Tgrt Haber

Karaman'daki maden ocağında son durum

29 Ekim 2014 10:03 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:19
Karaman'daki maden ocağında son durum

Karaman’ın Ermenek İlçesi'nde Has Şekerler Madencilik şirketine ait kömür ocağında dün bir faciayaşandı. Saat 12.15 sularında galeriye bir anda su dolmaya başladı. 350 metrelik galeride, yaklaşık 68 metrelik alan sular altında kaldı. 16 işçi nefesliği kullanarak dışarı çıkıp kurtuldu. Yeraltında kalan 18 işçiye ulaşma çalışmaları sürüyor.

AFAD'tan yapılan son açıklamaya göre "379 kişilik ekibin üstün gayreti ve 2 uçak, 2 helikopter, 62 araç ve çok sayıda malzeme ile Başbakanlık AFAD koordinasyonunda yürütülen operasyon sonucunda madendeki su seviyesinin azalma eğilimine geçtiği tespit edildi" denildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Ermenek'teki özel şirkete ait maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilere ilişkin çalışmaların sürdürüldüğünü, 379 kişilik ekibin üstün gayreti ve 2 uçak, 2 helikopter, 62 araç ve çok sayıda malzeme ile AFAD koordinasyonunda yürütülen operasyon sonucunda madendeki su seviyesinin azalma eğilimine geçtiği tespit edildiğini bildirdi.
AFAD'dan yapılan açıklamada, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay ile operasyonu yerinden yöneten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın "Suyun yükselme eğiliminden düşme eğilimine döndüğünü" açıkladığı vurgulandı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

 "Madende mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmalarında, suyun tahliyesini hızlandıracak çok sayıda jeneratör ve motopomp olay mahalline sevk edildi. Alana yeni sevk edilen jeneratörler sayesinde 250 kW'lık mevcut kurulu güç 6 kat arttı, çalışmalar daha hızlı bir şekilde yürütülmeye başlandı.

Dün, olayın meydana geldiği ilk andan saat 19.00'a kadar 2'si yaralı olmak üzere, 16 işçi göçük altından sağ kurtuldu. Diğer işçilerin kurtarılabilmesi için madendeki suyun motopomplar ile tahliye edilmesi işlemi devam ediyor.AFAD Arama Kurtarma Ekipleri, olay mahallinde çalışmalarını gece boyunca aralıksız sürdürdü. AFAD Arama Kurtarma Birliklerinden 4 deneyimli dalgıç da çalışmalara katıldı.

AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi, alanda görev alan birimlerin ve müdahale operasyonunun daha etkin yönetilebilmesi için dün olay mahallinde kurulmuştu. Arama kurtarma çalışmaları toplamda 379 kişilik ekip ile 2 uçak, 2 helikopter, 21'i ambulans ve 15'i AFAD Arama - Kurtarma Aracı olmak üzere 62 araçla AFAD koordinasyonunda aralıksız sürüyor.

İŞÇİLERE ULAŞILAMADI

Sebebini net olarak ortaya koyamadıkları, gerekçelerini daha sonra araştıracakları bir suyun maden ocağına dolduğunu belirten Bakan Taner Yıldız, maden ocağına dolan suyun miktarının yaklaşık 10 bin metreküp olduğunu söyledi. Bakan Yıldız, şöyle konuştu: "Takribi 10 bin, 11 bin ton ton civarında ve su bir yandan besleniyor. Şu anda kurulan pompalarla da öncelikle amacımız suyun deşarj edilmesini sağlamak, mutlaka dışarıya çıkarılmasını sağlamak. Şu an elimizdeki kotlar maden ocağında suyun belli bir seviyeye kadar geldiğini gösteriyor. Şu anda hiçbir işçi kardeşimize ulaşabilmiş değiliz. 

SU SEVİYESİNDEKİ YÜKSELME DURDURULDU

Bakan Yıldız, saat 01.00’de yaptığı açıklamada ise zamanla değişkenlik gösterse de su seviyesindeki yükselmenin durduğunu açıkladı. Bu sırada madenci yakınlarını teselli etmek için yanlarına giden bakanlar Yıldız, Çelik ve Elvan, tepkiyle karşılandı.i.

