Tgrt Haber

İsmet Yılmaz kimdir, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz oldu

01 Temmuz 2015 18:37 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:55
İsmet Yılmaz kimdir, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz oldu

İsmet Yılmaz kimdir? Yakından tanıyalım.TBMM bugün yeni Meclis Başkanı'nı seçti. İsmet Yılmaz oylama sonuçlarında en fazla oyu alarak TBMM'nin yeni Meclis Başkanı oldu. İşte oylama sonuçları ve detaylar

Milli Savunma Bakanı ve AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, 258 oyla 26'ncı Meclis Başkanı seçildi.


HUKUKÇU, YÖNETİCİ VE GEMİ MÜHENDİSİ

54 yaşındaki İsmet Yılmaz, Sivas Gürün'de doğdu. Evli ve 3 çocuk babası olan Yılmaz, İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Makine bölümünden ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu.

İSVEÇ'TE YÜKSEK LİSANS

İsveç Dünya Denizcilik Üniversitesi'nde "Gemi İşletmeleri Teknik Yönetimi" alanında ve Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Ana Bilim Dalı'nda iki ayrı Yüksek Lisans yaptı. Doktorasını Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Deniz Hukuku alanında tamamladı.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI YAPTI

Kamu ve özel sektörde yaklaşık 20 yıl mühendis, müşavir avukat olarak çalıştı. 2002'de Denizcilik Müsteşarı olarak atandı. Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini yürüttü. 2007'de Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı görevine getirildi. Anayasa'nın 114'üncü maddesi uyarınca bağımsız olarak 2007 yılında Ulaştırma Bakanı oldu. 61. Hükümet'te Milli Savunma Bakanlığı görevine getirildi.

AKRABALARI YENİ MECLİS BAŞKANINI ANLATTI

Yılmaz'ın amcasının oğlu Nusret Yılmaz, çoğu akrabaları gibi kendilerinin de hala köyde yaşadığını söyledi.

İsmet Yılmaz'ın okumak için köyden Gürün'e gittiğini ancak yazları köye gelip babasının koyun sürüsüne zaman zaman çobanlık yaptığını belirten Yılmaz, "13 yıl burada yaşadı, sonra okulu için şehir dışına çıktı. Şükür amacına da ulaştı. İnşallah daha fazla ilerler. O, bizim köyümüzün çiçeği. Her zaman için başımızın tacıdır, gurur duyuyoruz. Allah ömrümüzden alsın ömrüne versin" diye konuştu.

"BABASININ SÜRÜSÜNE ÇOBANLIK DA YAPTI"

Bakan Yılmaz ile anılarını da anlatan Nusret Yılmaz, "Ben bakanımızdan küçüğüm. Amcamın sürüsü vardı. Bakanımız babasının sürüsüne çobanlık da yaptı. Çobana azık götürürdü. Köyde babasına destek oldu. Bazen çobanı bulamadıklarında zaman sürüyü bakanımız götürüp getirirdi. Çobanlık zor mu geldi artık... Sonrasında okudu, çok şükür yüksek mertebeye ulaştı. Onunla gurur duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

"İSMİ, İSMET İNÖNÜ PAŞA'DAN ESİNLENİLEREK VERİLDİ"

Amca çocuklarından Necati Yılmaz ise Bakan Yılmaz'ın en yakın arkadaşlarından biri olduğunu söyledi. Yılmaz'ın hem okuduğunu hem de köyde olduğu zamanlarda sürüye çobanlık yaptığını, birlikte ekin biçtiklerini anlatan Necati Yılmaz, "Geleceğe dair hayallerini anlatırdı. Devletine, vatanına, milletine faydalı, büyük adam olmak isterdi. 'Paşa, olacağım' dedi. Amcam ismini İsmet İnönü Paşa'nın isminden esinlenerek koydu. Biz hep paşa bilirdik, paşa derdik, sonradan isminin İsmet olduğunu öğrendik.

"PAŞA OLACAĞIM DERDİ"

Kendisi de 'Paşa olacağım' derdi. Şimdi seçim var, haberlerden takip ediyoruz. Başarısının devamını diliyoruz. Seçilmesini istiyoruz. Kimseye zararı dokunmayan, vatanını, milletini, bayrağını seven sevgili bir amca oğlumdur. İnşallah hak ettiği yere de gelir" diye konuştu.

"BABASI NE DESE SÖZÜNDEN ÇIKMAZDI"

Amca çocuklarından Celal Yılmaz da Yılmaz'ın çok çalışkan olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İsmet okulda çok başarılıydı, birinciydi, babası ne dese sözünden çıkmazdı. Sonradan tahsili için Gürün'e, İstanbul'a gitti. Bizlere memleketi, Türkiye'yi çok anlatırdı. Bir üniversite mezunu gibi bize bilgi verirdi. 'Lisedeyken geleceğin paşası olacağım, bu memlekete hizmet edeceğim' dedi. Devamlı büyük bir adam olacağını söylerdi. Nitekim de öyle oldu."

