Kurban Bayramı namazı nasıl kılınır? Kurban Bayramı namazı kaç rekat?
Kurban Bayramı yaklaşırken Müslümanların kurban ibadeti kadar merak ettiği Kurban Bayramı namazı gündeme geldi. Bayrama sayılı günler kala ‘’Kurban Bayramı namazı nasıl kılınır? Kurban Bayramı namazı kaç rekat? Kurban Bayramı namazı farz mı?’’ soruları gündeme geldi.
Kurban Bayramı yaklaşırken Müslümanlar dini bayramlarda kılınan Kurban Bayramı namazı araştırmaya başladı. Bayram namazı Ramazan ve Kurban Bayramı ilk gününde kılınır. Kurban Bayramı vesilesiyle kurban namazı nasıl kılınır diye hatırlamak isteyenler ve ilk defa bayram namazı kılacaklar için Kurban Bayramı nasıl kılınır sorusunu güvenilir kaynaklardan cevapladık.
KURBAN BAYRAMI NAMAZI NEDİR?
Kurban Bayramı namazı Kurban Bayramının ilk günü kılınır. Bu yıl Kurban Bayramı’nın ilk günü olan 20 Temmuz Salı günü kılınacak. Cuma namazı şartlarını taşıyan Kurban Bayramı namazında Cuma namazından farklı olarak hutbe namazdan sonra okunur ve sünnettir. Kurban Bayramı namazından önce ne yapılması gerektiğine dair uzmanlar, namazdan önce bir şey yememek, namazdan sonra önce kurban eti yemek, namaza giderken yüksek sesle, özrü olan yavaşça tekbir getirmek sevaptır. Kurban Bayramı namazı 2 rekattır. Kurban namazı tek başına kılınmaz. Kabul olması için cemaatle kılınması gerekir.
KURBAN BAYRAMI NAMAZI NASIL KILINIR?
Kurban Bayramı namazı Kurban Bayramının ilk günü kılınır. Kurban namazı nasıl kılınır sorusunu ilahiyatçılar cevapladı:
- Önce “Niyet ettim hazır olan imama uyup vacip olan bayram namazını kılmaya’’ denir ve namaza durulur.
- “Sübhaneke” okunur
- Sübhaneke okunduktan sonra eller üç defa tekbir getirilir, kulaklara kaldırılıp, birinci ve ikincisinde iki yana bırakılması gerekir.
- Üçüncü defada, göbek altına bağlanır
- İmam önce Fatiha, ardından bir sure okur ve beraberce rükuya gidilir.
- İkinci rekatta, imam önce Fatiha ve bir sure okur. Sonra iki el üç defa tekbir getirerek kaldırılır. Üçüncüde de yanlara bırakılır.
- Dördüncü tekbirde elleri kulaklara kaldırmayıp, rükuya gidilir.
BAYRAM NAMAZINA GEÇ KALAN NE YAPAR?
Bayram namazına geç kalan vatandaşlar namaza nasıl dahil olacaklarını merak ediyor. Bayram namazına geç kalan diğer vakit namazlarda olduğu gibi, imam selam verdiğinde, kalkıp kılamadığı rekâtları tamamlayarak dahil olur. İkinci rekât yetişen birisi, imam selam verince kalkıp Sübhaneke okumalıdır. Ardından üç defa tekbir getirerek ellerini kulaklarına kaldırır, birinci ve ikincisinde iki yana bırakır. Üçüncüsünde, göbek altına bağlar. Fatiha ve zamm-ı sûre okur, rükû ve secdeleri yapınca namazı tamamlamış olur. İkinci rekâta da yetişemediyse, yukarıda bildirildiği gibi birinci rekâtı kılıp kalkar. Fatiha ve zamm-ı sûreden sonra, iki elini üç defa tekbir getirerek kaldırır. Üçüncüde yanlara bırakır. Dördüncü tekbirde elleri kulaklara kaldırmadan, rükûa gider. Secdeleri yapıp oturur ve namazını eda etmiş olur.
Kurban Bayramı namazı nasıl kılınır? sorusunun cevabını hazırladık. Siz de Kurban Bayramı namazı ile ilgili sorularınızı yorumlara yazabilirsiniz.