Kendine güven nasıl artar? Özgüveni geliştirmek için neler yapmalıyız?
İnsanın yaşam kalitesi moral ve motivasyonla yükseltilebilir. Bunun sağlanabilmesi için kişinin takdir edilmesi, otoriteye karşı “Hayır” diyebilmesi, eleştirilerden korkmak yerine onları birer değer olarak alıp özünde sindirmesi gerekir. İşte bunun için herkesin kendisine güvenebilmesi yani “özgüvenli” olması gerekir. Bu haberimizde: "Özgüvenli olmak ne demek?, Kendine güven nasıl artar?, Özgüveni geliştirmek için neler yapmalıyız?, Özgüvenli insan duruşu nedir?, Fazla özgüvenli olmak için neler yapılmalıdır?, Konuşurken özgüvenli olmak ne demek" gibi merak edilen soruların cevaplarını açıklamaya çalışacağız…
Son yıllarda herkesin dilinde sakız olan “özgüvenli insan olmak” maalesef kibirli olmakla karıştırılır hale geldi. Kibirli olmak, özgüvenli olmak ya da özgüvenli olmak, kibirli olmayı gerektirmez. Çünkü bu iki kavramın birbiriyle yakından uzaktan ilgisi ve alakası yoktur. Özgüven; iyiliğin, güzelliğin ve olgun olmanın, kibir ise kötülüğün, çirkinliğin ve hamlığın anlamını taşır.
Yani, kibir: insana hiç yakışmayan, hatta onu küçülten bir duygunun yansımasıdır. Böylece kibirli kişiler tolerans göstermez, hoşgörüden uzaktır, muhataplarını ezip bastırmaya çalışır. Özgüvenli kişiler güven aşılar, cesaret verir, herkesi destekler. İstikrarlı ve kendinden emin tavırları ile işyerinde, toplumda veya sosyal çevrelerde kendini ispatlamış kişilere imrenilerek bakılır, sizlerde özgüven kazanmanın yollarını öğrenerek örnek alınacak insanlar haline gelebilirsiniz.
Özgüven kazanmanın sırrı kendinize inanmaktan geçmekle birlikte motivasyon bu yolda sizin kazanmanız gereken en önemli silah olacaktır. Kendine güveni olmayan veya bir konu üzerinde motive olarak yoğunlaşamayan kişilerin toplum içinde başarısızlıklara mahkûm olması son derece olacağı gibi örnekleri mutlaka sizin karşınıza da çıkmıştır. Özgüvenin düşmanı olarak adlandırabileceğimiz kolay boyun eğme, yalnızlık korkusu, toplumdan dışlandığını hissetme, eleştirilere kapalı olma gibi duygular sizlerin arzuladığınız başarılara imza atamamanızı sağlayacaktır.
İş hayatında karşılaştığınız güçlükler karşısında tüm engelleri aşma gücünün sizde olduğuna inanmanız ve konuya motive olarak üstesinden gelmeye çalışmanız sonunda başarıya getireceği gibi kendinize güveniniz artacaktır. Elbette her konuda başarılı olmanız mümkün olmamakla birlikte ilk baştan havlu atmak yerine uğraş vermeniz bile çalışma, araştırma duygularınızı kamçılayacak ve işin üstesinden gelme şansınızı yükseltecektir. Başarısızlıkların özgüven sahibi kişileri hiçbir şekilde yıldırmayacağını unutmamanız gerekmektedir. Özgüveni sayesinde siyasi parti lideri, şirket sahibi, yönetici olan kişilerin bile hayatlarında mutlaka mağlubiyetler yani başarısızlıklar yer almıştır.
Özgüven kazanmanın püf noktası öncelikle olumlu, pozitif düşünmekten geçmektedir. Şu ana kadar yaşadığınız olumsuz deneyimlerden kendinize dersler çıkartarak kendinizi nötrlemeniz ve hayata yeni bir başlangıç yaparken her şeyin olumlu yönünden bakmanız ele alınacak asıl kuraldır. Sorunlarla karşılaştığınızda motivasyonunuzu hiçbir etkenin bozmasına izin vermeden sizin mücadelenizi gerçekleştirmeniz ve başarısızlık kelimesini rafa kaldırmanız gerekmektedir. Kendinize hayatta yapmayı düşündüğünüz hedefler koymanız gerekmekle birlikte ilk başlarda hedeflerinizin yapılabilirlik oranının makul ölçülerde olmasına dikkat etmelisiniz.
Evet, özgüvenli insan olmak, anlattıklarımızı toplamak ve soruların cevaplarını vermeye çalışalım.
- İlk olarak içinde bulunduğunuz durumu kabul etmekle işe başlayın.
- Korkularınızla yüzleşin.
- Başınıza gelmiş olumsuzluklar için kimseyi suçlamayın.
- Sorumluluğu üstünüze alın.
- Muhataplarınızla konuşurken, olayları değerlendirirken güzel görmeye ve pozitif düşünmeye gayret gösterin. Bu düşünceyi hayatınızın her alanına yansıtmaya çalışın.
- Daha önce kalbini kırdığını düşündüğünüz insanların kalbini kazanmaya çalışın.
- Kendi hatalarınızı kabul edip herkese saygı duymaya çalışın.
- Sizdeki değişim, aileniz ve çevreniz tarafından desteklenmiyor olsa da herkese saygı duymaya devam edip çizmiş olduğunuz yoldan ayrılmayın.
- İş yerinde abartıya kaçmadan temiz, size yakışan kıyafetleri tercih ederek imajınızı düzeltmeye çalışın.
- Bir insan olduğunuzu unutmayın. Küçücük bir şey değil, içinizde âlemler taşıdığınızı bilerek dik durun!
- İnsanlarla iletişim halinde olun. Sadece iyi bir çevre ve sağlam dostlar seçin.
- Zihin dünyanızı olumsuz düşüncelerden arındırın.
- İltifatları kabul edip aynı iltifatları muhatabınıza söylemekten çekinmeyin.
- Davranışlarınızda dengeli olun. Çizgilerinizi ne siz aşın ne de bir başkasının aşmasına müsaade edin…
- Hata yapmaktan korkmayın. Sonuçta kimse mükemmel değildir.
- Kendinize çeşitli hobiler edinebilirsiniz. Klişe olacak belki ama spor yapabilirsiniz. Spor sağlıklı olmak demek. İnsan, kendisini yorgun, bitkin hissederek özgüvenli olamaz diye düşünüyoruz…
- Risk alabilirsiniz. Kırılmaktan, alay edilmekten, reddedilmekten asla korkmayın.
- Olayların ne çok ilerisinde, ne de çok gerisinde durmayın. Özellikle otoriteye karşı “Hayır” demeyi bilin.
- Her şeye hazırlıklı ve planlı başlayın.
- Konuları değerlendirirken tüm olup bitenleri zihninizde tasarlamaya çalışın.