İSMET YILMAZ KİMDİR?
İsmet Yılmaz (d. 10 Aralık 1961, Gürün, Sivas, Türkiye), Türk siyasetçi. 1982 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Denizcilik Meslek Yüksekokulu makine bölümünü ve 1987 yılında da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1990 yılında İsveç Malmö Dünya Denizcilik Üniversitesinde Master derecesini "Gemi İşletmeleri Teknik Yönetimi" alanında yaptı. 2002 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Ana Bilim dalında, Özel Hukuk alanında Yüksek Lisansını tamamladı. 20 yıl kamuda ve özel şirketlerde Denizcilik sektöründe Mühendis ve Müşavir Avukat olarak hizmet verdi. 31 Aralık 2002 ile 8 Mayıs 2007 tarihleri arasında Denizcilik Müsteşarlığında Müsteşar olarak görev yaptı. Evli ve 3 çocuk babasıdır.


Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 114 üncü maddesi gereğince 22 Temmuz 2007 Türkiye genel seçimleri öncesi tarafsız Ulaştırma Bakanı olarak görev yapmıştır. 31 Ekim 2007 tarihinden itibaren de Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı olarak görev yapmıştır. 24. Dönem Sivas Milletvekili olarak TBMM'ye girmiştir. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 3. döneminde Vecdi Gönül'ün yerine Milli Savunma Bakanlığına atanmıştır. 25. Dönem Sivas Milletvekili olarak TBMM'ye tekrar girmiştir.

26 Haziran 2015 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından 30 Haziran ve 1 Temmuz 2015'te yapılacak TBMM başkanlık seçimleri için TBMM başkan adayı olarak gösterildi.

BAŞBAKAN YARDIMCISI YALÇIN AKDOĞAN'DAN TBMM BAŞKANLIK SEÇİMLERİ HAKKINDA AÇIKLAMA

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Taktik manevralarla siyasi tutarlılığını ve ilkelerini yok eden partiler siyasi zemini de yok ederler" dedi.

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan TBMM Başkanlık seçimi hakkında açıklamalarda bulundu. Akdoğan Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Sn.İhsanoğlu'nu Cumhurbaşkanı adayı olarak öneren CHP'nin Meclis Başkanlığı'nda desteklememesi de kendi adayına sahip çıkmaması da tenakuz olacak. MHP, HDP konusunda ilk sınavını verecek. Birlikte hareket görüntüsü bugüne kadarki söylemleri boşa düşürür. Bu bir Samimiyet Testi'dir" ifadelerini kullandı.

"Elbette milletin iradesine mazhar olan hiçbir partiye vebalı muamelesi yapılamaz ama Siyasi Tutarlılık da gözardı edilemez" diyen Akdoğan, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Taktik manevralarla siyasi tutarlılığını ve ilkelerini yok eden partiler siyasi zemini de yok ederler. İsmet Yılmaz yeni dönemde vurgulanan uzlaşma ve diyalog kültürüne uygun bir başkan olacaktır. Meclis Başkanının, seçimde birinci olan partiden seçilmesi teamülü AK Parti söz konusu olunca değişmemelidir. Adayımızın ve siyasi ilkelerimizin arkasında sonuna kadar dimdik duracağız. Allah hayırlı başarılar nasip etsin."

MECLİS BAŞKANLIĞI İLE İLGİLİ DETAYLAR

TBMM bugün yeni Meclis Başkanı'nı seçiyor. AK Parti İsmet Yılmaz , CHP Deniz Baykal , MHP Ekmeleddin İhsanoğlu HDP Dengir Mir Mehmet Fırat'ı aday yaptı. İşte 1. ve 2. tur sonuçları.

TBMM , Meclis Başkanı seçiminin ilk turu için saat 15.00'da toplandı. AK Parti, MHP, CHP ve HDP adaylarını geçen hafta ilan etti. TBMM'de 1. ve 2. tur oylama yapıldı ancak Meclis Başkanı seçilemedi. Başkanlık yarışı yarın 3. ve 4. tur oylamalarla devam edecek.