Yıldız, saat 03.00 sıralarında su düzeyindeki  yükselmenin durdurulduğunu, su tahliye işlemine başlanıldığını açıkladı. Bakan Yıldız, "Bir artı gelişme özellikle dalgıç pompaları ve yeni kurduğumuz pompadan da şu anda verim aldık. Su seviyesi düşmeye başladı. İstediğimiz seviyede olmasa da düşmeye başlamış olması suyun yükselme eğiliminden düşme eğilimine dönmüş olması sevindirici bir haber" dedi.

Yeni jeneratörlerle bölgenin 250 kilovatlık mevcut kurulu gücünün 6 katıyla çalışmalarını yürüttüklerini ifade eden Yıldız, çok daha seri şekilde su seviyesini düşürmeye gayret edeceklerini vurguladı.

Ocaktaki suyu bir an önce tahliye etmek için zamanla yarışılırken, aralıksız çalıştırılan motopomlarda arıza meydana geldi. Ocakta 12 bin ton olduğu tahmin edilen suyu üç noktadan tahliyede kullanılan motopomlardan bazıları aşırı çalışma nedeniyle devre dışı kaldı. 

Karaman'daki maden ocağı dehşetini anlattı

SAATTE 35 SANTİM SU TAHLİYE EDİLİYOR

Kazanın meydana geldiği linyit kömürü ocağında çalışmalar gece boyunca aralıksız devam etti. Eneri ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kriz merkezinden birer saat arayla maden ocağının girişine gelerek çalışmaları denetledi, madenci yakınları ile görüştü. 

Maden ocağından çapları 10 santimi bulan 4 ayrı boru ve motopomplarla suyun tahliye edilmesi sürerken, 5’inci motopompun devreye de alınacağını açıklandı. Yetkililer 8 metrelik genişlikteki galeriye 400 metrelik boru çekildiğini ve saatte 35 santim su seviyesinin çekildiğini söyledi.

Maden kapısında acı dolu bekleyiş

MÜHENDİS: DAHA ÖNCE BÖYLESİNİ GÖRMEDİM

Facianın meydana geldiği maden ocağının yanındaki TURAB Maden Ocağı’nda görev yapan maden mühendisi Emel Tunçdemir de kaza sonrası maden ocağına koşan ekiplerin arasındaydı. 

Yaşlı gözlerle çalışmalara katılan Emel Tunçdemir, maden ocağında su tahliyesin hızla devam ettiğini, belirli bir düzeye kadar yardım ekiplerinin ocağa girebildiğini söyledi. Tunçdemir, "Aşağıya inemedim, zaten belirli bir seviyeye kadar inebiliyoruz ondan sonrasına inmek mümkün değil. Takan Deresi yatağında olan galeride suyun patladığını tahmin ediyoruz. Ben daha önce böyle bir kaza duymadım" dedi.

Kömür ocağında su baskını!

"YANDAKİ OCAKTAN SU PATLAMASI OLABİLİR"

Kazanın, işçilerin bulunduğu ocağın yanındaki daha önce kullanılıp terk edilen ocakta biriken suyun patlamasıyla meydana gelmiş olabileceğini belirten maden mühendisi Emel Tunçdemir, yeraltı suyu patlamalarının dünyada da görüldüğünü söyledi. Tunçdemir, "Ermenek bölgesinde metandan dolayı 10 kişi ölmüştü. Böyle bir kaza ilk defa oluyor. Bu kaza bizi çok derinden etkiledi. Acımız büyük. İçeride benimle çalışan arkadaşlarım da vardı, hepsi efendi insanlardı. Allahtan ümit kesilmez" diye konuştu.

Suyun tahliye edilmesi için TIR’larla dev borular bölgeye taşınırken, kurtarma ekipleri yeraltından güçlü su tahliyesi yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait ’Ahtapot’ olarak nitelendirilen aracın bölgeye gelmesini bekliyor.

İŞTE MAHSUR KALAN İŞÇİLERİN İSİMLERİ

Ermenek'te maden ocağını su basması sonucu mahsur kalan işçilerin isimleri belli oldu. Madende mahsur kalan 18 işçinin isimleri şöyle:

"Osman Çoksöyler, Hüsnü Çolak, Ali Haznedar, Kerim Haznedar, Mehmet Tokat, Hüseyin Çolak, İsa Gözbaşı, Bahri Üzer, Kamil Yaman, Tezcan Gökçe, Uğur İlhan, Hüseyin Gültekin, İsmail Gürses, Mehmet Baha, Mehmet Özcan, Hasan Tuncer, Recep Çiloğlu , Ömer Cansu"

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...