Kumaş boyası nedir, kumaş nasıl boyanır
Desenli, ipek, saten, tafta ve tafta benzeri kumaşları boyamanız tavsiye edilmez. Desenli kumaşların desenleri kaybolacak, diğerlerinin ise boya tutmadığını göreceksiniz. Bu kumaşlar haricindeki tüm kumaşlarda boyama yapabilirsiniz.
Hangi kumaşlar boyanır?
Desenli, ipek, saten, tafta ve tafta benzeri kumaşları boyamanız tavsiye edilmez. Desenli kumaşların desenleri kaybolacak, diğerlerinin ise boya tutmadığını göreceksiniz. Bu kumaşlar haricindeki tüm kumaşlarda boyama yapabilirsiniz.
Kumaş boyası nerede satılır?
Kumaşlar için boyayı, aktarlardan bulabilirsiniz. Toz kumaş boyası diyerek, istediğiniz kumaş boyalarını tarif edebilirsiniz. Size bir renk kartelası çıkartacaklardır. Buradan istediğini rengi seçerek, satın alabilirsiniz. Bu toz boyanın yanında, bir de rengi sabitlemek için renk sabitleştirici almanız gerecektir. Bu sabitleştirici, boyadığınız kumaş yıkandığında, boyanın kumaştan akıp gitmesini engelleyecek ve daha uzun süre kullanım sağlayacaktır.
Genellikle yoğun olmayan ince kat boyamalar için bir paket toz kumaş boyası, iki parça ince kıyafeti veya başka bu ölçülerdeki boyayı boyayabilir. Bununla birlikte, kalın kot veya normal pantolon, ceket veya kaban gibi giysilerde, her bir parçaya en az bir paket kumaş boyası kullanmanız gerekecektir.
Kumaş nasıl boyanır?
Kumaş boyamanın çeşitli yöntemleri vardır. Bunlar arasında en pratik olanı çamaşır makinesi ile boyama yapmaktır. Evde kullanmadığınız bir tencerede de boyama yapabilirsiniz fakat bu biraz meşakkatli bir yöntemdir çünkü tencerede kaynattıktan sonra boş ve soğuk su dolu bir leğene ve burada eşyanızı soğutmaya daha sonra sabitleştiriciyi dökmeye ve sonra sıkmadan asmaya ihtiyaç olacaktır. Bu zor yöntemdense, elinizin bile değmeyeceği çamaşır makinesi yöntemi çok daha pratiktir.
Çamaşır Makinesinde Kumaş Boyama Tekniği
Bir bardağın içine, bir paket toz kumaş boyasını dökün.
Ve içine 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin.
1 yemek kaşığı kadar sirkeyi de ekleyin.
Bardağın tamamına bir parmak kalana kadar kaynak sıcak su döküp iyice karıştırın.
Bu arada boyayacağınız, örneğin pantolon ise bunu 15 dakika gibi kısa bir programda durulama yaptırın ve giysiyi ıslatın çünkü boyama yapmadan önce boya kıyafetinize temas ederken ıslak olmalıdır.
Pantolonu makineden çıkartmadan üzerine direk siyah hazırladığınız boya karışımını gelişi güzel dökün.
Sabitleyiciyi de çamaşır makinesinin yumuşatıcı gözüne dökün.
Makinenin programında dikkat edilecek hususlar, 90-80 derece gibi en yüksek dereceyi seçin, sıkma yaptırmayın veya bu ayar yoksa en düşük sıkma ayarını tercih edip, programı başlatın.
Bittikten sonra kurutmak üzere normal bir şekilde asın.
Makinenizin kenarlarında olan siyahlıkları kaybetmek için, boyama yaptıktan sonra çamaşır makinenizi bir tur boş bir şekilde ve deterjan gözüne çamaşır suyu dökerek çalıştırın. Herhangi bir sorun olmayacaktır.