Konsantrasyon nedir? Konsantrasyon Nasıl Gelişir, Konsantrasyon Bozukluğu Belirtileri
Konsantrasyon, herhangi bir uyarandan etkilenmeden bir işe yoğunlaşabilme ve bu iş üzerinde dikkat toplayabilme durumudur.
Konsantrasyon, herhangi bir uyarandan etkilenmeden bir işe yoğunlaşabilme ve bu iş üzerinde dikkat toplayabilme durumudur.
Konsantrasyon Nasıl Gelişir
aşağıdaki adımlara uymak, konsantrasyon probleminin en aza inerek, daha kolay yoğunlaşmanızı sağlayacaktır.
- Her akşam aynı saatte uyumak ve aynı saatte kalkmak yani düzenli uyumak
- Kendinize bir liste hazırlayın ve bu sizin görev listeniz olsun. Bu esnada birçok işi bir arada yapmayın.
- Sağlıklı beslenmek de konsantrasyonu attırmaya yardımcıdır. Fazla abur cubur yemek
- Düzenli olarak beyni çalıştıracak egzersizler yapmak. Örneğin her gün bulmaca veya zeka oyunları çözebilirsiniz.
- Spor yapmak mesela düzenli egzersiz veya düzenli yürüyüş yapmak da konsantrasyon probleminin giderilmesinde etkilidir.
- Uzman bir psikiyatri ile yapılan görüşeme sonucu dikkat eksikliğine bağlı konsantrasyon bozukluğuna vereceği ilaçlar da kullanılabilir fakat bunların yan etkileri olduğundan kullanımına dikkat etmek lazımdır.
Konsantrasyon İlacı Kullananlar
Konsantrasyon ilacı kullanmak elbette pratik ve etkileyici bir yöntemdir. Çok çabuk kana karıştığından hemen faydasını görürsünüz fakat bu tip ilaçların hep yan etkisi olur. Örneğin kalp çarpıntısı vesaire gibi. Bu yüzden uzun süre kullanımları tavsiye edilmez. Doktor kontrolünde kullanılması gereken bu ilaçları yine doktorunuzun tavsiye ettiği kadar kullanınız.
Konsantrasyon Bozukluğu Belirtileri
Özellikle çocuklarda bazı derslerde iyi dinlerken bazılarında ise tamamen ilgisiz olması. Dikkatini toplayamadığı dersler genellikle sevmediği derslerdir.
Yetişkin kişilerde dikkat dağınıklığı belirtisi de bazı işlere ilgisiz bazılarına da çok ilgili olmalarından anlaşılır. Bu da yine yetişkinlerin bazı işlere olan isteksizlikleri ile alakalıdır.
Dikkat dağınıklığı olan kimseler, genellikle ilk kez görüştükleri kimselerin isimlerini hatırlayamazlar. Bununla birlikte bazıları simalarını da başkalarıyla karıştırabilir.
Dış uyaranların önemsiz olanlarına karşı da dikkat dağınıklığı yaşamak da bir belirtidir. Örneğin, evde bir iş üzerinde çalışırken, dışarıdan bir çocuk sesi ile veya bir araba kornası ile dikkatın dağılarak işten kopma.
Bir kitabı okurken veya bir dergiyi okurken okuduğumuzu tekrar okumak zorunda kalmak, anlayamamak veya dinlerken de anlamak için tekrar tekrar dinlemek zorunda kalmak.
Konsantrasyon arttırıcı odaklanma egzersizleri evde
Çocuklar için yapılabilecekler arasında, çocuğunuzun oynadığı oyuna katılarak, bu oyunda en uzun kalabildiği odaklanma süresini arttırmak
Çocuğa Bir şey yapmasını istediğimizde bunu yakınında ve yanına giderek söylemek
Çocuğunuzun odasını toplaması için bir gün ve saat belirlemek ve nasıl organize etmesi gerektiği konusunda ona yardımcı olmak
Okula giden çocuğun ders çalışma saatini 30 dakika ile sınırlandırmak
Çalışma masasında çocuğunuzun dikkatini dağıtıcı şeylerin bulunmaması
Dersini her gün aynı saatte ve aynı yerde yapmak
Çocuğunuza günlük bir plan çizmek ve buna uyup uymadığını kontrol etmek
Evde memory hafıza kartları ile oyunlar oynamak