Kanda PDW Nedir? PWD değeri ne olmalı? PDW Yüksekliği
PDW (Platelet Distribution Width) yani trombosit dağılım genişliği anlamına gelir. PDW, trombositlerin boyutunun ne kadar düzgün olduğunu yansıtır. Kanda PDW Nedir? PWD değeri ne olmalı? PDW Yüksekliği
PDW Nedir? PDW (Platelet Distribution Width) yani trombosit dağılım genişliği anlamına gelir, PDW Yüksekliği, PDW düşüklüğü ve normal değeri kan tesi ile belirlenir.. Ortalama trombosit hacmi (MPV) ve trombosit dağılım genişliği (PDW) otomatik kan analizörleri tarafından yapılan hesaplamalardır. MPV, bir kişinin kan örneğinde bulunan ortalama trombosit büyüklüğünü yansıtırken PDW, trombositlerin boyutunun ne kadar düzgün olduğunu yansıtır. Yani PDW, trombositlerin kandaki dağılım aralığına denir. Kan ölçümü ile yapılır. PDW yüksekliğinde; trombositlerin yapısının birbirlerinden çok faklı olduğunun görülür. Bu demek oluyor ki bazı trombositler genç iken bazıları ise yaşlıdır. Bu durumda bazı şeylerin trombositlerde veya kemik iliklerinde probleme yol açtığını gösterir. Doktorunuz çeşitli sebeplerden dolayı kan testinde PDW ye bakmak isteyebilir. PDW kan testi istemenin bazı sebepleri şunlardır;
- Fazla adet kanaması
- Kanın pıhtılaşması
- Ciltte sebepsiz morluklar
- Burun kanaması
- Küçük yaralardan gelen kanın hemen durmaması
- İç kanama
- Ciltte morluklar ve lekeler, kızarıklıklar
PDW yüksekliğinin sebeplerinden bazıları şunlardır;
- Bulaşıcı hastalıkların bazıları
- Doğum kontrol hapı
- Kanser türleri
- Kansızlık
- İltihaplı hastalıklar
PDW düşüklüğünün sebeplerinden bazıları şunlardır;
- Kızamık
- Hepatit gibi viral enfeksyonlar
- İlaçların yan etkileri
- Kanser
PDW testi düşüklüğü veya yüksekliğinde doktora başvurduğunuzda size bir anda teşhis koymayacaktır. Bu testlerde böbreklerinizi, kanamalarınızın yoğunluğunu, bulaşıcı hastalık olup olmadığını, böbrek yetmezliği olup olmadığını tespit edecektir. Buna göre daha da anormal durumlarda doktorunuz kemik iliği biyopsisi isteyebilir. Bu daha detaylı tetkik edilmesini sağlayacaktır.
PDW değerinin verdiği bilgiler ışında yükseklik veya düşüklüğünün yukarıda belirttiğimiz hastalıkların hiç biri teşhis edilemez. Bu bilgilere ek tahliller yapılarak emin olarak bu testler ile teşhis konulur. Bu yüzden tahlil sonuçlarına bakarak kendimize ve yakınlarımıza internet sitelerinden aldığımız bilgiler ile teşhis koymayınız. Bu sizi paniğe sürüklemekten başka bir işe yaramayacaktır. Çoğu zaman detaylı tarama ve tetkik yapılmadan teşhis konulmaz.
Örnek olarak adet zamanlarında çok ağrıları olanların bu ağrı sebeplerinin PDW değerlerinin düşük veya yüksek olmasından kaynaklı olabilir. Doktor bu yüzden adet ağrısı olan birinden PDW testi ve bunun yanında ek testler isteyebilir. Bunun yanı sıra, doktorunuz eğer karaciğer hastalığından veya demir eksikliğinden şüpheleniyorsa sizden vitamin testleri isteyebilir.
PDW düşüklüğünde beslenmemize dikkat etmemiz gerekir. Yine kafeinden uzak durmalı ve bol protein alarak PDW ve diğer oranlarımızın düzelmesinde beslenmemizle vücudumuza yardımcı olmalıyız.