İstanbullular dikkat! İBB'nin ücretsiz uygulaması ile binanızın hasar tahminini yapabileceksiniz!
Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından tüm ülkeyi deprem korkusu sararken özellikle İstanbul ilinde senelerdir yapılan uyarılar sebebi ile panik hali iyice arttı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ait ekiplerin yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ekipleri de talepler doğrultusunda binalara ilişkin dayanıklılık testleri yaparlarken belediyeden bir açıklama daha geldi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Şube Müdürlüğü ile İBB iştiraki BİMTAŞ tarafından gerçekleştirilmiş olan protokol kapsamında erişime açılmış olan “Depreme Yenilme Mobil Uygulaması”, vatandaşı binasının mevut durumu ile ilgili bilgilendiriyor. Amerika’nın AFAD’ı olarak hizmet veren FEMA tarafından geliştirilmiş olan algoritma ile kısa bir süre için de yapılan hesaplar, binaların risk durumunu ortaya koyuyor. Tahmin raporu sonucunda yetkili kişiler ile iletişime geçilebiliyor.
FARKINDALIK YARATMAK İÇİN GELİŞTİRİLDİ!
Genel Müdür Yardımcısı Nazım Akkoyunlu, “Depreme Yenilme Mobil Uygulaması” ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Vatandaşların bilmeleri gereken temel veriler binanın yapım türü, binanın yapım tarihi ve binanın yaşı. Burada temel amaç insanlarda farkında yaratmak. Düşey düzensizlik, plan düzensizliği, yatay düzensizlik gibi teknik kavramlar görsel olarak uygulama içerisinde bulunuyor. Yani kolon kesilmiş ise zemin katta bölme duvar, perde gibi eksiklikler var ise o zaman uygulama düşey düzensizlik, eğer bina girintili çıkıntılı ise de plan düzensizliği gibi seçenekler çerçevesinde bir rapor oluşturuyor.”
3 DAKİKA İÇİNDE HAZIR!
Mobil uygulama tarafından hazırlanan raporun e- posta adreslerine aktarılabileceğini ifade eden Akkoyunlu, raporun sonunda belirtilen skorun binanın riskli olup olmadığını gösterdiğini ancak o skorun resmi olarak bir anlam taşımadığını ifade etti. Akkoyunlu, uygulamanın çalışma hızına ilişkin de şunları söyledi: “Son bir ay içerisinde uygulamaya talep 15 kat arttı. Sistemin en önemli faydaları, bina taramasının beklenmemesi, ev sahibi veya kiracı gözetilmemesi, 2000 yılından öncesi sonrası gibi bir ayrım yapılmaması. Binalara ilişkin risk raporu yaklaşık 3 dakikada hazır. Elbette ki burada en
Mobil uygulama tarafından hazırlanan raporun e- posta adreslerine aktarılabileceğini ifade eden Akkoyunlu, raporun sonunda belirtilen skorun binanın riskli olup olmadığını gösterdiğini ancak o skorun resmi olarak bir anlam taşımadığını ifade etti. Akkoyunlu, uygulamanın çalışma hızına ilişkin de şunları söyledi: “Son bir ay içerisinde uygulamaya talep 15 kat arttı. Sistemin en önemli faydaları, bina taramasının beklenmemesi, ev sahibi veya kiracı gözetilmemesi, 2000 yılından öncesi sonrası gibi bir ayrım yapılmaması. Binalara ilişkin risk raporu yaklaşık 3 dakikada hazır. Elbette ki burada en önemli olan nokta, farkındalık. Çıkan sonuca göre daha ileri teknikler ile analiz yapılması gerekir.”