Tgrt Haber

Kira artış oranının belli olacağı Temmuz enflasyonu bugün açıklanacak

Editör: Şeyda Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
05 Ağustos 2024 09:47 - Güncelleme : 05 Ağustos 2024 09:48
Kira artış oranının belli olacağı Temmuz enflasyonu bugün açıklanacak

Kira artış oranının belli olacağı Temmuz ayına ilişkin enflasyon verileri bugün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak olan haziran ayı TÜFE​ verileri ve Temmuz ayı enflasyonu ile birlikte ev ve işyerlerinde kira artış oranı belli olacak.

ENFLASYON​ VERİLERİ NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Ev ve işyeri sahiplerini ilgilendiren Temmuz ayı enflasyon verileri, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)​ tarafından 5 Ağustos Pazartesi günü saat 10.00 itibarıyla açıklanacak.

Kira artış oranının belli olacağı Temmuz enflasyonu bugün açıklanacak - 1. Resim

ENFLASYON VERİLERİ SAAT KAÇTA BELLİ OLACAK?

Kira artış oranlarının netlik kazanacağı temmuz ayına ilişkin enflasyon verileri bugün saat 10.00 itibarıyla açıklanacak.

KİRA ZAMMI ÜST SINIR NE OLDU?

Bugün belirlenen TÜFE verileriyle birlikte kira zammı oranındaki üst sınır belli olacak.

Kira kontratı ağustos ayında yenilenecek kiracılar, yüzde 25 sınırının kalkmasıyla birlikte temmuz ayı enflasyon verisini baz alarak sözleşmeleri düzenlenecek.

EKONOMİSTLERİN ENFLASYON BEKLENTİSİ NE YÖNDE?

Merkez Bankası, reel ve finansal sektör temsilcilerinin 65 katılımcıyla gerçekleştirdiği temmuz ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre;

Haziran ayında yüzde 2,41 olan temmuz ayı TÜFE artışı beklentisi, bu dönemde yüzde 2,77'ye çıktı.

Cari yıl sonu TÜFE artışı beklentisi ise yüzde 43,52'den yüzde 42,95'e düştü.

TÜFE'de artış beklentisi 12 ay sonrası için yüzde 31,79'dan yüzde 30,02'ye, 24 ay sonrası için yüzde 20,33'ten yüzde 19,32'ye indi.

Ekonomistlerin temmuz ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 3,51 oldu.

Kira artış oranının belli olacağı Temmuz enflasyonu bugün açıklanacak - 2. Resim

ENFLASYON NEDİR?

Enflasyon, genel fiyat seviyesinin istikrarlı bir şekilde artmasıdır. Enflasyon, satın alma gücünü düşürürken ekonomideki mal ve hizmet fiyatlarının ortalama değişkenliğini gösterir.

TÜFE NEDİR?

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından hesaplanan tüketici fiyat endeksi, tüketim harcamalarında mal ve hizmetlerin belirli zaman aralıklarındaki fiyat değişimlerini temsil eder.

ENFLASYON VE TÜFE ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Enflasyon, fiyat genel seviyesinin sürekli olarak artması iken Tüfe, tüketici tarafından satın alınan mal ve hizmetlerdeki fiyat değişikliklerinin belirlenmesi anlamına gelir.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...