Tgrt Haber

İsviçre vatandaşlığı nasıl alınır? Başvurusu, şartları

11 Nisan 2023 12:18 - Güncelleme : 11 Nisan 2023 12:29
İsviçre vatandaşlığı nasıl alınır? Başvurusu, şartları

Refah düzeyi en yüksek ülkelerden birisi olan İsviçre, en çok göç talebi alan ülkeler arasında. Peki İsviçre vatandaşlığı nasıl alınır? Başvurusu nereye yapılır ve başvuru şartları nelerdir? İşte bilmeniz gerekenler

İsviçre vatandaşlığı almak için kişilerin takip etmeleri gereken bir dizi yönerge bulunur. Bu hususta dikkat edilmesi gereken ve farklı durumlara göre değişkenlik gösteren bazı şartlardan da söz edebiliriz. Fakat temele bakıldığında; İsviçre vatandaşlık başvurusu yapmak isteyen kişilerin, gerekli evrakları hazırlamaları ve dosya haline getirilen bu evraklarla birlikte başvuruyu tamamlamaları beklenir.

İsviçre vatandaşlığı almak için kişilerin takip etmeleri gereken bir dizi yönerge bulunur. Öte yandan bu hususta dikkat edilmesi gereken ve farklı durumlara göre değişkenlik gösteren bazı şartlardan da söz edebiliriz. Fakat temele bakıldığında; İsviçre vatandaşlık başvurusu yapmak isteyen kişilerin, gerekli evrakları hazırlamaları ve dosya haline getirilen bu evraklarla birlikte başvuruyu tamamlamaları beklenir.

Dolayısıyla buradaki en temel koşul, yukarıda da ayrıca bahsettiğimiz ve yazının ilerleyen kısımlarında detaylı olarak paylaşacağımız şartların yerine getiriliyor olmasıdır. Hatta genel olarak tavsiye edilen; kişilerin başvuru yapma aşamasına geçmeden önce bu koşulları öğrenmeleri ve gerekiyorsa bir süre bekleyerek başvuru yapmalarıdır.

İSVİÇRE VATANDAŞLIK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

İsviçre vatandaşlık başvuruları genel olarak bakıldığında öncelik verilen 4 ana bölümden oluşurlar. Bu bölümleri ise en basit halleriyle şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Şartları Yerine Getirin: İsviçre vatandaşlığına başvurmadan önce, bazı şartları yerine getirmeniz gerekir. Bunlar arasında ise İsviçre'de en az 12 yıl ikamet etmek, İsviçre'de çalışıyor olmak, İsviçre kültürüne aşina olmak ve ülkenin dilini öğrenmek gibi kriterler bulunur. Ancak bu şartların detaylarını yazının devamını inceleyerek öğrenebilirsiniz.
  • Başvuru Formunu Doldurun: İsviçre vatandaşlık başvurusu yapmak için Federal Göçmenlik Ofisi tarafından hazırlanan başvuru formunu doldurmanız beklenir. Bu formu doldururken, ayrıntılı bilgi ve belgeler istenebilir. Bu belgeleri de yine yazının devamını inceleyerek, detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.
    Başvuru Ücretini Ödeyin: İsviçre vatandaşlık başvurusu için belirli bir ücret ödemeniz talep edilir. Bu ücret, başvuru formunu doldurduktan sonra Federal Göçmenlik Ofisi tarafından size bildirilecektir.
  • Mülakata Girmek: Vatandaşlık başvurunuz kabul edilirse; daha sonra bir mülakata çağrılabilirsiniz. İsviçre vatandaşlık başvurusu içerisindeki bu mülakatta ise İsviçre kültürüne aşina olup olmadığınızı ve ülkenin dilini ne kadar iyi konuştuğunuzu test edebilirler.

İSVİÇRE VATANDAŞLIK BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

İsviçre vatandaşlık başvurusu şartları arasında değişken hallere rastlanabilir. Bu farkların temel sebebi ise başvuru gerekçelerinin ayrıştırılmasından ileri gelir. Örneğin; evlilik veya çalışma izni ile gelen vatandaşlık başvuruları alternatif şartlar üzerinden incelenebilir. Bu şartlardan bazılarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • En az 12 yıl boyunca İsviçre'de ikamet etmiş olmanız gerekir. Bu süreyi kısaltmak ise bazı durumlarda mümkündür. Örneğin; yüksek eğitim seviyesi veya yabancı diller konusundaki bilgileriniz gibi nitelikler, süreyi kısaltma imkan tanıyabilirler.
  • Başvuru yapmadan önce, en az 5 yıl boyunca İsviçre'de yasal olarak çalışmış olmanız beklenir.
  • Öte yandan İsviçre vatandaşlığına başvuru yapmak için ülkenin kültürüne aşina olmanız da diğer önemli şartlar arasında gösterilebilir.
  • İsviçre'de birden fazla dil konuşulur. Fakat en yaygın kullanılan diller Almanca, Fransızca ve İtalyanca olarak bilinir. Dolayısıyla İsviçre vatandaşlık başvurusu yapmak isteyen kişilerin en az bir dilde yeterli düzeyde konuşabiliyor oldukları da kanıtlanmalıdır.
  • Son olarak; İsviçre vatandaşı olmak için suç kaydınızın bulunmaması gerekir ve bu durumun da yine başvuru esnasında kanıtlanabilirliği olmalıdır.

İSVİÇRE VATANDAŞLIK BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

İsviçre vatandaşlık başvurusu için gerekli evraklar arasında şunları sıralayabiliriz:

  • Pasaport
  • Doğum belgesi
  • Evlilik belgesi
  • Dil belgesi
  • İkamet süresi belgesi
  • Güncel pasaport fotoğrafı

İSVİÇRE VATANDAŞLIĞI ALMAK KOLAY MI?

İsviçre vatandaşlık yatırım hizmetleri ile daha kolay bir şekil alabilir. Çünkü İsviçre’de yapılacak yatırımlar ile çalışma veya yatırımcı vizesi almak bir nebze daha kolaydır. Ancak bunun dışında doğrudan İsviçre vatandaşlık başvurusu yapmak kolay olmayabilir. Bunun nedeni ise İsviçre’nin dünya genelinde en yüksek yaşam standardına sahip ülkelerden biri olmasından ileri gelir.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Yusuf11 Ağustos 2023 13:12

Isvicreye gitmek istiyorum

Sonraki Haber Yükleniyor...