İKİNCİ TUR OYLAMA SONUÇLARI

Meclis Başkanlığı birinci turundan sonuç çıkmayınca ikinci tura geçildi. Oylama sonuçları geldi. İşte adayların aldıkları oylar;
İsmet Yılmaz (AK Parti adayı) : 256
Deniz Baykal (CHP adayı) 128
Ekmeleddin İhsanoğlu (MHP adayı) : 80
Dengir Mir Mehmet Fırat (HDP aday) : 80

BAŞKAN SEÇİLEMEDİ ŞİMDİ NE OLACAK?
Meclis Başkanı birinci ve ikinci tur oylamasında adaylardan hiçbiri seçilmek için gereken 367 oy oranına ulaşamadı. Bu sebeple yarın 3. ve 4. tur oylama yapılacak. Üçüncü turda 276 oy alan seçilmiş oluyor. Ancak bugünkü ilk iki oylamaya bakıldığında uzlaşma olmadığı taktirde bu oylamadan da sonuç beklenmiyor. Seçimin dördüncü tura kalması bekleniyor. Dördüncü turda, üçüncü turda en çok oy alan iki aday yarışıyor, en fazla oyu alan 'Meclis Başkanı' sıfatını kazanıyor.

BİRİNCİ TUR OYLAMA SONUÇLARI
Meclis'teki birinci tur oylama sonuçları açıklandı. İşte adayların aldığı oylar;

İsmet Yılmaz (AK Parti adayı) : 256
Deniz Baykal (CHP adayı) 125
Ekmeleddin İhsanoğlu (MHP adayı) : 81
Dengir Mir Mehmet Fırat (HDP aday) : 81
GEÇİRSİZ sayılan oy sayısı : 0
BOŞ OY : 2
Meclis Başkanlığı oturumuna katılan milletvekili sayısı : 545

AK Parti ve CHP'de fire görünüyor. Bu tabloya bakıldığında seçilmek için gereken oya kimse ulaşamadığı için Meclis Başkanı seçimi ikinci tura geçildi.

MHP VE HDP SÜRPRİZİ
AK Parti'de başkanlık seçimi oylamasında 2 fire verirken Deniz Baykal'ın oy kullanamadığı seçimde CHP 6 fire verdi. Sürpriz ise Meclis'te 80'er milletvekili bulunan MHP ve HDP'de yaşandı. Her iki partinin adaylarına da 1 fazla oy çıktı. Bu da MHP ve HDP adaylarına hangi partiden oy verildiği merakı oluşturdu.

MECLİS'TEKİ MİLLETVEKİLİ DAĞILIMI

OYLAMA BAŞLADI

Meclis Başkanı'nın belirlemek için TBMM'de oylama başladı. İlk tur oylama alfabetik sıraya göre yapılıyor. İsmi okunan vekiller kapalı zarf usülüyle oy veriyor.

CANLI YAYIN NOTLARI

Meclis Başkanlığı için ilk tur oylama kapalı zarf usulüyle yapılıyor. Deniz Baykal geçici başkan olduğu için oy veremeyecek. Şu anda Meclis'te oy verme işlemi öncesi gerekli düzenlemeler yapılıyor.

MECLİS BAŞKANI ADAYLARI KİMLER?

AK Parti'den Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, CHP'den Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP'den İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP'den Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat Meclis Başkanlığı için yarışıyor.

BİRİNCİ TUR İÇİN NE KADAR OY GEREKİYOR?

Meclis Başkanlığı seçimi için ilk iki turda adayların 367 ya da üçüncü turda 276 çoğunluğu sağlamasını zorunlu kılıyor. Seçimin dördüncü tura kalması halinde ise üçüncü turda en çok oy alan iki aday yarışıyor, en fazla oyu alan 'Meclis Başkanı' sıfatını kazanıyor.

OYLAMA SONUCU NE OLUR?

İlk turu başlayan oylamada tüm partiler kendi adaylarına oy vermeleri bekleniyor. Bu durumda bugünkü birinci ve ikinci tur oylamadan sonuç beklenmiyor. Başkan meclis aritmetiği göz önüne alındığında 1 Temmuz Çarşamba günü yapılacak üçüncü ve dördüncü turda seçilebilecek gibi görünüyor. Bu turda da en şanslı isim AK Parti adayı.


MECLİS ARİTMETİĞİ 4. TURU İŞARET EDİYOR

7 Haziran Genel Seçimi sonucunda AK Parti 258, CHP 132, MHP ve HDP de 80 milletvekili çıkardı. Hiçbir partinin Meclis başkanı seçimi için kendi adayını desteksiz çıkarmasına imkân vermeyen bu tabloda Meclis Başkanlığı ya tüm partilerin kendi adaylarının arkasında durması sonucunda 4. tura kalacak. Ya da muhalefet partileri kendi aralarında anlaşarak, 13 yıl sonra ilk kez Meclis başkanının AK Parti'li olmamasını sağlayacak.

DENİZ BAYKAL SEÇİLEBİLİR Mİ?

Deniz Baykal'ın seçilmesi için tek yol var. AK Parti ile anlaşma. Çünkü HDP, Deniz Baykal ismine kesinlikle karşı çıkıyor. Parti yetkilileri Baykal ismine oy vererek ya da dolaylı yoldan oylamaya katılmayarak, destek olma ihtimalleri olmadığının ısrarla altını çiziyor. Bu durumda Baykal'ın dördüncü turda bile olsa seçilebilmesi için AK Parti'den destek alması gerekiyor.

