Koronadan ölenler nasıl gömülüyor? Koronadan ölen kişinin defin işlemi nasıl olur
Sağlık bakanı Fahrettin Koca’nın bilim kurulu ile yaptığı detaylı toplantının ardından, korona virüsten hayatını kaybedenlerin defin ve cenaze işlemlerinin nasıl yapıldığını açıkladı. Korona konusunda oldukça fazla istismar edilen bu konunun tüm detaylarını açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, devam etti;
Sağlık bakanı Fahrettin Koca’nın bilim kurulu ile yaptığı detaylı toplantının ardından, korona virüsten hayatını kaybedenlerin defin ve cenaze işlemlerinin nasıl yapıldığını açıkladı. Korona konusunda oldukça fazla istismar edilen bu konunun tüm detaylarını açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, devam etti;
“Normalde bulaşıcı hastalıklarla ilgili nasıl gömülüyorsa Kovid-19'dan vefat eden kişilerin de aynı şekilde gömülmesi gerekiyor. Yani bulaşıcı hastalıklarda nasıl koruyucu tedbir alınıyorsa, maske, eldiven, önlük kullanarak yapılıyorsa, devamında kefenleniyor, kireç ve benzeri herhangi bir uygulama olmadan defnediliyorsa benzer şekilde burada da aynı durumun olduğunu birkaç defa yazıyla bildirdik.
Dün itibarıyla bu konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığına da bir yazı gönderdik. Burada farklı bir uygulamanın olmadığını, bu uygulamanın bugüne kadar bulaşıcı hastalıklardakine benzer şekilde yapıldığını, ekstra bir uygulama yapılmasına asla gerek olmadığını tekrar ifade etmek istiyorum.”
Korona virüsten ölenler için iki ayrı kabristan ayrıldı. Bunlar Beykoz ve Kilyos mezarlıkları. İstanbul için normal defin işlemleri sadece bu iki kabristanda gerçekleştirilecek. Bunun yanı sıra aile mezarlıklarında da isteyenler defin işlemlerini yapabilecekler ancak bunun için aile mezarlarının tabut ile gömülmeye uygun olması gerekmektedir. Tabut ile defnedilmeye uygun olan aile mezarlıklarına aileler korona virüsten vefat eden yakınını defnedebilecektir. Aile mezarlıklarına koro virüsten ölen kişilerin tabutsuz defnedilmesine izin verilmeyecektir.
Bunun yanı sıra tabutla aile mezarlıklarına defnedilmeye uygun olmayan aileler, geçici olarak Kilyos veya Beykoz mezarlıklarına defin işlemini yaparak 6 ay veya 1 yıl sonra cenazelerini aile mezarlarına alabileceklerdir. Bu nakil işlemi en az 6 ay veya 1 yıl sonra izinle yapılabilecektir.
Bilim kurulu üyesi Dr. Kemalettin Aydın’ın verdiği bilgiye göre; korona virüsün, ölmüş kişiden bulaşma riski yok veya ölü kimseden toprağa bulaşıp topraktan bitkilere geçme gibi bir riski bulunmamaktadır. Korona virüs yalnızca hayatta olan kişilerden bulaşabilmektedir. Korona virüsünden ölenlerin defin işlemleri normal şekilde yapılabilmektedir. Cenaze ile temas halinde olan kimseler gerekli önlemleri alarak hareket etmektedir. Burada önemli olan cenaze sahiplerinin taziye ortamlarında bulaşma riskini önlemesidir. Bununla birlikte her ihtimale karşı cenazeyi yıkayan kişilerin maske, gözlük, eldiven veya önlük gibi korumaları kullanmalıdır. Kefenleme işleminden sonra etrafa virüs bulaşma riski yoktur ancak tabuttan su sızıyorsa bu suya temas ettikten sonra elleri yüze göze sürmemelidir. Zaten toprakla örttükten sonra bir problem kalmıyor.