntıdan kurtaran kim?” (Neml sûresi, 62)

İş bulmak için dua: İş bulmak için dualar ve anlamları

Dua etmenin önemi bakımından Peygamber efendimizin şu hadis-i şerifi bulunuyor;                                                                                               

"Rabbiniz, elbette hayâ ve kerem sahibidir. Kulları ellerini kaldırıp bir şey istedikleri zaman, onların ellerini boş çevirmekten hayâ eder." [Tirmizi, Ebu Davud]

İş bulmak için Yusuf suresi 54, 55 ve 56. ayetlerin okunması bu konuda oldukça faydalı olduğu belirtilir.

"Ve kalel melikü’tunı bihı estahlıshü li nefsı fe lemma kellemehu kale innekel yevme ledeyna mekınün emın (54) Kalec’alnı ala hazainil ard innı hafıyzun alım (55) Ve kezâlike mekkennâ li yûsufe fîl ard(ardı), yetebevveu minhâ haysu yeşâu, nusîbu bi rahmetinâ men neşâu ve lâ nudîu ecrel muhsinîn (56)"                                                                              Anlamı: Kral, "Onu bana getirin, onu özel olarak yanıma alayım", dedi. Onunla konuşunca dedi ki: "Şüphesiz bugün sen yanımızda yüksek makam sahibi ve güvenilir bir kişisin. (54) Yûsuf, "Beni ülkenin hazinelerine bakmakla görevlendir. Çünkü ben iyi koruyucu ve bilgili bir kişiyim" dedi. (55) Böylece Yûsuf'a, dilediği yerde oturmak üzere ülkede imkân ve iktidar verdik. Biz rahmetimizi istediğimize veririz ve iyi davrananların mükâfatını zayi etmeyiz. (56)            

"Rabbena atina min ledünke rahmeten ve heyyi lena min emrina reşeda.”
Anlamı: Ey Rabbimiz sen bize katından rahmet et, işimizde bizler için başarılar hazırla.

“Bismillahi ala nefsi ve mali ve dini. Allah ümme raddini bi-kadaike ve barik li fima kuddire li, hatta la uhibbe ta’cile ma ahhartehu ve te'hira ma acceltehu.”                         Anlamı: Allah'ım sana malımı, nefsimi ve dinimi emanet ediyorum. Allah'ım hükmüne beni razı kıl, bana mübarek etki, tehir ettiğinin acelesini, acele ettiğinin de tehirini istemeyeyim. Nefsimin isyanına engel ol, teslimini sağla. 

“Allahümme hirli vahterli.”
Anlamı: Allah’ım yapacağım her işte bana hayırlı olanı nasip et. Benim hakkımda hayırlı olanı bana seç ve en hayırlısını nasip eyle.

“Allahü yü’ti mülkehu men yeşa.”
Anlamı: Allah mülkünü kendi istediği kişiye bahşeder.

“Malikü’l mülki tü’til mülke."
Anlamı: Mülkün gerçek sahibi, o mülkü verendir.

"Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed kad dakat hiyletiy edrikniy Ya Rasullullah."                                                                                            Anlamı: Muhammed ve ehline salat eyle. Çok fazla sıkıntım var, bana destek ve yardımcı ol Ya Rasulullah.

İŞSİZLİK MAAŞI HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

Öte yandan 2021 yılında en düşük işsizlik maaşı bin 420 lira olurken en yüksek işsizlik maaşı ise bin 840 lira oldu. İşsizlik maaşını hesaplarken bir kişinin alabileceği en düşük işsizlik maaşı brüt asgari ücretin yüzde 40’ının altına düşmemesine dikkat edilir. En yüksek işsizlik maaşı ise yine brüt asgari ücretin yüzde 80’ini geçemez.

Söz konusu ücretten sadece damga vergisi kesiliyor. Buna göre işsizlik maaşları damga vergisi kesilmeden en düşük bin 420 lira en yüksek 2 bin 840 lira oluyor.

İŞSİZLİK MAAŞINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?

Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalanlar, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olanlar ve işten çıkışlarından önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olanlar işsizlik maaşı için başvuru yapabilir. Başvurunun hizmet akdinizin fesih edilmesinden sonraki otuz gün içinde yapılması gerekir.

Çalışanın iş yerinden ayrılmadan önce en az 120 gün kesintisiz prim ödemesinin gerçekleştirilmiş olması ve son üç yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primlerinizin ödenmiş olması gerekir.

KİMLERE İŞSİZ DENİR?

TÜİK, işsiz kişiyi tanımlarken şu 4 şart sunuyor. Bu şartlar şu şekilde;

Referans verilen dönem içerisinde kâr karşılığı, yevmiyeli, ücretli ya da ücretsiz olarak hiç bir işte çalışmamış kişilerden,

İş aramak için on üç ay içinde iş arama kanallarından en az birini kullanmış,

15 gün içinde işbaşı yapabilecek durumda olan,

Kurumsal olmayan çalışma çağındaki herkes, işsiz nüfusa dahil. 

Bir kişi, isteyerek ya da istemeyerek "Çalışmayacağım" diyorsa 'işsiz' sayılmaz. Çalışmak istiyorsa da bu talebini Sosyal Güvelik Kurumu'na (SGK) resmen beyan etmiş olması gerekir.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...