MHP'den Baykal'ın adaylığına ilişkin yansıyan ilk tepkiler, partinin Baykal'ın adaylığına destek vermesinin çok zayıf olduğu yönündeydi. Gerekçe de Baykal'ın eski ve yeni iki görüşmesi.

Baykal'ın daha önce Erdoğan'ın siyasete dönüşünün önünün açılması konusunda yaptığı içeriği açıklanmayan görüşme MHP'nin çekincesi. MHP'nin Baykal'a sıcak bakmamasının nedenlerinden biri de seçimin hemen ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşme. MHP Baykal'ın adaylığını CHP – AK Parti yakınlaşması olarak değerlendiriyor.

HDP NE YAPAR?

HDP'de de tavır diğer partilerin adaylarına bakıp zemin yoklamaktan yana. Şimdilik en zayıf ihtimal HDP'nin AK Parti'nin adayını desteklemesi. Partinin Deniz Baykal'ın adaylığına ilişkin duruşu da net, kesinlikle destek olunmayacak.

KOALİSYONUN PROVASI MI?

Meclis Başkanlığı seçiminin bu nedenle koalisyon için bir ilk prova olabileceği yorumu yapıldı. Ancak bu bakış açısı partileri rahatsız etti. Örneğin AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, halen geçici olarak Meclis Başkanlığı görevini sürdüren CHP adayı Baykal'ın 'bir AK Parti – CHP koalisyonu için ilk işaret olduğu' yorumlarıyla ilgili bir soruya şöyle yanıt verdi:

"Sayın Baykal CHP'nin adayı. Partimizin adayı İsmet Yılmaz. Koalisyon görüşmeleri başlamadan, sanki pazarlık parçası gibi telakki edilmesini kesinlikle doğru bulmam."

Üstelik Davutoğlu, Salı günü yapılacak ilk tur seçimlerinde Meclis Başkanlığı'nı kazanacaklarını savundu. Oysa bu matematiksel açıdan oldukça zor.

İLK TURDA 367'Yİ KİMSE ALAMAZ

Gizli oyla yapılan Meclis Başkanlığı seçiminin ilk iki turunda üye tam sayısının (550) üçte iki (367) çoğunluğu gerekiyor. AK Parti'nin bu iki turda adayını seçtirebilmesi ancak dışardan destek ile mümkün. Tüm partilerin milletvekili sayısı ilk iki tur için gerekli olan 367'nin altında. Meclis teamülleri gereği partiler ilk iki turda kendi adaylarını bir sonuç alamayacaklarını bilseler bile destekleyecekler.

ÜÇÜNCÜ TURA DİKKAT

Eğer başkanlık yarışı partiler açısından bir koalisyon provasına dönüşecek olursa "taktik" büyük olasılıkla üçüncü turdan itibaren başlayacak. Çünkü yine hiçbir parti üçüncü tur için gerekli olan 276 oyu tek başına sağlayamıyor.

Muhalefet AK Parti'ye destek vermez ve kendi arasında anlaşırsa muhalefetten bir ismi başkan yapabilir.

Bu noktada MHP ve HDP; AK Parti'den sonra en çok milletvekili sayısına sahip olan CHP'ye jest yaparak onun adayını seçtirebilir. Ya da aynı şekilde Cumhurbaşkanlığı için CHP ve MHP'nin "çatı aday" olarak gösterdiği bu seçimde MHP adayı olan İhsanoğlu için CHP bir jest yapabilir.

Üç partinin oyu 292'ye ulaşıyor. Ancak burada da partiler açısından önceden yapılan bazı bağlayıcı açıklamalar var.

PARTİLER MECLİS BAŞKANI SEÇİMİNDE NE YAPACAK?

AK Parti'de seçimin hemen ardından muhalefet partilerinden gelen "AK Parti'siz koalisyon" söylemi rahatsızlık oluturdu. AK Parti'de genel eğilim, Meclis Başkanlığı seçiminde sonuna kadar kendi adayının arkasında durması. AK Partililere göre muhalefet partilerinin ‘samimiyetlerini' gösterecekleri tavırları üçüncü turda ortaya çıkacak. Üçüncü turda Meclis başkanı seçilebilmek için 276 oy yeterli.

CHP – MHP ve HDP'nin sandalye sayısı toplamı 292. Ancak MHP ve HDP'den, birbirlerinden destek görecekleri hiçbir oluşumun içinde olmayacaklarına dair açıklamalar yapıldı.

AK Parti muhalefet partilerinin anlaşamaması olasılığı nedeniyle, sonuna kadar kendi adayının arkasında durup, gerekirse en fazla oy alan iki adayın yarışacağı dördüncü turda kendi adayını başkan yapmaktan yana.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...