Karlı ve Buzlu Zeminde Düşmeden Nasıl Yürünür?
Meteorolojiden alınan son bilgilere göre beklenen kar yağışı, özellikle sokak aralarında yolların kayganlaşmasına neden olacaktır. Biz de karlı ve buzlu zeminde düşmeden dikkatli yürümenize olanak sağlayacak tavsiyelerimizi bu haberimizde sizlerle paylaşmak istiyoruz. İşte. karlı ve buzlu zeminde düşmeden nasıl yürüneceğine dair önerilerimiz...
Kar yağışı sonrası zeminde oluşan buzlanmadan dolayı düşebilir yaralanabiliriz. Özellikle yaşlılarda ufak bir düşme, sendeleme bile birçok sorunlarla karşılaşmamıza neden olabilir. Ancak bazen önemsemediğimiz bir düşme, çarpma veya bir yaralanmanın altından kompleks kırıklar, burkulmalar ve kas yırtılmaları çıkabilir. İşte düşme riskinizi en aza indirecek buzlu ve karlı zeminde nasıl yürünmesi gerektiği dair önemli önerilerimizi sizlerle paylaşalım..
Karlı havalarda dışarı çıktığınızda ayakkabının düz tabanlı olmamasına, karda kaymayı önleyen tırtıklı kauçuk tabanlı ayakkabı veya bot giymeyi tercih etmelisiniz. Böylece düşme riskiniz azaltan en temel ve önemli tedbirin ilkini almış olacaksınız.
Diğer taraftan,
- Yürürken büyük adım atılmamalıdır.
- Yürürken adımların kısa olmasına ve yere sağlam bastığınıza dikkat etmelisiniz.
- Karlı buzlu zeminde koşmamak, ani hareketlerde bulunmamak, hızlı ve dengesiz hareket etmemelisiniz.
- Birçok uzman yürüyüş şeklinin tıpkı penguenler gibi vücut ve dizler hafif kırılmış biçimde, hafif öne eğik durumda, eller ve ayaklar serbest yana doğru açılmış şekilde yürümeye çalışmalısınız.
- Her iki el yanlarda açık şekilde yürümek denge sağlanmasında önemli bir ayrıntıdır. Böylece muhtemel bir düşme olayında ellerimizi önceden yere değdirerek, vücudumuzun yere düşüş ağırlığını azaltmış olacaksınız.
- Elde ağır birşeyler taşınmaması gerekir.
- Yürürken ellerinizi cebinize sokarak yürümeyin.
- Mecbur kalmadıkça yokuş aşağı ve yukarı yürümekten kaçınılmalı bir kaç sokak dolaşmanız gerekse bile eğimli zeminlerde yürümemeye çalışın.
- Üst geçitler ve merdivenler kullanıldığında mutlaka korkuluklardan destek alınarak yürünmelidir.
- Yaşlılar, küçük çocuklar ve hamileler zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalıdır.
- Tüm tedbirlere rağmen hala düşüyorsanız bu sefer ellerinizi dışarı doğru olacak şekilde her iki elinizi ve dirseğimizi zemine değdirerek kafanızı, gövdenizi, kalça, sırt gibi önemli yerlerin travma yaşamasını önleyebilirsiniz. Yaralanan uzva yük vermemeli ve ödem oluşmaması için yüksekte tutarak çevreden yardım alınmalıdır.
- Çocuğunuzu kucakta taşımayın.
- Klasik ya da topuklu ayakkabılar giymeyin.
- Karda ve buzda kayıp düşmeye bağlı kırık çıkıklar olabileceğini, ağır kafa travmalarının da düşmeye bağlı yaşandığını aklınızdan asla çıkartmayın.
- Karın verdiği beyaz parlaklık gözünüzü kamaştırıyor ve iyi göremiyorsanız güneş gözlüğü kullanın.
- Evinizin önünü ve sık kullandığınız zeminleri kardan temizleyin.