Kış saati uygulaması nedir? Kış saati uygulaması kaldırıldı mı, neden kaldırıldı?
Kalıcı saat uygulamasıyla, ‘yaz-kış saati‘ uygulaması 2016’da kaldırıldı ve bu tarihten itibaren sürekli yaz saati uygulamasına geçildi. Kış aylarına girilmesiyle günler kısalıp geceler uzamaya başladı. Birçok ülkede 29 Ekim'i 30 Ekim'e bağlayan gece yeni saate geçildiği bilgisinin paylaşılması üzerine Türkiye'de kış saati uygulamasına geçilecek mi? Kış saati uygulaması nedir? soruları araştırılmaya başlandı.
Kış saati uygulaması ilk olarak 1916'da yürürlüğe girdi. Bu uygulamada Türkiye'de de uygulandı. Ancak, Kış saati uygulaması, Bakanlar Kurulu kararının Resmi Gazete'si sayısında yayımlanmasıyla kaldırıldı. Yani böylelikle karar sonucunda yaz saati uygulamasının her yıl, yıl boyu sürdürülmesine karar verildi. Peki, kış saati uygulamasına bu yıl geçilecek mi?
KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?
Yaz saati uygulaması herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir oranda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbahar aylarında ise bir saat geri alınır. Saatler bir saat ileri alındığında yaz saati, bir saat geri alındığında da kış saati başlar.
KIŞ UYGULAMASI SAATİ KALKTI MI?
KIŞ UYGULAMASI NEDEN KALDIRILDI?
Türkiye'de 2016 yılında Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararla birlikte bu yana yaz saati uygulaması geçerli oluyor. Bu nedenle Türkiye'de, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi saatlerin ileri veya geri alınması konusunda bir açıklama yapılmadı. Resmi Gazete'de yer alan Cumhurbaşkanı kararında, gün ışığından daha fazla yararlanmak için bütün yurtta uygulanan yaz saati uygulamasının yıl boyu sürdürülmesinin kararlaştırıldığı belirtildi.