İsrailliler'i korkutan hamle
İsrailliler, Shell'in British Gas'ı satın alması halinde Mısır'a doğalgaz satamamaktan korkuyor.
İsrail'in Globes gazetesindeki haberde, "Shell'in BG'yi satın alma sürecinin sonuçlanması durumunda, geçmişte İsrail'in Leviathan konsorsiyumu ile BG arasında 30 milyar dolar büyüklüğünde bir doğalgaz ticareti için yapılan müzakerelerin tehlikeye girebileceği" ifade edildi.
'SÜPRİZ OLUR'
Shell'in BG'yi 70 milyar dolara satın almasını içeren anlaşmada, iki şirket hissedarlarının işleme onay vermesi sürecine gelindi. Dün yapılan oylamanın ardından Shell hissedarları yüzde 83 gibi bir çoğunluk ile BG grubun (British Gas) satın alınmasını onayladı.
BG hissedarları ise anlaşmayı bugün oylayacak. Hissedarların ciddi şekilde kazanç sağlayacakları bu anlaşmayı red etmesinin ise büyük bir sürpriz olacağı kaydedildi.
'İSRAİL GAZININ MISIR'A GİTMESİ ZORLAŞIR'
Geçen yıl ağustos ayında Mısır açıklarında bulunan büyük doğalgaz keşfinin Mısır iç pazarına yeteceği belirtilmiş, İsrail de bunun ardından Mısır kıyılarındaki sıvılaştırma tesisleri ile elindeki doğalgazı ihraç etme opsiyonunu değerlendirmeye almıştı.
Sıvılaştırma tesislerinden bir çoğunu elinde bulunduran BG şirketinin Shell tarafından satın alınacak olması ve Shell'in İsrail gazına ilgi duymaması ihtimali, sıvılaştırma opsiyonunu zayıflatıyor.
SHELL'DE SESSİZLİK VAR
Globes gazetesinde yer alan haberin detaylarında, Shell'in halen Katar'da çalışmalarını yürüttüğü ve yakında İran pazarına da girmesinin de beklendiği ifade edilirken, bu sebeplerle Shell'in, satın alacağı BG ile Leviathan konsorsiyumunun geçmişte başladığı İsrail gazının, BG şirketinin Mısır'da sahip olduğu sıvılaştırma tesislerine iletilmesini öngören görüşmeleri, sonuçsuz bırakabileceği vurgulandı.
Shell ise İsrail veya Mısır'ın odaklanacağı ülkeler arasında olup olmadığı ile ilgili herhangi bir beyanda bulunmazken, düşük petrol fiyatları nedeniyle 10 binlerce çalışanı işten çıkarmayı ve 30 milyar dolar düzeyinde bir varlık satışı planlıyor.
LEVIATHAN-BG ANLAŞMASI
2014'ün Haziran ayında Leviathan konsorsiyumu, BG'nin Mısır'daki doğalgaz sıvılaştırma tesislerine 105 milyar metreküplük gaz göndermek için bağlayıcı olmayan bir niyet anlaşmasına imza atmış, 15 yıllık bir işbirliği görülen anlaşmanın değerinin 30 milyar dolar düzeyinde olduğu belirtilmişti.
Leviathan konsorsiyumunun, anlaşmanın tehlikeye girmesi nedeniyle geçen birkaç ayda BG ile bağlayıcı bir anlaşmaya varmak için giriştiği yoğun görüşme çabalarının da sonuçsuz kaldığı kaydedilmişti.
TÜRKİYE GÜNDEME GELMİŞTİ
Geçen aylarda İsrailli yetkililer doğalgazın Türkiye'ye ve buradan da Avrupa'ya gönderilmesinin seçenekler arasında olduğunu dile getirmişti. Türk yetkililer ise önce iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi gerektiği ve bunun için Türkiye'nin geçmişte ön koşul olarak açıkladığı üç şartın tamamen yerine getirilmesi gerektiğini ifade etmişti.
(Uzmanpara)