Tgrt Haber

Karışık kuru dolma tarifi ekşili sumaklı, Ekşili tam tadında nefis bir lezzet olan sumaklı karışık kuru dolma tarifi

05 Mart 2020 17:02
Karışık kuru dolma tarifi ekşili sumaklı, Ekşili tam tadında nefis bir lezzet olan sumaklı karışık kuru dolma tarifi

Klasik bir Türk mutfağı yemeği olan zeytinyağlı kuru dolma, herkesin beğenerek yediği bir yemektir. Yapımı basit gibi gözükse de oldukça zahmetli olabilen bir yemek. Zeytinyağlı kuru dolma nasıl yapılır, malzemeleri neler? Sorusu günün en çok konuşulan konularından biri oldu. Zeytinyağlı kuru dolma nasıl yapılır? Sorusunun cevabını sizin için araştırdık.

Ekşili tam tadında nefis bir lezzet olan sumaklı karışık kuru dolma tarifi

Malzemeler

    40-45 adet sebze kurusu (benim kurular çok küçüktür)
    1,5 su bardağı pirinç (200 ml bardak ölçüsü ile)
    3 adet orta boy kuru soğan
    Yarım demet maydanoz
    5-6 iri diş sarımsak
    1 yemek kaşığı tepeleme salça
    1 yemek kaşığı kuru nane
    1 yemek kaşığı sumak
    Limon suyu (ben yarım limon suyu kullandım. Siz arzu ettiğiniz miktar kullanabilirsiniz)
    Kimyon, karabiber, kırmızı toz biber, tuz

Sosu için

  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı salça

Hazırlanışı

  1. Öncelikle 40-45 adet kadar sebze kurusunu 5 ila 10 dakika arasını yumuşayana kadar haşlayın.
  2. 1 yemek kaşığı sumağı 1 çay bardağı suda ıslatıp beklemeye alın.
  3. 3 adet kuru soğanı yemeklik doğrayın ve hemen hemen 2 küçük çay bardağı sıvı yağda güzelce kavurun. Yağı ne kadar fazla olursa lezzeti o kadar iyi olacaktır. Şimdilerde çay bardaklarının boyutları büyük onlarla yarımdan biraz fazla da yeterli olacaktır. Yağın ölçüsünü şuradan anlayabilirsiniz, soğan yağın içinde kuru kalmamalı, yağın içinde rahat ve kaygan bir şekilde dönerek kavrulmalı.
  4. 1,5 su bardağı pirinci güzelce yıkayın ve süzün. Ardından kavurduğunuz soğanların üzerine atarak bir miktar daha kavurun.
  5. 1,5 su bardağı sıcak suyu da tencereye ekleyip karıştırdıktan sonra, tencerenin kapağını kapatarak mümkünse kısık ateşte değilse orta ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişirin.
  6. Bu esnada bir karıştırma kabına; yarım demet maydanozu güzelce yıkayıp doğrayın, 5-6 diş doğranmış sarımsağı, ıslattığınız sumağı ve suyunu, kimyon, karabiber, kırmızı toz biber, tuzu, 1 yemek kaşığı kuru naneyi, 1 tepeleme yemek kaşığı salçayı ve yarım limon suyunu koyup güzelce birbiriyle harmanlayın.
  7. Hazırladığınız bu sıvıyı haşlanan pirinçlerin üzerine döküp yine güzelce harmanlayın. Sonra tencerenin kapağını tekrar kapatarak, bu şekilde dinlenmeye bırakın. Bu arada ocağın altı pirinçler piştiğinde kapandı.
  8. Ardından haşladığımız ve soğumaya bıraktığımız sebze kurularının içini yarısı dolacak şekilde doldurup, ağızlarını yukarı doğru olacak şekilde tencereye dizin.
  9. Sosu için; 1 yemek kaşığı nar ekşisini, 1 tatlı kaşığı naneyi, 1 tatlı kaşığı salçayı bir kapta karıştırıp tenceredeki dolmaların üzerine dökün. Ardından dolmaların üstünü az geçecek kadar da su ekleyip dolmaların üzerine tabak kapatın. 30 ila 40 dakika arasında dolmaları kontrollü olarak pişirin.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...