Tgrt Haber

Kedilerin gerçekten 9 canı var mı? İşte 9 kedi canı efsanesi!

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
17 Kasım 2022 11:00 - Güncelleme : 17 Kasım 2022 17:40
Kedilerin gerçekten 9 canı var mı? İşte 9 kedi canı efsanesi!

Halk arasındaki yaygın inanışlardan bir tanesi de kedilerin 9 canı olduğu yönünde… Efsaneye göre kedilerin ölümcül darbe alma sayıları 9’a ulaşmadıkça herhangi bir şekilde ölmüyorlar. Kedi severlerin bu durumun gerçek olmasını istemesi şöyle dursun, kedilerin düşmesi üzerine kurulmuş bu teori maalesef bir efsaneden ibaret…

Kedilerin, düşerken vücutlarını döndürerek güvenli bir şekilde ayaklarının üzerine düşmelerini sağlayan bir "doğrulma refleksi" vardır. Bu sebepten kediler yüksekten düşseler bile bu açıyla düşerek kendilerini maksimum düzeyde koruyabiliyorlar. Ancak, kedi​ dostlarımızın dokuz canının gerçek olmasını her ne kadar istesek de bu bir efsane. Bu, şu soruyu akla getiriyor bu efsane nerede başladı?

KEDİNİN DOKUZ CANI EFSANESİ

Kedilerin dokuz yaşamı efsanesini kimin başlattığını kimse bilmiyor ve ilk olarak ne zaman ve nerede başladığına dair gerçek tarihsel kayıtlar da yok. Bu durum muhtemelen sözlü tarihin sorunu. Yani konuya dair yazılı belgelenmiş bir kaynak bulunmuyor. Ancak bilinen şey, kedinin dokuz canlı olduğundan ilk kez bir İngiliz atasözünde geçtiğidir: “Bir kedinin dokuz canı vardır. Üçünü hemen kullanıyor, üçünde temkinli davranıyor, son üçü için kımıldamaya korkuyor”

Atasözünün kökenleri bir sır olsa da en azından tahmini bir zaman çizelgesi bulunuyor. William Shakespeare'in en ünlü oyunlarından biri olan Romeo ve Juliet'te şöyle yazmıştı: "Kedilerin kralı, dokuz yaşamdan başka bir şey değil.” Ünlü yazar bu trajediyi 16. yüzyılda yazdı ve böylelikle bir kedinin dokuz yaşamı efsanesini 1500'lerden önceye dayandırdı.

Kedilerin gerçekten 9 canı var mı? İşte 9 kedi canı efsanesi!

NEDEN KEDİLERİN DOKUZ CANI VARDIR?

Kediler çok çevik hayvanlar olarak bilinirler; son derece bağımsız ve zeki yaratıklardır. Yüksek yerlerden yine de dört ayaklarının üstüne düştükleri bilinir. New York'ta bir kedinin 32 katlı bir binadan düştüğü ve hayatta kaldığı, sadece hafif yaralandığı belgelenmiş bir vakadır. Bu gibi bilgiler muhtemelen kedilerin dokuz cana sahip olduğu fikrinin geldiği yerlerdir. Ancak bunların hepsi kedinin harika anatomisi sayesinde.

Çoğu kedi türü gibi kediler bir yırtıcıydı ve ağaçlarda yaşıyordu. Kedilerin evcilleşmeden önceki yılları, türlerinin yaşamaya başladığı yüksekliğe uyum sağlamalarına neden olmuştur. Kedilerin, düşerken vücutlarını döndürerek güvenli bir şekilde ayaklarının üzerine düşmelerini sağlayan bir "doğrulma refleksi" ve geniş vücut yüzey alanları düşme​ kuvvetini azaltır. Aynı zamanda, bağlarının ve kemiklerinin etkileyici esnekliği, darbeden mümkün olduğunca az yaralanma almalarına yardımcı olur. Yani bir kedinin dokuz yaşamının milyonlarca yıllık anatomilerinden geldiğini söyleyebilirsiniz.

Kedilerin gerçekten 9 canı var mı? İşte 9 kedi canı efsanesi!

NEDEN ÖZELLİKLE DOKUZ CAN?

Kedilerin neden ve nasıl dokuz canı olduğunu hep sorduk ama neden dokuz gibi tek bir sayı tam olarak düşündünüz mü? Numeroloji, dokuz sayısının üçlü üç gruptan oluşması nedeniyle çok önemli olduğunu belirtir. İslamiyet, Yunan ve Roma Katolik gibi dini kültürlerde dokuz rakamı semboliktir ve mistik özelliklere sahiptir.
İspanya'nın bazı bölgelerinde kedilerin sadece yedi canı olduğuna inanılırken, diğer Türk ve Arap efsanelerinde kedilerin altı canı vardır. Kedilere olan tüm bu hayranlık yaklaşık 12.000 yıl öncesine kadar gider. Eski Mısırlılar, bu hayvanların doğaüstü güçlere sahip kutsal ve ilahi varlıklar olduğuna inanıyorlardı.
İnsanlar genellikle kedi tanrıçası Bastet'in tapınağında mumyalanmış kedileri adak olarak adarlardı. Özetlemek gerekirse, kedilerin dokuz canı yoktur.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...