Karbonat faydalı mı? karbonatın faydaları nelerdir, Karbonat neye iyi gelir
24 Ocak 2020 11:59
Karbonat, 2 birim sodyum ve 3 birim karbonun bir araya gelmesi ile meydana gelen bir tuz çeşididir. Tadı acıdır çünkü bazik bir tuz çeşididir. Karbonat; sağlıktan tutun da temizlik ve güzellik dahil birçok alanda faydası olup kullanılmaktadır. Hem uygun fiyatlı olması hem de çevreye dost olması nedeniyle de çok tercih edilmektedir.
Karbonat, 2 birim sodyum ve 3 birim karbonun bir araya gelmesi ile meydana gelen bir tuz çeşididir. Tadı acıdır çünkü bazik bir tuz çeşididir. Karbonat; sağlıktan tutun da temizlik ve güzellik dahil birçok alanda faydası olup kullanılmaktadır. Hem uygun fiyatlı olması hem de çevreye dost olması nedeniyle de çok tercih edilmektedir.
Karbonatın faydaları nelerdir?
- Hazımsızlık, şişkinlik ve mide ekşimesi gibi mide rahatsızlıklarının tedavisinde inanılmaz bir etkisi vardır. Bunun için yarım su bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonatı döküp karıştırır içerseniz bu şikayetlerden hızlıca kurtulmaya için neden olacaktır.
- Koltuk altında üreyen bakteriler, normalde hiç de kötü kokmayan insan terinin kötü kokmasına neden olur. Bu kokudan kurtulmak ve cildinizin pH dengesini düzenlemek için, bir miktar mısır nişastası ile bir miktar karbonatı karıştırıp koltuk altına sürün. Terliyse bile teri emerek kokudan kurtulmanızı sağlayacaktır.
- Meyve ve sebzeler yetiştirilirken, çeşitli nedenlerle, haşerat veya hastalıklardan korumak için gibi, kimyasal ilaç kullanılır. Bu ilaçlar da meyve veya sebzelerin kabuklarında kalır. Su ile yıkandığında ise meyve sebzelerden tam olarak çıkmayabilir. Bu nedenler kimyasalları yiyip vücudumuza almamak için, karbonatlı bu karışımı uygulayabilirsiniz; bir püskürtme şişesine, 1 yemek kaşığı limon suyunu ve 2 yemek kaşığı karbonatı, 2 su bardağı su ile doldurup, iyice çalkalayın. Temizlemek istediğiniz meyve veya sebzeye bu karışımdan püskürtün ve birkaç dakika bekleyin. Ardından meyve veya sebzelerinizi silin.
- Dişleri beyazlatmaya yarar. En bilinen, eski diş beyazlatma yöntemlerindendir. Bunun yanı sıra ağız içindeki bakterilerin gitmesini sağlar. Bu sebeple de diş çürümesine neden olan bakterilerin de diş aralarına ve dişe ulaşmasını engeller.
- Saç, kir veya yağdan tıkanan lavaboları açmaya yarar. Bunun için öncelikle, lavaboya, yarım çaydanlık kadar kaynar su dökün. Ardından 1 çay bardağı karbonatı da lavabo deliğinden aşağıya dökün. Bu esnada bir tepkime yaşanacaktır. Tam da bu anda küçük bir lavabo pompasını, deliğin üzerini kapatacak şekilde kapatın. Bu şekilde 15 ila 20 dakika arasında bekleyerek, sıcak su ilave ederek lavaboyu kirden arındırıp işlemi tamamlayabilirsiniz.
- Karbonatın ağız içinde üreyen bakterilere iyi geldiğini söylemiştik. Bununla beraber bu bakterileri öldürmesi nedeniyle, ağız içi aflarının yani yaralarının da oluşmasını engelleyecek veya oluşan yaraların hızla iyileşmesine sebep olacaktır.
- Zamanla kararan çelikten yapılmış, tencere veya çaydanlık gibi mutfak malzemeleri zamanla kararır veya yağ damlaları gibi lekeler oluşur. Bu gibi durumlarda, tencerelerinizin dış yüzeyini veya çaydanlıklarınızı parlatmak isterseniz, karbonatı, bir kaba dökün. Üzerine çaydanlığı oturdun ve bir süngerin yumuşak yeriyle karbonattan alarak, çaydanlığa sürüp iyice ovun ev ardından durulayın.
- Buzdolaplarımızı sık sık temizlemek isteriz ki hem temiz görünsün hem de hijyenik olsun. Fakat buzdolaplarında, özellikle uzun süre evde olmadığımız tatil dönüşlerinde veya zamanla kötü veya ağır bir koku oluşur. İşte bu kokudan kurtulmak için birkaç yöntem vardır. Bunlardan biri bir miktar boş olan bir buzdolabının içine bir kap koyun ve içine de birkaç litre su döküp 3-4 yemek kaşığı da karbonat ekledikten sonra karıştırın ve bir gece böylece bekletin. Bunun dışında karbonatı direk nemli silme bezine alarak buzdolabınızın içini ovabilirsiniz.
- Vücudumuzun herhangi bir yerine en çok elimize batan kıymıklardan hepimiz en az bir defa mağdur olmuşuzdur. Bu durumda da karbonat faydalıdır. Birkaç damla suyu bir kaba damlatın ve üzerine 1 çay kaşığı karbonatı döküp karıştırın. Sonra da kıymıklı yere bu karışımı sürün ve üzerini kapatıp sararak, 12 saat bu şekilde bekletin. Ardından açıp kıymığı çıkartın. Kıymığın hemen cımbıza gelerek daha kolay çıkmasını sağlayacaktır.
- Yüzme havuzlarında, dezenfektan olarak kullanılan klor, saçı kalınlaştırarak, zarar vermektedir. Saça yapışan bu klordan kurtulmak için bir sprey şişesine, 1 su bardağı su ve 1 yemek kaşığı karbonatı ekleyin ve karıştırın. Ardından duş almadan 5 dakika önce bu karışımı saçınıza sıkarak 5 dakika bekletin. Sonra duş alın.
- Bir sprey şişesine, 2 yemek kaşığı karbonatı, 1 yemek kaşığı zeytinyağını ve birkaç damla mayi sabununu ilave ederek çalkalayın. Sonra bunu bitkilerinizin üzerine arada sıkın. Bu şekilde bitkilerinizin üzerine gelen kara sinek, pire gibi bitki böceklerinin onlardan uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz.